Columnisten

Likeability of5

Flarden uit Alkmaar

Foto van 'Lars van der Werf'

23 OKT 2017

Noord-Hollanders zijn van alle Nederlanders het meest luidruchtig en breedsprakig. Het zijn de Amerikanen van Nederland. Dat merkte ik toen ik voor een optreden in Alkmaar veel te vroeg in de stad was en wat door de straten liep. Ik ving overal flarden van gesprekken op van voorbijgangers, omdat ze zo hard en duidelijk gevoerd werden. Omdat ik de meeste op beginnetjes voor afleveringen van Jiskefet vond lijken, hier een aantal van m’n favoriete flarden die ik in Alkmaar opving. Denk er dat zangerige Noord-Hollands maar bij.

- Een gezette man tegen een klein vrouwtje met een paraplu: ‘Heb jij Jan nog gesproken? Want die heb nou ook kanker in z’n oren, dus je moet opschieten, anders hoort ‘ie je niet meer.’

- Een soort van Nel Veerkamp tegen een andere soort van Nel Veerkamp: ‘Ik ga nooit meer naar de zonnebank, joh, want m’n man geilt op bleek.’

- Een pubermeisje tegen wat andere pubermeisjes: ‘Nee, hij kan voortaan oprotten, gister wastie weer m’n naam vergeten.’

- Een bejaarde vrouw tegen een bejaarde man in een tweepersoons scootmobiel: ‘Ik heb een hekel aan die lucht van ’t kaasmuseum, weet je, maar we wonen hier zo fijn en goedkoop.’

- Een lange slungel tegen een dikkere jongen, allebei met joint: ‘M’n moeder dacht gisteren dat ik m’n broer was. Nou is ze dus echt ver heen.’

- Twee dames van een jaar of vijftig in kleding die niet misstaat op de tribune bij een hockeywedstrijd: ‘Rook jij nog? Ik vind dat zó jaren negentig.’

- Een flinke man waarvan je ziet dat ‘ie veel drinkt tegen een vriend naast ‘m: ‘We hebben d’r rollator verkocht, want ze kan toch niet meer lopen.’

- Een zonnebankbruin meisje tegen een hipsterstudentenmeisje: ‘Jij bent net zo arrogant als die Amsterdammers geworden, man.’

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Heerlijke stad, dat Alkmaar. En het kaasmuseum vond ik juist erg lekker ruiken. Doe eens een dagje Noord-Holland, zou ik zeggen.


likelol
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Likeability of7

Asieladvocaten zijn NSB’ers

Foto van 'Ebru Umar'

VANDAAG, 07:00

Over de rug van de belastingbetaler (Hierrr met die klimaatcenten!) (O nee, toch niet! #VVD) en asielkindertjes (RAUS!) (O nee, toch niet! #CDA), hebben Rutte en co de aftrap voor de verkiezingsretoriek gegeven. En Nederlandse media doen keurig wat van ze verwacht wordt: de propaganda verspreiden. Ondertussen worden Nederlandse kinderen uitgezet naar een land waar ze nog nooit geweest zijn, en simpelweg niet horen.

Asielouders zijn fout, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar dat onze asielwet nóg fouter is, is zo klaar als een klontje. Mensen die hier niet horen, moet je meteen uitzetten. Daar hoef je geen gezinsvorming voor af te wachten. Mensen die hier niet horen en toch mogen blijven in afwachting van hun procedure, moet je verplicht steriliseren. Mensen die hier niet horen en toch zwanger raken, dienen onmiddellijk uitgezet te worden. Vermijd het leed dat kinderen krijgen heet. Hoe moeilijk kan het zijn? Kinderen wegsturen die hier geboren en getogen zijn, die niet beter weten dan dat Nederland hun land is en die heg noch steg kennen, laat staan de taal van elders spreken, is meer dan kindermishandeling. Het is puur sadisme. Het Nederlandse systeem faalt, pak dát aan. Zorg dat schrijnende gevallen zich niet ontwikkelen, zorg dat kinderen niet geboren worden, zorg voor flitsprocedures als het om asiel gaat. Gooi die mensen er aan het begin meteen uit, voordat ze aarden. Maar ja, symptomen bestrijden is altijd makkelijker geweest.

