Columnisten

Likeability of 5

Wat ik dacht dat ik zou hebben (maar niet heb)

Suzette Hermsen, auteur van Zeik niet zo! (Foto: Femmy Weijs)

Foto van 'Suzette Hermsen'

9 OKT 2017

Als je (nog heel) jong bent, dan heb je een bepaald beeld in je hoofd van hoe je leven eruit zal zien als je rond de dertig bent. NOU, dat was me even een potje van de koude kermis thuiskomen toen ik vorig jaar november die 29 imaginary kaarsjes van mijn taart uitblies.

Wat ik dacht dat ik rond mijn dertigste zou hebben en ab-so-luut in de verste verte nog niet heb:

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Drie kinderen
Wat ik heb: Een ENORME angst voor het hebben van kinderen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een huis met een tuin en heel veel balkonnetjes
Wat ik heb: Een huurhuis, zonder tuin, zonder daglicht, met fókking veel muizen en een discotheek eronder

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Vet veel geld op de bank
Wat ik heb: Een studieschuld en een oude vieze studentenbank

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een auto
Wat ik heb: Een fiets (die om het half jaar gejat wordt en ik weer jankend ineen stort en labiel uitroep dat ik uit Amsterdam weg wil)

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een baan als presentatrice bij het Jeugdjournaal
Wat ik heb: Een afwijsbrief waarin meedogenloos werd medegedeeld dat ik niet eens op gesprek mocht komen (mijn hart bloedt nog steeds)

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een eigen tijdschrift
Wat ik heb: Een freelance-functie waarbij ik dolblij ben als de hoofdredacteur alleen al ‘goedemorgen’ tegen me zegt

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een knappe lange man
Wat ik heb: Een knappe (niet heel lange) vriend die me meewarig aankijkt als ik vraag wanneer hij me nou eens ten huwelijk gaat vragen (voor de gein he, voor de gein) en die al last heeft van haaruitval

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super stijlvolle en vrouwelijke kledingstijl a la Audrey Hepburn
Wat ik heb: Een stijl die je een kruising zou kunnen noemen tussen mannelijk en euhm, ja mannelijk

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Heel veel kleren
Wat ik heb: Twintig kledingstukken waarvan ik er eigenlijk maar vijf draag

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Heel veel mooie hakken
Wat ik heb: Twee paar All Stars (wit voor de zomer, zwart voor de winter) en één paar Nikes

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Altijd gelakte teennagels
Wat ik heb: Ik durf er momenteel niet eens een blik op te werpen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een killerbody
Wat ik heb: Ik durf er momenteel niet eens een blik op te werpen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super enerverend leven
Wat ik heb: Een leven waarin ik mezelf op de schouder klop als ik in het weekend maar liefst twee (!) avonden achtereen om drie uur in bed lag. Dronken.

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Super veel vrienden en heel veel vriendengroepjes
Wat ik heb: Een paar losse vriendinnen die ik te weinig spreek

Wat ik dacht dat ik zou hebben: energie
Wat ik heb: vooral héél veel zin om doordeweeks (inclusief vrijdagavond) vroeg naar bed te gaan

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Altijd een volle ijskast
Wat ik heb: Verontwaardigde ouders omdat ik nooit iets in huis heb als ze ineens voor de deur staan

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een super coole baan
Wat ik heb: Iedere dag een 3 uur dip waarbij ik vrees het einde van de dag niet te halen

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een politieke mening
Wat ik heb: Alleen al bij het woord verkiezingen begin ik te zweven

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Kennis van alles
Wat ik heb: Wikipedia en een geluksmomentje als ik antwoord kan geven op de vraag wie op dit moment de minister van onderwijs is

Wat ik dacht dat ik zou hebben: Een goeie muzieksmaak
Wat ik heb: Heel veel Spotify-lijsten met après-ski- en carnavalsmuziek

Wat ik dacht dat ik zou hebben: roem, aanzien
Wat ik heb: 430 volgers op Instagram

OVER ZEIK NIET ZO

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze het hilarische boek ‘Zeik niet zo - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Zeik niet zo - het echte leven van een millennial


like
user_e6354d39a2d34ea8ce6f6a369554aa259ba43b0a_avatar

Views

1k+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+

Ik kreeg een burn-out door mijn gezin

Wat als gezin de oorzaak is van je burn-out? Sabine vertelt (Foto: Yaoqi LAI | Unsplash)

Foto van 'Nienke Thurlings'

1 OKT 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Hij ziet gewoon echt niet hoeveel ik doe. En zelf begrijp ik eigenlijk ook niet hoe ik zoveel stress kan hebben. Ik heb immers geen baan." Aan het woord is Sabine*. Ze heeft drie kinderen en omdat haar man fulltime werkt, doet zij alles in huis en voor het gezin. Ze is bovendien ook betrokken bij de ouderraad en helpt regelmatig mee met het organiseren van leuke dingen op school. Dat wordt ook wel een beetje van haar verwacht, 'omdat ze geen baan heeft naast het gezin'.


Views

2k+