Columnisten

Likeability of 5

Kusjes #Erdogan

Foto van 'Ebru Umar'

18 JUL 2017

Het huisje ligt er vredig bij, vertellen de achterbuurtjes. Electra is afgesloten, maar water stroomt nog steeds. Het is schoon; ze houden een oogje in het zeil. Niet dat er wat gebeurt. „De hotels zijn gesloten, de winkels ook. En er komen geen cruiseschepen meer. Kusadasi is een toeristenvrije zone geworden.” Dat laatste zal heus meevallen, maar dat de middenstand aan de grond zit, betwijfel ik geen seconde. Ik heb afstand gedaan van het huis, maar mijn buren willen daar nog niet aan toegeven. Het waren gezellige zomers met vrienden uit Nederland. Zwaan-kleef-aanvakanties. „Waarom kom je niet een weekje langs?” waren de standaardwoorden waar iedereen wel op aansloeg. En voor ik het wist was het een komen en gaan van Amsterdam en omstreken. Gezellig.

Mijn contact met Turkije was al nooit sterk, maar het verwatert steeds meer. Snel ook. Zeker sinds mijn Turkse vrienden van Facebook af zijn. Nou ja, af? Ze posten kattenplaatjes en foodporn – zelfs Erdogan kan niet tussen Turken en hun eten komen. Maar hun mening geven ze allang niet meer. Hoewel, tantes van zeventig plus wél. Familie vanuit het buitenland ook. Mijn vrienden, hoogopgeleide, welgestelde, seculiere Turken zwijgen. ‘We zijn met miljoenen de straat opgegaan tijdens de Gezi-protesten, wat heeft het voor zin gehad?’ schamperen ze. ‘Elke verkiezing is een farce, gestolen door fraude’. Elk antwoord is misplaatst. Toch stonden ze er weer, afgelopen zaterdag. Bij de ‘herdenking’ van de Turkse ‘coup’ een jaar geleden. Nou ja, coup? Coup. Een meesterlijke coup maar nog net niet zo meesterlijk dat een vriendin alsnog tekeer ging op Facebook: „Ik word gek, maakt niet uit wie ik bel, vanaf welke provider, of ik krijg een boodschap van RTE te horen. Blijkbaar is niet alleen de vrijheid van meningsuiting maar ook de vrijheid van onderling communiceren afgeschaft.” Gevolgd door woedende smileys. RTE staat voor Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president die het tot zijn levensmissie heeft gemaakt de ene helft van de Turkse bevolking op te zetten tegen de andere. Omdat het kan. Zijn indoctrinatie vond afgelopen weekend plaats via een telefoonboodschap. Wat zouden wij doen als we bij elk telefoontje dat we plegen, eerst Rutte zouden horen zeggen dat Oekraïne niet bij de EU komt, voordat de verbinding tot stand komt?

Mijn neef belt. Hij is zijn zomerhuis aan het verbouwen. „Het dak is eraf, er komt een hele nieuwe verdieping op. Hoe erger de toestand in Turkije, hoe hoger de hekken rondom mijn land. Het gepeupel moet wel buiten blijven!” Zijn Amsterdamse tongval hoor ik door de grijns heen. De tegels van het zwembad zijn al vervangen en hij gaat rustig door met wat wij doen in tijden van stress: verbouwen. Betere bezigheidstherapie bestaat er niet. „Ik hou een stukje land voor je vrij, dat weet je hè?” Ik weet het. Maar nu even niet.

„Neef. Ik heb een bod gedaan op een huis in Rotterdam.”


like
user_91d7b9191e6d157f44512488edb2065c20cc6313_avatar

Views

200+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

1k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Tattoos op tieten en konten

Foto van 'Thom Arisman'

3 SEP 2013

Een jaar geleden vroeg ik me op deze plek af of er eigenlijk nog vrouwen zonder tattoos waren. Want als groot natuurliefhebber en dus overtuigd tattoohater begon ik me toch een beetje zorgen te maken: ik kwam steeds meer vrouwen met tattoos tegen. Nu, na een lange, mooie, warme zomer waarin de vrouwen bar weinig kleertjes droegen, weet ik het antwoord: ze zijn er nog wel, maar het worden er steeds minder. Sterker: nog nooit zag ik zoveel getatoeëerde vrouwen. We kunnen dus wel stellen dat het de zomer van de tattoos was. Wat me ook opviel was dat er steeds meer vrouwen een tattoo op hun tieten laten zetten. Ik wil die narigheid natuurlijk helemaal niet zien, maar die vrouwen laten hun tieten zover uit hun hemdje puilen dat er geen ontkomen aan is. Blijkbaar doen ze dat, zodat iedereen hun tattoos kan bewonderen. Zo zag ik een vrouw die een olifant op haar tiet had laten zetten.

Daarna keek ik naar het gezicht van de vrouw. Verrek, dacht ik, een zelfportret. Best handig ook, want als je je moet identificeren maar je bent je legitimatiebewijs vergeten, laat je gewoon je tiet zien. Op een tiet van een andere vrouw zag ik een tattoo van iets dat op een slang leek. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik dat het een woord was: Kimberley. Deze vrouw had dus haar tiet een naam gegeven. Zoals zielige mannen doen met hun piemeltjes. Op haar andere moddervette tiet stond niets. Dat vond ik niet eerlijk. Ik bekeek de tiet eens goed en zei daarna tegen de vrouw: *Ik zou haar Sharona noemen*. De vrouw staarde me verbaasd aan, ze was duidelijk met stomheid geslagen. Je zag haar denken: dat ik daar zelf niet ben opgekomen. Ik mag dan een tattoohater zijn - ik heb wel een goed hart. Op YouTube staat een filmpje van een vrouw wier kontgat wordt getatoeëerd. Ze gilt uit dat ze het heerlijk vindt, maar als gediplomeerd aarskenner weet ik wel beter: die verrekt van de pijn. Heel geinig filmpje is dat.

Zangeres Cheryl Cole heeft dat filmpje vast ook gezien en dacht: dat kan ik beter. Want zo zijn vrouwen hè, altijd elkaar willen aftroeven. Dus wat heeft die gekke Cheryl gedaan: ze heeft haar hele kont laten tatoeëren. Uiteraard heeft ze er een foto van gemaakt, want de hele wereld moet het natuurlijk zien. Wat heb je anders aan zo*n tattoobutt? Inderdaad: niks. En zo ben ik aanbeland bij de moraal van dit verhaal: doe met je lichaam wat je wilt, verpest het, vervuil het, verneuk het, vermink het voor mijn part, maar val mij er niet mee lastig. Want ik heb er niet om gevraagd. Gelukkig is het binnenkort herfst - kunnen weer lekker de kleertjes aan.


Views

200+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+