Elke Nederlandse multinational die expats uitzendt naar het buitenland en ook onze overheid die diplomaten uitzendt, weet: niet langer dan vijf jaar. Na vijf jaar raak je geworteld en wordt terugkeer voor zowel de werknemer als zijn gezin met kinderen bemoeilijkt. Waar bedrijven zich keurig aan deze regel én wetenschap houden, en ook onze overheid Nederlanders terughaalt binnen deze termijn, faalt zij jaar in jaar uit buitenlanders weg te sturen uit Nederland voordat ze hier geworteld raken. Buitenlanders die, in tegenstelling tot expats, hier al helemaal niet hadden mogen zijn want asielzoekers. Onze wetgeving is fout, onze procedures zijn fout en onze asieladvocaten zijn nog fouter dan NSB’ers in de Tweede Wereldoorlog. Ze spelen met mensenlevens en verwachtingen, ze creëren drama in gezinnen terwijl iedereen, zowel Nederlanders als asielzoekers, alleen maar gebaat is bij helderheid en snelle procedures. Wegwezen. En wel meteen. Niet na tien jaar en drie kinderen. Het is een wonder dat niemand die advocaten nog heeft aangeklaagd bij het Europees Hof voor de rechten van de mens.


likelovedislike
user_85d8f7cbae6cfcdfda3483bae7b63ae4db7d93d0_avataruser_36b8a09b76bcdf36d673f9f3cf77490acbe923e9_avataruser_a0739738dd45e4ac7dbd36bf3ab2cdd9e18dcb3e_avatar

+22


Likeability of6

De vliegjes

Foto van 'Lars van der Werf'

GISTEREN

Door een vergeten stuk fruit, een bruine banaan, had ik fruitvliegjes in huis. Eerst benaderde ik ze met de vijandigheid die een mens van nature heeft voor vliegjes. Ik sloeg om me heen en probeerde ze op een onbewaakt moment heel laf van achteren dood te slaan. Maar dat draaide om in lichte affectie toen ik ze niet bleek te kunnen uitroeien.

If you can’t beat them, join them. Op momenten dat ik niets te doen had, observeerde ik hun gedrag. Er werd regelmatig geneukt op mijn keukentafel. De vliegjes, hoe klein en onbenullig ook, bleken er een gecompliceerd liefdesleven op na te houden. Druk tippelden ze achter elkaar aan, soms was er een duidelijke afwijzing van één kant, andere keren was er een enthousiaste wederzijdse bevestiging. Ik zag zelfs driehoeksverhoudingen en stiekem gedrag, eenzaamheid ook bij de afgewezen vliegjes.

Soms zag ik een vliegje lang stilzitten. Ik dacht te kunnen zien dat er dan nagedacht werd. Starend in de verte. Ik zocht er, romantisch als ik ben, een zekere intelligentie achter. Contemplatie. Het korte leven van een fruitvliegje, zo stelde ik me voor, kende allerlei onstuimigheid en beren op de weg. De verstandigere vliegjes wisten dat er soms een plan de campagne moest worden opgesteld om zo de ondernemingen allicht succesvoller te maken.


like
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avatar

Likeability of5

Zieltjes winnen

Foto van 'Iris van Lunenburg'

18 JAN 2019

’A type of croquette’. Zo beschrijft The Washington Post onze eigenlijk niet in woorden te vatten nationale trots, de bitterbal. “Is dit De Speld?”, vroeg een jongen, toen ik een screenshot van de Amerikaanse krant in mijn Insta stories plaatste. Waarna nóg tien keer dezelfde vraag volgde. Nee, dit is niet de satirische website De Speld. Dit is de Nederlandse politiek. Anno 2019. Het jaar is nog maar net begonnen, maar ik kan nu al niet wachten op het eerste reces.

Ik was namelijk net aan mijn tweede Weissburgunder (géén Chablis’tje!) begonnen, toen ik hoorde van Mark Rutte en zijn ‘witte wijn sippende Amsterdamse elite’. Die zouden niet zo zuur moeten doen over Donald Trump. En de arme man, tussen al dat wijndrinken door, eens een kans moeten geven. Hmm. Zoveel vragen. Sinds wanneer houdt Mark Rutte niet van witte wijn? Hoe zit het dan met die foto waarop hij witte wijn sipt met Vladimir Poetin? Wat is er überhaupt mis met witte wijn? Of met Amsterdammers? Maar bovenal: zijn het niet júíst die rijke Chablis drinkende ondernemers die op zijn partij stemmen? Dat weet toch iedereen. Nou, nee! Ook de plaatselijke partijleider onderstreepte het nog maar eens. “De Amsterdamse VVD is van bier & bitterballen”, tweette hij. Volkser kan niet, hoor, bij die club. Wars van de elite is de in het chique Benoordenhout wonende Mark Rutte. Ook hij heeft tenslotte wel eens de behoefte om iemand ‘persoonlijk in elkaar te slaan’, zoals hij laatst verzekerde in een persconferentie. Dat daar geen misverstand over is.

