Lieke Martens wordt als oud vuil behandeld

2 november 2017 om 05:30 door Elfie Tromp
Lieke Martens wordt als oud vuil behandeld

Onlangs werd Lieke Martens tot voetbalster van het jaar gekroond. Wat die geuzentitel precies inhoudt, behalve een bescheiden vermelding in de krant, is niet helemaal duidelijk. Wat inmiddels wél bekend is, is de scheve verhouding in loon tussen de mannelijke en vrouwelijke spelers. Lieke Martens verdient 200.000 euro per jaar bij FC Barcelona. Dat krijgt Lionel Messi ook. In drie dagen.

Hoe gaan we met onze helden om? Dát is de vraag die we de voetbalbond moeten stellen. 600 euro in de maand, dat krijgen de vrouwen in de Nederlandse eredivisie. Daar is niets eervols aan. Dat is een schandelijke fooi. Er wordt regelmatig geklaagd dat vrouwen nu eenmaal niet zó goed zijn als de mannen, niet zó veel techniek beheersen en daarom ook navenant betaald krijgen.

Als je een parttime baan moet behouden rondom een moordend trainingsschema, je nog moet doorstuderen omdat je nu eenmaal geen toekomst hebt in het vak waar je echt aanleg en passie voor hebt, kun je dan op het toppen van je kunnen spelen? We hebben nu één Lieke Martens, maar hoeveel voetbalsters hebben de noppenschoenen uitgeschopt om beter betaalde carrières na te streven? De Nederlandse voetbalbond en -clubs houden een knellend systeem in stand waarbij het vrouwenvoetbal als een bonsaiboompje wordt kleingehouden.

Voor een sport die zoveel vergt van het lichaam, die ervoor zorgt dat versleten heupen en knieën al vanaf een jonge leeftijd op de loer liggen, worden de lijven van de voetbalsters in Nederland als oud vuil behandeld. Dat het ook anders kan, bewijst Noorwegen. Daar is - na een staking van de voetbalsters - een initiatief gekomen vanuit de mannelijke spelers om hun loon te delen met de vrouwen.

Op mijn sportschool trainen de Feyenoordtalentjes. Elke dinsdagmiddag krijgen ze yogales. Opgeschoren haartjes en tatoeages op de gestroomlijnde lijven. Soms tref ik ze in de sauna met van die zelfverzekerde grijnzen omdat ze alles zo goed voor elkaar hebben. Luister ik naar de ‘overwinnaarsanekdotes’ van flessen champagne leegspuiten over lekkere wijven.

Feyenoord heeft plannen om vanaf volgend jaar met een vrouwenteam mee te spelen in de eredivisie. Ik hoop dat ze het serieus nemen en de spelers ook zo betalen. Zodat ze niet alleen als lekker wijf fungeren in stoere verhalen, maar ook iets te vieren hebben. Zodat ze zelf de fles kunnen betalen en leegspuiten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!