99 woorden

Likeability of 5

Tranen in vakkie VV

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

15 MEI 2017

Godskolere, wat is dat laatste kampioenschap van Feyenoord lang geleden.

1999.

We betaalden nog met guldens. Er was een legionellaramp bij de Westfriese Flora in Bovenkarspel. De NAVO bombardeerde Kosovo. Marianne Vaatstra werd vermoord. Hans Wiegel had zijn nacht. De Russische president Boris Jeltsin benoemde Vladimir Poetin tot president. Veronica begon met het programma Big Brother. Justin Kluivert wordt geboren.

En mijn vader leefde nog.

Hoe veel Feyenoorders die gisteren in De Kuip, in een kroeg, op een terras of gewoon thuis het vijftiende landskampioenschap van Feyenoord vierden, hebben sinds de vorige titel net als ik hun vader naar het crematorium gebracht?

Feyenoord is de enige club uit de traditionele top 3 waarvan je je als vroege vijftiger nog maar moet afvragen of je bij het volgende kampioenschap het leven nog hebt.

Voor mijn vader was dat van ’99 de laatste; hij overleed in 2008. Als ik dit seizoen op vak VV naast me in de ogen van mijn zoon Bob (van 29-2-’92) keek, zag ik de ogen van mijn vader. Zo’n trouwe hondenblik. Met altijd een vleugje treurigheid, vermengd met de glinstering van de hoop. Dit seizoen eindelijk eens niet tot de kerst, maar het hele seizoen.

Vanaf de eerste competitieronde op kop. En er nooit meer weggeweest. Hoe on-Rotterdams soeverein wil je het hebben? Feyenoorders hopen altijd tegen beter weten in. Feyenoorders hebben geleerd met teleurstelling om te gaan. Feyenoorders kunnen als geen ander lijden. Feyenoorders houden van hun club, door dik en dun. Feyenoorders schelden ongegeneerd op hun eigen spelers, maar hebben wel het alleenrecht, want komt een buitenstaander aan faalhaas Miquel Nelom of zelfs de in 020 opgeleide “kankerturk” Bilal, dan worden ze acuut moordzuchtig.

Feyenoorders zijn rare mensen.

Ik hou van ze.

Dit seizoen kregen we te maken met een nieuw fenomeen. Ajax-supporters die lieten weten het ons te ‘gunnen’. Het kan best dat ze het menen. Maar Jezus, wat irritant. Flikker op met je ‘gunnen’.

Alsof het een cadeautje was. Op 23 oktober 2016 speelde Feyenoord dat counterploegje uit Amsterdam met die mooiweersupporters volledig van de mat. Het was toen in De Kuip: de mannen tegen de meisjes.

Vanaf dat moment werd in Rotterdam hoop steeds meer geloof.

En gisteren, 6595 dagen na de vorige keer, was het dan eindelijk weer eens een keertje gelukt.

In vakkie VV huilde Bob Dijkgraaf.

En toen ik ‘m in de ogen keek, ik ook.


like
user_d07c7b1fc658f2f65dbb48037e7dbe4268a3b1bc_avatar

Views

11

Dag

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

5 DEC 2016

Lieve lezers (v/m)! Het viel de afgelopen jaren misschien niet op, maar ik ergerde me weleens aan hoe ‘onze’ politici onze vrijheden, onze democratie en ons land verkwanselden. Aan hoe politici werken. Aan de smerige spelletjes.

Als het niet opviel: nou, het was zo.

Ik word dus lijstrekker van een partij die het allemaal echt anders gaat doen. GeenPeil.

Dat is uiteraard onverenigbaar met een nieuwscolumn in Metro, de krant, ‘Het Groene Monster’, waarvan ik al sinds 2002 zielsveel houd. Een krant die óók een gevestigde macht pijnigde, namelijk de zelfingenomen media-elite.

Het was mooi.

Dank!

En tot ziens, elders.