Kijk, de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het “niet zo relevante” Europese Parlement komen eraan. Ik snap het. En natuurlijk, je moet geen aandacht schenken aan suffe retoriek. Maar toch vraag ik me af: waarom is het blijkbaar dikke prima om Amsterdammers uit te maken voor blasé witte wijn drinkende grachtengordelgutmenschende Trumpbashers, maar word je meteen beschuldigd van elitair gedrag als je een opmerking maakt over het -om het op z’n Rutte’s te zeggen- gele hesjes dragende, gehaktbalverbodvrezende, zwartepietomarmende, vuurtornado’s veroorzakende, ermagookhelemaalnietsmeerroepende smaldeel in de samenleving? Het is dat ik moet lachen om de doorzichtigheid van dit hele verhaal, anders zou ik me -als onschuldige witte wijn liefhebber- bijkans gedemoniseerd voelen. Laat staan wat het met het imago van witte wijn doet!


like
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of5

Een verdwaald bos in de stad

Foto van 'Elfie Tromp'

16 JAN 2019

Het is januari en de straten liggen vol kerstbomen. Alsof er een compleet bos besloot te gaan wandelen en verdwaald raakte in de stad. In hun zoektocht naar grond zijn ze één voor één uitgeput omgevallen. Sommigen zijn nog als buikige heertjes in groene herfstkleding getooid. Anderen liggen uitgedroogd en kaal op de koude stenen. De afgezaagde stompen zijn op twee plankjes getimmerd, waar ik, heiligschennis of niet, toch een soort Jezus-aan-het-kruis-gevoel van krijg. Een kille, slappe regen erbij en dat ouderwetse, laten we het Oud-Hollands noemen, mistroostige gevoel kruipt omhoog. Mijn ademwolkjes worden mea culpa's vol koolzuur voor de gevallen bomen, die geen zuurstof meer als antwoord kunnen geven.

Waarom is onze feestvreugde pas compleet als er in de laatste weken van ons jaar een langzaam stervende boom in onze woonkamer staat? Traditie, is het antwoord dat in de meeste monden ligt bestorven. Maar tradities veranderen. Het zijn onze gewoontes die hardnekkig zijn. We zouden prima de kerstballen in onze kamerplanten kunnen hangen.

Het is niet alleen het weer en de dode bomen die me mistroostig maken. Deze week schoot Klaas Dijkhoff al voor de ondertekening het moeizaam tot stand gekomen klimaatakkoord af en in Brazilië worden de eerste stappen gemaakt om het Amazone-gebied als handelswaar te gebruiken. Onder de kersverse Braziliaanse president Bolsonaro is de eerste stap naar privatisering gezet. Hij heeft de belangen van de inheemse bevolking ondergebracht bij de minister van landbouw. Ook kreeg die meteen de bevoegdheid hun land af te bakenen en zo zal de belangrijkste zuurstoflong van de wereld binnenkort worden leeg getrokken.


like
user_00d5e94013ca6b60af486ac7c9ac63f64e6cadfb_avatar

Likeability of6

Klimaatakkoord versus Klimaatwet

Foto van 'Ebru Umar'

15 JAN 2019

Als er één ding is waar je VVD’ers credits voor moet geven, is het wel hun onwaarschijnlijke talent om woorden te gebruiken waarvan je precies wist wat ze betekenen – totdat een VVD’er ze uitspreekt. Dan wordt de betekenis van simpele woorden opeens een academische discussie. Om over de timing van het gebruik van simpele woorden als ‘pleur op’, ‘invechten’ en de laatste VVD-parel ‘in elkaar slaan’ nog maar te zwijgen.

Telkens als de kiezer voor het karretje gespannen moet worden, denkt de VVD met ‘de taal van de straat’ punten te scoren. En passant krijgen ook witte wijn drinkende hoofdstedelingen een veeg uit de pan. Je zou bijna denken dat het de VVD erom te doen is, mensen weg te houden van de stembus op 20 maart.

