Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 20 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Nederland op zijn lelijkst

Sommige weken laat Nederland zich op zijn lelijkst zien. Zo kon ik de afgelopen dagen niet kiezen wie er smeriger was, de incasso-eikeltjes van Straetus uit het glorieuze Dronten, of de misselijke miljonairs van Den Helder. Wint de naming and shaming van Straetus het, die mensen met schulden filmend achtervolgen à la Willibrord Frequin, om ze later met naam en toenaam op YouTube te plaatsen? Of zijn het toch die lucky few in de bosrijke omgeving van Den Helder die snel een leegstaande villa kochten zodat het COA er niet zeventien minderjarige asielzoekers en hun begeleiders in kon huisvesten?

Daar staan ze, de zes bleekste jongens van het dorp, in slechtzittende blauwe pakken. Van die kereltjes die nog scheetkussens op elkaars stoelen leggen. Dit is Straetus-afdeling Dronten. ‘Omzet is pas omzet als deze betaald is’, staat er in zwarte belettering boven hun hoofden. Eentje houdt nog weifelend een duimpje omhoog en grijnst ongemakkelijk. Op tafel ligt een glanzende gladiatorhelm en ernaast zit de baas, het meesterbrein. Hij was eerst van plan om er een soort Bananasplit van te maken en de onderbroek van zijn slachtoffers op onverwachte momenten omhoog te trekken, zoals hij dat een jaartje geleden nog deed op het schoolplein, maar hij besloot toch voor de volle confrontatie. Camera op die smoel en gaan. De helm liet hij thuis. ’s Avonds plakte hij er grinnikend een spannend muziekje onder. Even uploaden en hij was weer de tofste kerel van het kantoor. Nou en, dat internet voor eeuwig is? Nou en, dat schulden vaak hand-in-hand gaan met andere problemen waar hij geen weet van heeft? Andermans zorgen zijn niet zijn problemen. Dat zou trouwens een goede nieuwe slogan zijn voor zijn bedrijf.

Ondertussen kwamen bezorgde bewoners van Den Helders beste wijk samen. De leegstaande villa in hun wijk zou verkocht worden aan het COA. Parelkettingen werden angstig vastgegrepen. „Als ze hier worden ondergebracht, denken ze dat Nederland luilekkerland is”, piepte een permanentje ontsteld. „Wat dacht je van de waardevermindering van mijn huis”, baste een polo-drager. Ze diepten samen een half miljoen op om hun xenofobie te pamperen.

Inmiddels is de video van Straetus offline gehaald. De eigenaar heeft zich niet populair gemaakt bij het moederbedrijf. En niet alleen daar. Half Nederland kotst van hem. Ik kan me voorstellen dat hij even niet in de publiciteit wil. Ik weet nog wel een uitstekend onderduikadres voor hem bij even misselijke mensen. In Den Helder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.