Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 19 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Ook Hitler hield van zijn hond

Ik ben niet erg gevoelig voor complottheorieën, althans dat denk ik. Artikelen over hoe de Amerikanen zelf de Twin Towers opbliezen of dat er allang aliens onder ons zijn, glijden van me af als water van een gezonde eend. Toch zien mijn hersenen steeds vaker door de letters van de krant een web ontvouwen. Een web waarin vrouwen stelselmatig worden gebruikt en aan de kant geschoven.

De grote zaken; Anne Faber en de smerige praktijken van Harvey Weinstein, zijn evident. Er zijn zieke mannen en die worden het door het rechtssysteem of maatschappij te makkelijk gemaakt. Zo krijgt iemand die twee vrouwen verkracht heeft, maar zich als voorbeeldig gevangene gedraagt, allerlei versoepelende omgangsvormen. Zo wordt iemand die een waanzinnig filmimperium heeft opgebouwd, door niemand een strobreed in de weggelegd.

Niemand is door en door slecht. Ook Hitler hield van zijn hond. Dat maakt dit soort zaken altijd zo triest. De bewakers van Michael P. konden vast een goed gesprekje met hem voeren over het weer. Als je fijn zaken deed met Weinstein, deed je de klachten van de vrouwen vast af als roddels. En even teruggrijpend: Bill Cosby heeft nog steeds een groot komisch talent, ook al valt er nu niet veel meer te lachen.

Na 208 dagen formeren keek ik hoopvol naar de nieuwe kabinetsformatie. Rutte maakte korte metten met mijn droom dat de toekomst altijd beter is: een gelijkheidsratio van man-vrouw is van secundair belang, liet hij weten. Ervan uitgaande dat hij en zijn mannelijke collega’s als enige ter wereld geen last hebben van een gender-bias, oftewel een onbewust prefereren van de eigen sekse, kiezen zij dus de beste mannen voor de baan. Uitgaande van Rutte II, heb ik weinig te verwachten; daar was de ratio 19-8. En dan heb ik het er nog niet over dat Rutte zijn kabinetten tot nu toe honderd procent wit zijn geweest. Wat een voorbeeld voor onze multiculturele, inclusieve maatschappij. Én voor het bedrijfsleven, waar afzwaaiend minister Bussemaker al jaren een roepende in de woestijn is voor meer vrouwen in bestuursfuncties. Zij presenteerde op vrijdag nog de topvrouwen-lijst; 1400 vrouwen met gedegen ervaring die klaar zijn voor bestuurlijke functies. Ik vraag me af of Rutte er überhaupt naar zal kijken.

Toegeven dat je níet alle waarheid in pacht hebt, dat je wellicht een blinde vlek hebt, getuigt van groot inzicht. Het inzicht dat je bij een grote leider zou willen zien. Niemand is honderd procent slecht, maar niemand is ook zeker honderd procent goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.