Politici zijn tegenwoordig geen mensen meer die Nederland vooruit willen helpen en in het belang van Nederlandse burgers handelen, maar mislukte cabaretiers die woorden kiezen om mee in het nieuws te blijven. Als ik zou twitteren dat ik de politicus die het Marrakesh Akkoord ondertekent (een VVD’er!), in elkaar zou willen slaan, zou mij bedreiging ten laste worden gelegd. En terecht. Dus niet zo gek dat de politie op Ruttes woorden aanslaat: iemand in elkaar slaan is NIET de manier om problemen op te lossen.


lovelike
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avataruser_eece1cb1c0c469200455714d381280fd235a3e5d_avataruser_dfdf4f32a61298c9a5e7d6227dc0f0a3b97ffbe1_avatar

+3


Likeability of6

Ik zal niet te veel reclame maken

Foto van 'Lars van der Werf'

14 JAN 2019

Vandaag komt m’n vierde dichtbundel uit. Ik zal er niet te veel reclame voor maken hier, want dat mag denk ik niet van de baas, maar de titel is ‘Vier de liefde’ en voor twaalf euro is een bundeling van 120 versjes helemaal voor jou. Verkrijgbaar bij de betere on- en offline boekhandels.

Zo’n boekje. Hart en ziel zit er in zo’n boekje. Ongetwijfeld gaan er mensen zijn die het kut gaan vinden, waar ik nu al bang voor ben, de eeuwige onzekerheid van de kunstenaar. En ook heel veel mensen vinden het vast geweldig, waar ik ook bang voor ben. In elk geval zal ik niet te veel reclame maken, maar voor twaalf euro weet je zelf of je het goed of slecht vindt.

Hart en ziel. Ik heb alles gegeven voor dat boekje. Vroege ochtenden, eenzaam naar buiten kijkend, dichtend. Late nachten dronken in de kroegen, dichtend. Denken aan haar, dichtend. Langs de kade wandelend, naar de golven van de zee kijkend, dichtend. Alles stond een klein jaar in het teken van dat boekje, dat dus ‘Vier de liefde’ heet en vanaf vandaag verkrijgbaar is. Twaalf euro. Maar ik zal niet te veel reclame maken.


lovelike
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Goede voornemens

Foto van 'Iris van Lunenburg'

11 JAN 2019

Denk je dat je net lekker bezig bent en een haalbaar goed voornemen hebt gekozen, belooft de verleiding ook dit jaar weer te groot te worden.

Het was tijdens het zesde kerstdiner dat we, na veel wikken en wegen, tot een prachtig plan kwamen. DryJanuary? Onmogelijk met al die nieuwjaarsborrels. JanuHairy? Ik draag al jaren hair extensions, dus ‘te veel haar’ is voor mij nooit een probleem geweest. Nee, mijn vrienden wilden het simpel houden: zelf koken in plaats van eten bestellen. In theorie betekent dat: elke avond een heerlijke, voedzame maaltijd op tafel toveren. In de praktijk: vijf keer per week koken, één dag uit eten en de laatste dag iets afhalen - als god het wil.

Als rechtschapen millennial heb je tegenwoordig overal een app voor. Innercircle voor de liefde, Uber voor als het regent en meerdere maaltijdapps als je geen tijd hebt om te koken. Of te lui bent. Of een combinatie. Maar vanaf 1 januari 2019 zou alles anders worden. Echt waar. Via Instastories van influencers word ik gemaand om de #linkinbio te checken voor een unieke kortingscode op een zelf te koken maaltijdbox. Ook ‘Maartje’ van Hello-Fresh blijft me maar mailen. ’Nieuw jaar, goede voornemens? Ze zijn zo gemaakt, maar je eraan houden…’ Precies. Maartje weet dat het leven soms knap lastig kan zijn.


Likeability of6

Buiten de kerk ben je pas écht welkom

Foto van 'Elfie Tromp'

10 JAN 2019

Het enige goede aan de Nashville-verklaring is dat het de gezichten van onverdraagzaamheid laat zien. Alsof de Ku Klux Klan-leden nu eindelijk eens zonder witte mutsen bij hun kruisverbranding op komen dagen.

