Likeability of 5

Stem op een vrouw

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

27 OKT 2017

„Ik had graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is.” Maakt hij niet seksistische grappen met Geert Wilders over vrouwen die zichzelf onaantrekkelijk maken omdat ze geen seks willen, dan stelt hij wel vrouwen gelijk aan minder kwaliteit. We mogen onze handjes dichtknijpen met een minister-president als Mark Rutte. Dankzij hem hebben we sinds gisteren slechts zes vrouwelijke ministers en vier vrouwelijke staatssecretarissen - tegen tien respectievelijk vier mannelijke. „De verdeling man-vrouw is secundair.” Die uitspraak voelde voor oud-minister Jet Bussemaker ‘als een dolksteek’. Ook Neelie Kroes was niet te spreken over haar partijgenoot: „Dan kun je wel wat vrouwelijke staatssecretarissen aanstellen, waardoor het totale team er beter uitziet, maar het gaat om de ministers.” Voormalig wethouder van Amsterdam Kajsa Ollongren en topdiplomaat Sigrid Kaag zijn onze hoop in bange dagen. Die laatste is op Buitenlandse Zaken overigens ondergeschikt aan Halbe Zijlstra. Kaag is voormalig secretaris-generaal van een VN-missie en spreekt zes talen. Zijlstra ‘citeert in de fractie regelmatig buitenlandse kranten als de New York Times en Financial Times’. Over kwaliteit gesproken.

Erna Solberg, Siv Jensen en Ine Eriksen Søreide zijn in Noorwegen minister-president, minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken. Justin Trudeau en Emmanuel Macron vulden hun kabinetten fiftyfifty. „Omdat het 2015 is”, verklaarde Trudeau destijds. „Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd”, benadrukte de petitie van de VN Vrouwen Nederland nog. Het mocht niet baten. Máxima was er gisteren, in tegenstelling tot Willem-Alexander, niet bij op het bordes. Officieel omdat ze in Thailand is en geen koninklijke bevoegdheden heeft. Maar ik geloof graag dat de speciale pleitbezorger voor de VN en oud-vicepresident Institutionele Verkoop van de Deutsche Bank de woorden van Rutte op het RTL Nieuws hoorde, haar hoofd schudde en dacht: deze gast echt?!

„Kwaliteit staat voorop” over vrouwen in de politiek is hetzelfde als: „Ze zijn er niet” over diversiteit in de media. Van het tweede ben ik het vleesgeworden tegenbewijs. En van het eerste mijn goede vriendin Meltem Kaya. En daar ligt dan ook het antwoord op het beperkte zicht van Rutte cum suis: maart 2018. Meltem is 32, directeur van een geboortekliniek, raadslid in Amsterdam en kent - net als ondergetekende- het belang van een goede chardonnay. Ze maakt zich met succes hard voor dakloze (LHBT) jongeren, verpleegkundigen en minder bureaucratie in de zorg. Een perfecte match dus met Amsterdam, stad van jonge, ondernemende en sociale mensen. Maar helaas, de kersverse D66 Amsterdam-top is bezig met, zoals meerdere kranten meldden, een heuse afrekening. Mark Rutte die Sigrid Kaag niet zelfstandig de leiding geeft; Reinier van Dantzig die Meltem Kaya naar ‘ergens rond plek dertig’ verbant. Lieve meisjes, vrouwen en dames, het blijkt maar weer: voor elke succesvolle, intelligente en ambitieuze vrouw staat een man the view from the top te blokkeren.

Rutte heb ik opgegeven, maar lokaal kunnen we door middel van voorkeursstemmen gelukkig nog wél het verschil maken. Dus stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 op iemand met kwaliteit. Stem op een vrouw.


lovelollike
user_dbf6d07097c74862058eaa0a3543277b254ed69b_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_93da7ff2e9cbcb3c05be7ba7143a698dab9e45c5_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

GISTEREN

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

11 DEC 2017

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.