Columnisten

Likeability of 2

Morele druk is een smeltende wassen neus

Foto van 'Elfie Tromp'

9 NOV 2017

Nu zelfs Syrië het klimaatverdrag heeft ondertekend, is Amerika, de grootste vervuiler van de wereld na China, het enige land dat niet het klimaatakkoord van Parijs heeft ondertekend. Dat zelfs Syrië, een land in oorlog, over de grenzen van zijn eigen misère kan kijken en beseffen dat de wereld een globaal systeem is en Trump dat weigert te doen, is tekenend.

Dat de wereldzeeën rijzen door de opwarming van de aarde en ook de grenzen van zijn eigen land zullen overstromen, lijkt Trump niet te deren. Hij is ondertussen naarstig verwikkeld in een wedstrijdje verplasserij met Noord-Korea. Op zijn huidige Azië-tour herhaalde hij weer zijn oorlogsretoriek. Ik word er zo doodmoe van. Val dat land binnen of niet, deze zoveelste deciliter gezeik is het enige dat Trump toevoegt aan de wereldpolitiek.

Vergaderen en dreigen; dat is waar de politiek wereldwijd nu eenmaal goed in is. Natuurlijk komt de klimaattop schromelijk laat en zal de daadwerkelijk invloed op beleid vertraagd zichtbaar zijn op de wereld om ons heen. Er zal dan ook geen systeem van sancties of straffen worden opgesteld voor landen die de komende jaren niet voldoen aan de vastgestelde emissie-beperkingen. Er wordt vooral gehamerd op de morele druk die van de top moet uitgaan. Morele druk, hoeveel zin had die op Assad toen hij zijn gifgasaanvallen deed? Ik ben benieuwd hoe Syrië in de oorlog zijn CO2-uitstoot zal weten te beperken. Toch, de wanhopige optimist moet zich ergens aan vast houden.

Nederland heeft de komende periode ondertussen zijn stokpaardjes gekozen; we kelderden op de gelijkheidsindex tussen mannen en vrouwen van de 16e plek in 2016 naar een beschamende 32e plek dit jaar (als we alleen naar gelijke betaling kijken staan we op de 82e plek), maar we willen wél koploper worden op het gebied van milieu. Ieder land kiest waar het in gelooft. Trump kan het zich blijkbaar veroorloven om het milieu te ontkennen. Een land dat onder de zeespiegel ligt gaat dat iets minder goed af. Onze Wiebes gaat met goede moed naar de top; de doelstelling van de Europese Unie is om in 2030 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Het Nederlandse kabinet wil dat dit doel wordt opgehoogd naar 55 procent. En als dit niet wordt gehaald? Ach, dan wordt er niemand gestraft, maar doen we een beroep op de morele druk. Heeft dat zin? Ik help het Wiebes hopen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

300+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+

Ik kreeg een burn-out door mijn gezin

Wat als gezin de oorzaak is van je burn-out? Sabine vertelt (Foto: Yaoqi LAI | Unsplash)

Foto van 'Nienke Thurlings'

1 OKT 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Hij ziet gewoon echt niet hoeveel ik doe. En zelf begrijp ik eigenlijk ook niet hoe ik zoveel stress kan hebben. Ik heb immers geen baan." Aan het woord is Sabine*. Ze heeft drie kinderen en omdat haar man fulltime werkt, doet zij alles in huis en voor het gezin. Ze is bovendien ook betrokken bij de ouderraad en helpt regelmatig mee met het organiseren van leuke dingen op school. Dat wordt ook wel een beetje van haar verwacht, 'omdat ze geen baan heeft naast het gezin'.


Views

2k+