200 mannen ondertekenden in Nederland het pamflet. 200 mannen die wel even zullen vertellen hoe het zit, die 'getrouwe christenen' oproepen niet van mening te mogen verschillen over dit onderwerp. Hoe rot moet de werkelijkheid er voor hen wel niet uitzien; niet alleen is de kerk zelf tot talloze stromingen versplinterd, maar door het ondertekenen van het doorwrochte lapje Nashville-tekst, worden ze inmiddels verguisd. Ook binnen hun gemeenschap van 'getrouwen' blijken gelukkig nog heel wat mensen die met beide benen in de moderne wereld staan en geloven zonder het christendom te verloochenen.

De kerk kampt al decennia met een teruglopend aantal van gelovers. Misbruikschandalen die eindelijk worden erkend hebben veel kwaad bloed gezet. De nieuwe aanwas is dun. Het toont de wereldvreemdheid van de ondertekenaars om zich juist nu dieper in hun eigen fort van principes terug te trekken. De pijn die de kerk in het verleden heeft veroorzaakt, is nog lang niet geheeld. Voor mensen die in schuld en boete geloven, is deze arrogantie van zeggenschap zeer misplaatst.


likelove
user_56947c0da42aa7dc4f301d48dc9fced4a3820b06_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of7

Ik zal je krijgen

Foto van 'Ebru Umar'

8 JAN 2019

Er zijn columns die je in het kader van ‘stop making stupid people famous’ niet dient te schrijven. Maar Judith Sargentini is politica. Ze zit namens GroenLinks in het Europees Parlement, waar ze zo’n 120.000 euro netto op jaarbasis verdient. Een bedrag dat kan oplopen tot een kleine twee ton. Dus zo stupid is Sargentini niet; ze doet iets goed.

Je zou dat ’iets’ kunnen definiëren als landverraden – hoe noem je anders beslissingen nemen die in het belang van andere landen dan Nederland zijn? Of het geven van Nederlands geld aan andere landen? Andere Nederlanders zouden dat ‘Europese eenheid’ of ‘solidariteit’ kunnen noemen. Prachtige termen, maar als Nederlander ben ik toch liever eerst solidair met mijn eigen buren. Dus Rotterdammers eerst (hoi Ank! hoi Kareem! hoi Ed!), daarna de rest van Nederland. Pas na Duitsland en België volgt heel veel later de rest van Europa. Alles aan de andere kant van de Middellandse Zee is nice to know wanneer het uitkomt. Je moet kunnen delen als je wil vermenigvuldigen, leerde een vastgoedjongen mij ooit. Maar met wie je deelt, daar moet je prioriteiten in stellen.

De prioriteiten van Sargentini liggen bij iedereen, behalve bij Nederlanders. Op een andere wijze valt deze Twitterzin uit haar vingers niet uit te leggen: „Geen enkel land in Noord-Afrika voldoet aan de internationale verdragen rondom asiel en dus is geen enkele haven veilig voor asielzoekers.” Nog afgezien of mensen op de boten daadwerkelijk ’asielzoekers’ en geen terroristen zijn, vergeet Sargentini in de eerste plaats het belang van de mensen in Europa (die zij, NB!, in het Europees Parlement vertegenwoordigt). Vervolgens vergeet ze gemakshalve iets veel belangrijkers: geen enkel land in Noord-Afrika en ook geen enkel land dat niet aan Europa grenst, heeft dezelfde economische, sociale en maatschappelijke welvaart als de landen in Noord-Afrika. Wij. Hebben. Het. Beter. Moeten we daarom ’asielzoekers’ en masse toelaten in Europa?


likelovedislike
user_91aaa8bbdaa77e1c5b75fe180b3dccad70b32a0d_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_f2587a484e4086eca0d8c6f56fbf304e9d778bf6_avatar

+37


Likeability of6

Weg met de comfortzone

Foto van 'Lars van der Werf'

7 JAN 2019

Ik ben al een tijdje niet meer in m’n comfortzone geweest. Dat komt door haar. Ik doe allemaal dingen die ik normaal gesproken nooit zou doen, omdat zij ze vraagt. Het zijn ook dikwijls vragen die ik nog nooit eerder heb gehad. Maar ze stelt ze zonder blikken of blozen, daar ver buiten mijn zone.

