Columnisten

Mooi leven
Likeability of 6

Mooi leven

Lars van der Werf

Foto van 'Lars van der Werf'

13 AUG 2017

Het is acht uur. Maandag. Ik sta op en ik voel me niet zo goed. Ik zie op tegen de dag, de dingen die ik moet doen. Stofzuigen, dweilen, de was, de administratie. Van die dingen die je liever aan iemand anders overlaat.

Het is tien uur. Ik heb gestofzuigd, gedweild ook al. En ik heb gegeten. Ik voel me nog steeds niet zo goed. Het wil niet vlotten. De zon schijnt ook niet. Het is grijs buiten. En dat terwijl het zomer is. Ik vraag mezelf hardop af wat ik moet doen om me een beetje beter te voelen.

Het klokkenspel van de kerk verderop slaat twaalf. Er zijn stukjes blauw in het grijs van de lucht gekomen. Dat is tenminste iets. Ik smeer boterhammen met kaas en eet ze op terwijl de wasmachine draait. Het gaat wel wat beter. Niet zeiken, denk ik bij mezelf.

Het is twee uur. Ik bel een vriend. Hoe is het, vraag ik. Het gaat goed, zegt ‘ie. Dat zeggen we altijd. Dat het goed gaat. En dat gaat het ook wel. We hebben niets te klagen. De wasmachine draait de tweede was van de dag. Het ding piept als het klaar is. Ik heb een gevoel van voldoening, toch wel. Twee wasjes, gestofzuigd, gedweild. Het lijkt ergens op. Er zijn dingen gedaan.

Het is vijf uur. Ik zet de televisie aan tijdens het strijken. Ik draag bijna alleen maar overhemden. Die moet je strijken. Op de televisie hebben ze een herhaling van een programma van gisteren. Best leuk.

Zeven uur. Ik heb gekookt voor mezelf. Aardappelen, groente en vlees. Lekker. Het gaat best lekker ook. Van het gevoel van vanochtend is weinig over. De administratie komt morgen wel. Ook niet erg.

Negen uur. De zon gaat onder met schitterende kleuren. Met een kop koffie sta ik voor het raam en kijk naar de kleuren. Fel oranje. Dat kan geen toeval zijn. Ik sta altijd weer verbaasd van hoe mooi de zon onder kan gaan.

Twaalf uur. Ik ga naar bed. Heerlijk frisgewassen lakens. Dat is altijd goed naar bed gaan. Wat een mooi leven eigenlijk. En morgen mag ik wéér.


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


lol
user_fe5aa1271e7dcb3d8af8b5e7915b48eeab8363af_avatar

Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Waarom ik een racist ben (en vrouwen haat)

Foto van 'Hadjar Benmiloud'

18 JAN 2016

Iemand moet de eerste zijn, en mijn spiegelbeeld gaat het voortouw niet nemen. So, sue me.

Ik ben een racist. Wanneer een zwarte man mij iets langer aankijkt, ga ik ervan uit dat ik snel oogcontact moet verbreken, omdat ‘ie me anders zal achtervolgen tot hij m’n nummer heeft. Wanneer een zwarte vrouw me aankijkt, duurt het iets langer voor ik een “rare” gedachte krijg. Zes seconden, om precies te zijn. Dan begin ik me af te vragen of onze kledingstijlen een verschil in sociale klasse benadrukken, en of ze me dat kwalijk neemt. Of dat ze er juist heel netjes uitziet, als een zwarte vrouw die meer heeft gestudeerd dan ik en zich extra hard probeert te bewijzen. Vervolgens betrap ik mezelf, als een krampachtige witte. Terwijl ik als drietalige allochtoon meer met allochtonen gemeen heb dan de “krampachtige witte” blijf ik me wanhopig graag met de laatste identificeren. Ik heb geleerd dat dat is hoe je comfortabel blijft.

Ik ben een seksist. Wanneer een witte vrouw mij iets langer aankijkt, ga ik ervan uit dat ik het oogcontact moet verbreken, omdat ze anders zal denken dat ik geïntimideerd ben door haar schoonheid. Want mannelijke schoonheid is totaal irrelevant op straat, wanneer je als vrouw probeert te overleven door middel van competitie met je soortgenoten. Vergelijken, negeren, elimineren. Tegenwoordig ben ik me daar als feminist bewust van, en geef ik vrouwen een glimlach en mannen niet. Omdat ik na empirisch onderzoek aan der lijve heb ondervonden dat mannen verkrachters zijn, en vrouwen niet. Dat is óók seksisme.


Views

300+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+