Columnisten

Likeability of 5

Haatjournalistiek? Niet van mijn belastingcenten

Foto van 'Elfie Tromp'

10 AUG 2017

‘Syrische vluchteling kopje onder in zwembad Venlo.’ Dat kopte PowNed deze week op de eigen website over de verdronken tiener in Venlo. ‘Een zestienjarige Syriër heeft bezoekers…een vervelende dag bezorgd’, schrijft de redactie. ‘Daarop besloot het zwembad haar deuren rond 14.40 uur te sluiten. Leuk voor de overige zwembadgangers.’ Als opleukend beeld kozen ze voor de hartverscheurende foto van Aylan, de verdronken peuter in het rode shirtje dat het toonbeeld werd van het globale onvermogen om humaan om te gaan met massale vluchtelingenstromen. Nu stond PowNed nooit bekend om zijn humane verslaggeving, maar hier is een nieuw dieptepunt bereikt, of, om in watertermen te blijven, PowNed ligt diep onder het NAP.

Het is vakantietijd in Nederland, dus er verdrinken mensen. Ieder jaar lokt ons verraderlijk kalm kabbelende water zo'n tachtig zielen de verdrinkingsdood in. Sommigen stonden dronken te plassen aan de rand van de gracht en kukelden erin. Anderen gingen met onstuimig weer zeilen en kiepten overboord. En er zijn er die onder het toeziend oog van badpersoneel verdrinken in een zwembad. Tragische ongelukken gebeuren. Niemand gaat naar zijn werk met het idee om vandaag iemand te laten sterven. Niemand ontvlucht een oorlog om hier op een zomermiddag om te komen in een lauw chloorbad met kinderplas.

Excuses zijn hier op zijn plaats, tweet oprichter Dominique Weesie naar aanleiding van het inmiddels verwijderde artikel. Wat is dat toch met invloedrijke Nederlanders en hun onvermogen om oprecht excuses te maken? Halbe Zijlstra maakte eens zijn halfslachtige excuses via Periscope, een onpopulaire live-video-app die nauwelijks volgers had, na zijn bewering dat vluchtelingen hier kwamen om borstvergrotingen te halen, maar die mooi niet zouden krijgen. En nu Weesie in een slappe tweet. Als je excuses maakt, doe het dan goed. Zet die camera van je eens op je eigen ontevreden mannensmoel, steek die roze roeptoetermicrofoon van je eronder en geef je welgemeende excuses. Zet dat op je website. Dat zou getuigen van lef en gevoel in die slagroomwervels van je.

PowNed wil al sinds 2011 uit het omroepbestel. Bij Powned krijgen ze jaarlijks fors geld om hun derrie te produceren. Een van de voorwaardes om hier deel van te zijn, is dat ze een toegevoegde waarde moeten leveren aan het bestaande Nederlandse omroepbestel. Het lijkt me duidelijk dat minachting en mensenhaat hier niet onder vallen. Het wordt hoog tijd dat PowNed stopt met zijn handje op te houden en zelf zijn haatdragende onzinverslaggeving gaat betalen. Om in reaguurdertaal te blijven: haat- en hetzejournalistiek niet van mijn belastingcenten.


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

300+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

1k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Tattoos op tieten en konten

Foto van 'Thom Arisman'

3 SEP 2013

Een jaar geleden vroeg ik me op deze plek af of er eigenlijk nog vrouwen zonder tattoos waren. Want als groot natuurliefhebber en dus overtuigd tattoohater begon ik me toch een beetje zorgen te maken: ik kwam steeds meer vrouwen met tattoos tegen. Nu, na een lange, mooie, warme zomer waarin de vrouwen bar weinig kleertjes droegen, weet ik het antwoord: ze zijn er nog wel, maar het worden er steeds minder. Sterker: nog nooit zag ik zoveel getatoeëerde vrouwen. We kunnen dus wel stellen dat het de zomer van de tattoos was. Wat me ook opviel was dat er steeds meer vrouwen een tattoo op hun tieten laten zetten. Ik wil die narigheid natuurlijk helemaal niet zien, maar die vrouwen laten hun tieten zover uit hun hemdje puilen dat er geen ontkomen aan is. Blijkbaar doen ze dat, zodat iedereen hun tattoos kan bewonderen. Zo zag ik een vrouw die een olifant op haar tiet had laten zetten.

Daarna keek ik naar het gezicht van de vrouw. Verrek, dacht ik, een zelfportret. Best handig ook, want als je je moet identificeren maar je bent je legitimatiebewijs vergeten, laat je gewoon je tiet zien. Op een tiet van een andere vrouw zag ik een tattoo van iets dat op een slang leek. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik dat het een woord was: Kimberley. Deze vrouw had dus haar tiet een naam gegeven. Zoals zielige mannen doen met hun piemeltjes. Op haar andere moddervette tiet stond niets. Dat vond ik niet eerlijk. Ik bekeek de tiet eens goed en zei daarna tegen de vrouw: *Ik zou haar Sharona noemen*. De vrouw staarde me verbaasd aan, ze was duidelijk met stomheid geslagen. Je zag haar denken: dat ik daar zelf niet ben opgekomen. Ik mag dan een tattoohater zijn - ik heb wel een goed hart. Op YouTube staat een filmpje van een vrouw wier kontgat wordt getatoeëerd. Ze gilt uit dat ze het heerlijk vindt, maar als gediplomeerd aarskenner weet ik wel beter: die verrekt van de pijn. Heel geinig filmpje is dat.

Zangeres Cheryl Cole heeft dat filmpje vast ook gezien en dacht: dat kan ik beter. Want zo zijn vrouwen hè, altijd elkaar willen aftroeven. Dus wat heeft die gekke Cheryl gedaan: ze heeft haar hele kont laten tatoeëren. Uiteraard heeft ze er een foto van gemaakt, want de hele wereld moet het natuurlijk zien. Wat heb je anders aan zo*n tattoobutt? Inderdaad: niks. En zo ben ik aanbeland bij de moraal van dit verhaal: doe met je lichaam wat je wilt, verpest het, vervuil het, verneuk het, vermink het voor mijn part, maar val mij er niet mee lastig. Want ik heb er niet om gevraagd. Gelukkig is het binnenkort herfst - kunnen weer lekker de kleertjes aan.


Views

200+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+