Zo vroeg ze laatst ‘mag ik je pyjama lenen?’ Ik hou erg van die pyjama en kan ‘m eigenlijk niet missen, maar ik leende ‘m haar toch. Noodgedwongen sliep ik twee dagen in m’n onderbroek, wat een comfortabele, rechtstandige ochtenderectie flink belemmert. Om nog maar te zwijgen over hoe lekker het is om de hele dag in die heerlijk zachte, comfortabele pyjamabroek door het huis te benen. Maar ze leende ‘m dus. Weg comfort. Twee dagen lang.

En nu ben ik gaan nadenken over die comfortzone van me. Wat ik daar nou altijd heb zitten doen. Ik vind buiten die comfortzone eigenlijk ook wel lekker, blijkt nu. Of nouja, meer spannend. En misschien was ik daar wel aan toe in het leven. Een beetje spanning en sensatie.


lol
user_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Likeability of5

The Year of ongevraagd advies aan The Woman

Foto van 'Iris van Lunenburg'

21 DEC 2018

Als je écht depressief de feestdagen in wil gaan, raad ik je aan om goed de kranten door te nemen. Waar we - als mens in het algemeen en als vrouw in het bijzonder - het hele jaar al zijn doodgegooid met ongevraagd advies over lijf, kleding en gedrag, zetten de media deze laatste dagen van het jaar nog even extra in op maximaal shamen. Via tips om ‘het risico op gewichtstoename’ tijdens de kerstdagen te voorkomen, bijvoorbeeld. Een kleine Christmas pudding is namelijk al ‘1280 kilocalorieën, die je verbrandt met bijna twee uur hardlopen’. Gelukkig bestaat er volgens een Brits onderzoek een manier om de ‘december-vetaanwas’ van een (1) kilo te stoppen. Want stel je voor dat je zorgeloos zou genieten van al het lekkers dat ter tafel komt! Brrr. Het advies? ‘Weeg jezelf liefst iedere dag, maar zeker tweemaal per week.’ Uhm. Nee, bedankt.

Ook onze sportvrouwen kregen deze week - met naam en toenaam - ongevraagd advies over hun uiterlijk. Woensdag werden zij geëerd om hun uitzonderlijke prestaties op het Sportgala in Amsterdam. Ondanks de commotie rond de nominaties, toch iets om naar uit te kijken, zou je denken. Niets bleek minder waar. ‘Gespierde ledematen in lange galajurken: het oog zelden elegant’, kopte een krant. Je zou maar één seconde niet elegant zijn als vrouw. Heftig. Ook dit risico moest bestreden worden met tips - en met termen als ‘ouwelijke jurk’, ‘futloos kneuterhaar’ en, jawel, ‘beenpositioneringsissues’. Die tips zijn overigens alleen voor de vrouwelijke sporters. Mannen mogen het, zoals altijd, gewoon lekker zelf weten.

Volgens The New York Times is 2018 The Year of The Woman. Ik zou het eerder The Year of het ongevraagd, dubieus en soms zelfs gevaarlijk advies aan The Woman willen noemen. Want jeetje, wat moesten we weer veel dit jaar: in januari beginnen aan die summer body, in september aan de wintervariant. Ook de ‘zomervagina’ (spuiten met insectenspray!) was een must, waarna de ‘wintervagina’ (niet in een bubbelbad!) natuurlijk niet kon achterblijven. We moesten aan de ‘toblerone tunnel’ (een driehoekje van lucht tussen je slanke dijen), en anders wel aan de ‘thigh gap’ (een rondje tussen je slanke benen). En o wee als we drie keer dezelfde jurk aanhadden naar een gala… En dan was er natuurlijk ook #MeToo. Dat was lastig. Voor mannen dan, hè. Die mochten in artikel na artikel uithuilen over hoe moeilijk het toch is om anno 2018 te flirten met de vrouwtjes.


lovedislike
user_bca08ffc29015a9274c09bdf2e9fe13f2937cdc9_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Likeability of5

Kinderen zijn hinderen

Foto van 'Elfie Tromp'

20 DEC 2018

Mijn beste vriendin heeft een heftige kinderwens. De grap is dat ze niet van kinderen houdt. Op de dag van geplande babyshowers appt ze steevast af met een plotse buikgriep. In de periode van kraambezoek heeft ze altijd een zeer hardnekkige fantoom-koortslip. Ze is gelukkig en tevreden, tot ze met andermans brullende en rennende voortplantingsresultaten wordt geconfronteerd. Ze snapt er zelf ook niks van. Tevreden leefde ze haar leven, tot ze op een ochtend wakker werd en dacht: ik wil het. Ze geeft de kinderen van haar buren de schuld van haar plotselinge verlangen.