Views

0

Touwtje

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

1 DEC 2016

Ook zo moeten slikken toen D66-icoon Jan Terlouw bij DWDD vertelde over de touwtjes die vroeger overal uit de brievenbus hingen? Of zelfs een traantje weggepinkt?

Ik niet.

De partij van Jan Terlouw is er namelijk medeverantwoordelijk voor dat de mensen elkaar en de al dan niet democratisch boven hen gestelden niet meer vertrouwen. Wat zeg ik? Jan Terlouw zélf is er medeverantwoordelijk voor.

Het lijkt zo mooi als een oude man terugverlangt naar die goeie oude tijd. Maar als dat gebeurt zonder enige reflectie op de eigen rol in de algehele verhuftering, is er een woord voor: pathetisch.


Views

0

Wat is het ergste?

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

30 NOV 2016

Het is een beetje vechten om voorrang.

Wat het ergste is in de kwestie Giel Beelen, bedoel ik.

a) Dat een plaatjesdraaier 560.000 euro verdient?

b) Dat de plaatjesdraaier meteen doelwit wordt van scoringsbeluste politici die opheldering eisen?

c) Dat de plaatsjesdraaier geen zin heeft om er in de pers op te reageren tijdens zijn maandje vakantie?

d) Dat de plaatjesdraaier betaald wordt van onze belastingcenten?

Of e) Dat BNN-VARA, de betrokken goedvolkomroep, drie van de vier vetst betaalde plaatjes- en praatjedraaiers bij de Publieke Omroep op de loonlijst heeft?

Zei ik vechten om voorrang?

Het antwoord is: e.


Views

0

Hé, pssssst!

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

29 NOV 2016

Wil je weten wat ‘symboolpolitiek’ is?

Dit.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam willen (op initiatief van CDA en VVD) straatintimidatie gaan bestraffen. Fluiten, roepen of sissen naar een vrouw? De bontkraagjes die zich er schuldig aan maken ontvangen voortaan een boete van maximaal 4100 euro.

Omdat die boete alleen kan worden gegeven als iemand op heterdaad wordt betrapt, moeten er ‘anonieme toezichthouders’ (lees: stillen) worden ingezet.

Geen goed idee?

Tuurlijk wel. Maar denk je nou echt dat die ‘heertjes’ zo dom zijn vrouwen seksueel te intimideren als er een Buitengewoon Opsporingsambtenaar in de buurt is?

Nou dan!


Views

0

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

Gordonisme

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

28 NOV 2016

Altijd een sociale jongen geweest, die Gordon.

‘‘Ik vind het zo erg voor jonge mensen in het vak. Jonge talenten verdienen airplay. Ik vind daarom dat staatssecretaris Dekker de publieke omroepen moet verplichten om minimaal 70 procent nationaal product te draaien op de radio.’’

Zo, dan weten jullie waarom hij na 25 jaar stopt met zingen. ‘‘Uit protest’’. Niet omdat zijn stem niet (meer) zo tof is, nee, ‘‘uit protest’’.

Eerder eiste Gordon van Mark Rutte dat die Vladimir Poetin op het matje riep over een Russische anti-homowet.

Nog even en hij wil de politiek in.

Voor de mensen.


Views

0

(O)pa Henk

Foto van 'Jan Dijkgraaf'

28 NOV 2016

‘‘Henk Bleker (63) en vrouw (31) zijn in blijde verwachting’’.

Meldde RTV Noord.

Rare tekst, over de oud-staatssecretaris van het CDA en zijn NRC Handelsblad-verslaggeefster. Alleen die vrouw is toch maar in verwachting? En zou het ook een man kunnen zijn, die samen met Henk Bleker in blijde verwachting is?

Nou dan!

Of had je verwacht dat ik er wat van zou vinden dat een bijna-bejaarde nog aan een tweede leg begint met een meer dan dertig jaar jonger mokkeltje? En hoe kut dat straks is voor dat kind?

Vooruit dan maar weer.

Ik vind het stom. En zielig.


Views

0