Likeability of 6

Waarom bestaat zo’n app?

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

17 NOV 2017

„Ben je ziek?”

„Nee, ik heb gewoon geen make-up op.”

En bedankt.

Net als je besluit om in je brakke pak zonder make-up even snel boodschappen te doen, kom je natuurlijk iemand tegen die je leuk vindt. Nu kan ik gelukkig niet rood worden, maar geloof me: charmant is anders. Het voorval doet me denken aan de nieuwe app Makeapp. Haal mensen met make-up op door een filter en het lijkt alsof ze een blotebillengezicht hebben. De eerste vijf extreem onflatteuze foto’s zijn gratis. Waarom bestaat deze app in hemelsnaam, vraag ik me af terwijl ik hem download in de appstore. Het wordt me al snel duidelijk. Niet om natuurlijke schoonheid te vieren - wat dat ook moge zijn. Nee, simpelweg om vrouwen te shamen. Of zoals een recensie beschrijft: ‘Het is ongelooflijk dat Apple deze app toestaat in de Appstore, daar hij seksistische ondertonen heeft.’ Iets waar een landelijke krant geen enkel probleem mee heeft. ‘Zo zien de sterren er zonder make-up uit’, post de krant likkebaardend op Facebook. Kijk en huiver! Manmanman. Ze hebben gnuivend Sylvie Meis, Wendy van Dijk en Nicolette van Dam door de app gehaald. ‘Het resultaat is in de meeste gevallen verrassend!’, glunderen ze na. Ik zal je de clicks besparen: Het resultaat is niet verrassend. En al helemaal niet om te huiveren. „Kijk en huiver? Want het is zoooo erg als iemand geen make-up heeft? Nou nou, horror dit!”, reageert Chantal. “Of er wordt gezeurd over te veel make-up. En nu weer over hoe het zonder is. Het is ook nooit goed.” Zo vermoeiend.

Makeapp is bedacht door de pro-Russische propogandaman Ashot Gabrelyanov. Van fake news naar vrouwen irriteren is blijkbaar een kleine stap. Tegen Business Insider zegt Gabrelyanov dat de app „levens zou kunnen redden door vrouwen te identificeren die illegaal verhandeld zijn (...) We hopen dat families en autoriteiten ze zo kunnen redden.” Jaja. Dat mannen blijkbaar een app nodig hebben om te zien of iemand make-up draagt is al sneu. Maar het hele de-vrouwtjes-kunnen-ons-niet-langer-voor-de-gek-houden-met-hun-fake-news-make-up-sfeertje dat er omheen hangt is nog irritanter. Waar komt toch het idee vandaan dat vrouwen zich louter mooi maken voor mannen in plaats van, god verhoede, zichzelf? En waarom moet er überhaupt te pas en te onpas geoordeeld worden over hoe wij vrouwen eruit zien? Het idee dat een vrouw zonder make-up *puur* is en iemand mét nep, is echt achterhaald. „Just leave us alone!”, is een van de reacties bij het artikel van Business Insider. Inderdaad - wat betreft make-up, maar ook als het om discussies over hoge hakken, korte rokjes en lange haren gaat.

„Ik heb gehoord dat mannen een sok in hun broek stoppen om de boel groter te laten lijken, dus ik ga een app ontwikkelen die hun ware grootte laat zien”, reageert een vrouw cynisch. Een app waarmee we kunnen zien welke mannen Makeapp hebben gedownload, zou ook best fijn zijn.


lovelol
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_aa5eb838b5d62e00af29610f4cb1093ecfb852c2_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

GISTEREN

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

11 DEC 2017

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.