Likeability of 5

Wat ik dacht dat ik zou hebben (maar niet heb)

Suzette Hermsen, auteur van Zeik niet zo! (Foto: Femmy Weijs)

Foto van 'Suzette Hermsen'

Suzette Hermsen

9 OKT 2017

Als je (nog heel) jong bent, dan heb je een bepaald beeld in je hoofd van hoe je leven eruit zal zien als je rond de dertig bent. NOU, dat was me even een potje van de koude kermis thuiskomen toen ik vorig jaar november die 29 imaginary kaarsjes van mijn taart uitblies.

Wat ik dacht dat ik rond mijn dertigste zou hebben en ab-so-luut in de verste verte nog niet heb:

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Drie kinderen
Wat ik heb: Een ENORME angst voor het hebben van kinderen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een huis met een tuin en heel veel balkonnetjes
Wat ik heb: Een huurhuis, zonder tuin, zonder daglicht, met fókking veel muizen en een discotheek eronder

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Vet veel geld op de bank
Wat ik heb: Een studieschuld en een oude vieze studentenbank

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een auto
Wat ik heb: Een fiets (die om het half jaar gejat wordt en ik weer jankend ineen stort en labiel uitroep dat ik uit Amsterdam weg wil)

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een baan als presentatrice bij het Jeugdjournaal
Wat ik heb: Een afwijsbrief waarin meedogenloos werd medegedeeld dat ik niet eens op gesprek mocht komen (mijn hart bloedt nog steeds)

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een eigen tijdschrift
Wat ik heb: Een freelance-functie waarbij ik dolblij ben als de hoofdredacteur alleen al ‘goedemorgen’ tegen me zegt

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een knappe lange man
Wat ik heb: Een knappe (niet heel lange) vriend die me meewarig aankijkt als ik vraag wanneer hij me nou eens ten huwelijk gaat vragen (voor de gein he, voor de gein) en die al last heeft van haaruitval

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super stijlvolle en vrouwelijke kledingstijl a la Audrey Hepburn
Wat ik heb: Een stijl die je een kruising zou kunnen noemen tussen mannelijk en euhm, ja mannelijk

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Heel veel kleren
Wat ik heb: Twintig kledingstukken waarvan ik er eigenlijk maar vijf draag

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Heel veel mooie hakken
Wat ik heb: Twee paar All Stars (wit voor de zomer, zwart voor de winter) en één paar Nikes

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Altijd gelakte teennagels
Wat ik heb: Ik durf er momenteel niet eens een blik op te werpen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een killerbody
Wat ik heb: Ik durf er momenteel niet eens een blik op te werpen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super enerverend leven
Wat ik heb: Een leven waarin ik mezelf op de schouder klop als ik in het weekend maar liefst twee (!) avonden achtereen om drie uur in bed lag. Dronken.

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Super veel vrienden en heel veel vriendengroepjes
Wat ik heb: Een paar losse vriendinnen die ik te weinig spreek

Wat ik dacht dat ik zou hebben: energie
Wat ik heb: vooral héél veel zin om doordeweeks (inclusief vrijdagavond) vroeg naar bed te gaan

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Altijd een volle ijskast
Wat ik heb: Verontwaardigde ouders omdat ik nooit iets in huis heb als ze ineens voor de deur staan

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super coole baan
Wat ik heb: Iedere dag een 3 uur dip waarbij ik vrees het einde van de dag niet te halen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een politieke mening
Wat ik heb: Alleen al bij het woord verkiezingen begin ik te zweven

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Kennis van alles
Wat ik heb: Wikipedia en een geluksmomentje als ik antwoord kan geven op de vraag wie op dit moment de minister van onderwijs is

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een goeie muzieksmaak
Wat ik heb: Heel veel Spotify-lijsten met après-ski- en carnavalsmuziek

Wat ik dacht dat ik zou hebben: roem, aanzien
Wat ik heb: 430 volgers op Instagram

OVER ZEIK NIET ZO

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze het hilarische boek ‘Zeik niet zo - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Zeik niet zo - het echte leven van een millennial


love
user_e6354d39a2d34ea8ce6f6a369554aa259ba43b0a_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

31 MIN

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

GISTEREN

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.