Columnisten

Likeability of 6

‘Haat moet je geen haat geven’

Foto van 'Lars van der Werf'

13 NOV 2017

‘Ik heb niet altijd reden te blijven, weet je, maar ik blijf. Ik weet niet waarheen ik moet toch? Waar moet ik heen dan? Marokko? Nee man. Daar vindt iedereen me Hollander. Hier ben ik Marokkaan. Maar ik ben ook echt Nederlander. Ik ben aardig toch? Ik doe aardig. Ik wil niet gehaat worden man. Ik wil gewoon werken en studeren enzo toch. Geld verdienen. Ja toch? Ik hou van Rotterdam man. Ik vind mooie stad. Mooie gebouwen vind ik. Niet zo saai toch. Ik heb familie in Almere. Dat is niks man. Rotterdam is veel beter. Ik kan hier vaker mezelf zijn. Meeste Hollanders zijn gewoon vrienden. Zijn aardig voor me. Maar soms is gewoon moeilijk. Die oude mensen begrijpen soms niks. En ik ga ook niet uitleggen, weet je, want zijn toch alleen boos dan. Is niet leuk om uitgescholden te worden, weet je. Ik ben derde generatie. Mijn ouders hebben hard gewerkt. Mijn zusje heeft HBO toch. Heeft goeie baan. Ja, ik heb het beetje verpest toch. Ik had verkeerde vrienden soms. Is niet goed, weet ik. Maar ik doe m’n best man. Ben nu bezig met SPH. Gaat gewoon goed wel.’

‘Ik heb gestemd ja. Die man van GroenLinks. Die man is ook Marokkaan half, weet je. Ik dacht misschien snapt ‘ie. Ik wil gewoon werken nu en als ik klaar ben met opleiding. Maar als ik solliciteer bellen ze nooit man. Ik kan echt veel. Ook vroeg opstaan enzo. Ik wilde eerst eigen bedrijfje in iets, maar is zo moeilijk allemaal. Niemand helpt je. Of ik niet genoeg m’n best doe dan? Ja, weet je, misschien wel man. Ik weet niet. Ik wil gewoon werken. Goed zijn voor mensen.’

‘Komt ook wel goed toch? Ik ga gewoon door man. Meeste mensen zijn aardig, zeg ik toch. Ik ben Nederlander en ik wil in Nederland zijn. Iets moois van maken, toch? Is een mooi land man. Alle zorgen zijn voor morgen. Ik werk op de markt nu hier soms als bijbaan. Ik ben goed daarin, weet je. Heb je gezien? Ik ben een showman, haha! Dan verkoop je meer. Vinden mensen leuk toch. Komt wel goed man. Alles komt goed. Haat moet je geen haat geven. Ik negeer gewoon. En hard werken. Ja toch. Komt goed.’


love
user_6555c3f915a73e4dc8c017c015bb138d9ff33550_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

200+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+

Ik kreeg een burn-out door mijn gezin

Wat als gezin de oorzaak is van je burn-out? Sabine vertelt (Foto: Yaoqi LAI | Unsplash)

Foto van 'Nienke Thurlings'

1 OKT 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Hij ziet gewoon echt niet hoeveel ik doe. En zelf begrijp ik eigenlijk ook niet hoe ik zoveel stress kan hebben. Ik heb immers geen baan." Aan het woord is Sabine*. Ze heeft drie kinderen en omdat haar man fulltime werkt, doet zij alles in huis en voor het gezin. Ze is bovendien ook betrokken bij de ouderraad en helpt regelmatig mee met het organiseren van leuke dingen op school. Dat wordt ook wel een beetje van haar verwacht, 'omdat ze geen baan heeft naast het gezin'.


Views

2k+