„Het is die schrille toonhoogte van kleuterstemmen die door de muren heen tot in je vezels doortrillen. Als krijsende vleermuizen. Blijkbaar heb ik een moedersonar die erop reageert. Als ik ze hoor brabbelen of roepen, word ik rusteloos.”

Ik kan het me voorstellen. Alcoholisten kunnen beter niet boven een kroeg gaan wonen, singles met een kinderwens moeten eigenlijk niet te lang in de buurt van families verblijven. Het confronteert ze te veel met alles wat ze niet hebben. Mijn vriendin heeft last van een klassiek gevalletje klapperende eierstokken, zoals dat zo fijnzinnig in Nederland wordt genoemd. Schrijver Hanneke Hendrix omschreef het wat mij betreft mooier: ‘Je bent als een puber die verlangt naar zijn eerste grote liefde. Je weet niet wat het is, maar je bent bang dat het je nooit zal overkomen.’


lol
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

On Fire

Ons geweldige Nederland

Foto van 'Ebru Umar'

18 DEC 2018

Beste Nederlanders,

Onze MinPres heeft gelijk. We wonen in een geweldig land. Met veel om trots op te zijn, te beschermen en mooier te maken.

De rest van de brief die de MinPres ons stuurde via het AD, kun je vergeten. Niets van wat erin had moeten staan, staat er.


likelove
user_c48a545ab9b58be22cac00c0f8f89f9a987a9c29_avataruser_808b7cc2ef94af712ca6cfcbc9bf6b9c1deb84f6_avataruser_bada1d219f9d4263f540474a23a45d19beb66e5a_avatar

+54


Likeability of6

Vanaf vandaag

Foto van 'Lars van der Werf'

17 DEC 2018

Good words, good thoughts, good deeds.

Het is de boodschap die het Zoroastrisme verkondigt. Ik wist dat niet, ik had nog nooit van het Zoroastrisme gehoord, totdat ik vorige week de film Bohemian Rhapsody zag. De veelbesproken en terecht zeer bejubelde film over Queen en in het speciaal de betoverende en briljante voorman Freddie Mercury.

In de film probeert de vader van Freddie hem juist die boodschap bij te brengen, vanuit zijn Zoroastrisme, en Freddie neemt die boodschap uiteindelijk, maar eigenlijk al zijn hele leven, zonder dat hij het wist, ter harte. Naast dat ik het niet droog heb gehouden tijdens die film (ga er absoluut heen, als je nog niet geweest bent), stapte ik de bioscoop uit met hernieuwde levensvreugde. Goede woorden, goede gedachten en goede daden. Ja.


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avatar

Likeability of6

Niet iedereen heeft een geel hesje aan

Foto van 'Elfie Tromp'

13 DEC 2018

Het is smerig om te zien hoe snel de gele hesjes gekaapt worden. Als zelfs premier Rutte zegt dat we „allemaal een geel hesje aanhebben”, weet je dat de beweging in de knop al gebroken is. Nee, Rutte, jij niet. Jij hebt gewoon je stropdas en jasje met plaknaden aan.

We hebben in de crisis veel moeten bezuinigen; sociale voorzieningen zijn definitief uitgekleed, culturele subsidies verminderd. En nu we er doorheen zijn, zien we vooral dat de rijken rijker zijn geworden. We hebben in een neoliberaal ideaal geloofd om ons erdoorheen te slepen en plukken daar nu de uitgedroogde vruchten van. Ja, ook ik ben daar boos over.

Deze week werd duidelijk dat Nederland de uitstootvermindering van 25 procent ten opzichte van 1990 niet gaat halen, niet eens bijna. En ja hoor, daar zien we Sybrand Buma de gele hesjes met het klimaat verbinden, zoals we dat ook in Frankrijk terugzien, waarbij de stijgende dieselprijzen een groot probleem zijn voor mensen in de minima die veel moeten reizen voor hun werk. „Dat zijn echte mensen met echte zorgen over hun echte leven.”


like
user_00d5e94013ca6b60af486ac7c9ac63f64e6cadfb_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avataruser_5db446a102671e998f03d489f0d363ca8dce515f_avatar

Likeability of7

17 miljoen mensen

Foto van 'Ebru Umar'

