Morele druk is een smeltende wassen neus

9 november 2017 om 05:30 door Elfie Tromp
Morele druk is een smeltende wassen neus

Nu zelfs Syrië het klimaatverdrag heeft ondertekend, is Amerika, de grootste vervuiler van de wereld na China, het enige land dat niet het klimaatakkoord van Parijs heeft ondertekend. Dat zelfs Syrië, een land in oorlog, over de grenzen van zijn eigen misère kan kijken en beseffen dat de wereld een globaal systeem is en Trump dat weigert te doen, is tekenend.

Dat de wereldzeeën rijzen door de opwarming van de aarde en ook de grenzen van zijn eigen land zullen overstromen, lijkt Trump niet te deren. Hij is ondertussen naarstig verwikkeld in een wedstrijdje verplasserij met Noord-Korea. Op zijn huidige Azië-tour herhaalde hij weer zijn oorlogsretoriek. Ik word er zo doodmoe van. Val dat land binnen of niet, deze zoveelste deciliter gezeik is het enige dat Trump toevoegt aan de wereldpolitiek.

Vergaderen en dreigen; dat is waar de politiek wereldwijd nu eenmaal goed in is. Natuurlijk komt de klimaattop schromelijk laat en zal de daadwerkelijk invloed op beleid vertraagd zichtbaar zijn op de wereld om ons heen. Er zal dan ook geen systeem van sancties of straffen worden opgesteld voor landen die de komende jaren niet voldoen aan de vastgestelde emissie-beperkingen. Er wordt vooral gehamerd op de morele druk die van de top moet uitgaan. Morele druk, hoeveel zin had die op Assad toen hij zijn gifgasaanvallen deed? Ik ben benieuwd hoe Syrië in de oorlog zijn CO2-uitstoot zal weten te beperken. Toch, de wanhopige optimist moet zich ergens aan vast houden.

Nederland heeft de komende periode ondertussen zijn stokpaardjes gekozen; we kelderden op de gelijkheidsindex tussen mannen en vrouwen van de 16e plek in 2016 naar een beschamende 32e plek dit jaar (als we alleen naar gelijke betaling kijken staan we op de 82e plek), maar we willen wél koploper worden op het gebied van milieu. Ieder land kiest waar het in gelooft. Trump kan het zich blijkbaar veroorloven om het milieu te ontkennen. Een land dat onder de zeespiegel ligt gaat dat iets minder goed af. Onze Wiebes gaat met goede moed naar de top; de doelstelling van de Europese Unie is om in 2030 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Het Nederlandse kabinet wil dat dit doel wordt opgehoogd naar 55 procent. En als dit niet wordt gehaald? Ach, dan wordt er niemand gestraft, maar doen we een beroep op de morele druk. Heeft dat zin? Ik help het Wiebes hopen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!