11 DEC 2018

Land van 1000 meningen

De nuchterheid is kwijt

Met z’n allen van het gas


likelovelol
user_40a627a4eb1f706afa5f1a61132e4bc9bc72da17_avataruser_d2458176af37a843693de9daedbc7a933dcbc218_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avatar

+17


Likeability of6

Morgen

Foto van 'Lars van der Werf'

10 DEC 2018

Morgen gaan we sparen. Morgen zal ik gaan doen waar ik van droom. Dan zal ik de liefde leven die ik heb gedroomd. Morgen gaan we sparen. Morgen gaan we doen alsof we weten wat er nodig is om de toekomst aan te kunnen. Morgen. Alles is altijd maar morgen.

Er ging laatst iemand dood. Die had sowieso geen morgen. De begrafenis was duister en koud, want de dode was te jong. Dat we mensen, lichamen, waar we zo warm van gehouden hebben, in een kil en donker gat laten zakken, dat snap ik niet. Ik zag de kist zakken met een lied waarvan ik wist dat de dode er niks mee had. Je hebt niet alles in de hand, zeker niet wanneer je dood bent.

Ik wist van het lijk. Ik wist dat het lijk veel geld had. Veel geld en een huis. De zoons en dochters wisten dat ook. Je zag ze kijken, ze waren verdrietig, maar ook blij dat het ging gebeuren. De dood betekende het afbetalen van leningen, het bijvullen van spaarrekeningen. Ze hadden er, zichtbaar, allemaal lang op gewacht.


like
user_604e401ac748987f82f4865795f794374af9188e_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avataruser_faf9d3eccccc284fb84a94c6278eaaaf2a29e036_avatar

Een terug-naar-je-eigen-landje

Foto van 'Iris van Lunenburg'

9 DEC 2018

,,Zwarte Piet is zo goed als dood en nu ook de letters weg. Als je het hier niet bevalt, ga dan terug naar je eigen land… of het buitenland!!!”

Henk had het zwaar, maandagochtend. Héél zwaar. En hij was niet de enige. Volgens Jan was ik “typisch zo’n linkse, deugende NIMBY”. Van Klaas mocht ik “ook wel weg.” En Hans? Die wilde dat “dat hele Amsterdam verwijderd” werd. Oké is goed.

Het is ook heftig allemaal. Begin september schreef ik op deze plek dat de marketingletters I Amsterdam wel van het Museumplein mogen. Een maand daarna diende GroenLinks een motie in met hetzelfde idee. En nu, zes maanden later, was het zover. Maandagochtend om 8:15 uur sprong ik tóch even op de fiets naar het Museumplein, waar al zes letters op twee opleggers getakeld waren.


Likeability of2

Johan Derksen is een oude man

Foto van 'Elfie Tromp'

6 DEC 2018

Die Johan Derksen, met zijn zeventig jaar en smoezelige nicotinesnor, wie had gedacht dat hij nog eens trending zou worden? Onder de hashtag #SorryJohan overspoelde Twitter afgelopen week met verhalen van homoseksuelen en lesbiennes die níet zo gemakkelijk uit de kast konden komen als Johan het hun voorhield. Zijn kortzichtige opmerking ‘Dan moeten ze maar meer karakter hebben’, wordt beantwoord door schrijnende voorbeelden van dagelijkse uitsluiting, geweld en spot.

Johan Derksen is al jarenlang het sjabloon van de vervelende oom die je vraagt aan zijn vinger te trekken tijdens het kerstdiner. Altijd maar dezelfde grapjes. Je kunt wegzappen als hij weer aan een of andere tafel zit te vegeteren, je schouders ophalen en denken ach: ieder moment zullen die sigaren wel hun effect op hem hebben. Het is dan ook een eer dat men het de moeite vindt om hem echt serieus te nemen.

Als je ergens geen verstand van hebt, is het wijs daar niet al te stellig over te spreken. Het siert je als je je lerend opstelt. Wie weet steek je er nog wat van op. Je bent nooit te oud om te leren, naar het schijnt. Of geldt hier voor Derksen het Britse gezegde: You can’t teach an old dog new tricks?


dislikelikelove
user_04c0378ff79b81f46341565462f693afa139a9d7_avataruser_e266e9ac807c8d601267493f26c6cefb26958213_avataruser_6008c2dd8245d7ff84961f69d2652eb644075658_avatar

+9