Columnisten

Likeability of 6

Vertrouwen in de toekomst?

Foto van 'Ebru Umar'

10 OKT 2017

Gert-Jan Segers kookte een eitje voor me, Alexander Pechtold schonk jus, Sybrand Buma nodigde me uit op zijn kamer en met Mark Rutte deden we een Romeo en Juliaatje in de Happy Tosti. Het is doorbuffelen in verkiezingstijd. En nu denken deze mannen het vier jaar met elkaar uit te zingen.
Toch mijn Libelle-interviews met de heren er nog ‘ns bijgepakt:
Pechtold wil het Torentje – dat is net zo groot als zijn keuken.
Buma wil Algemene Zaken – dat past bij de politiek leider.
Rutte wil premier blijven – en anders gaat hij de Tweede Kamer in.
Segers blijft in de Tweede Kamer, daar kan hij vrijuit spreken, zonder zich aan de compromissen van een kabinet te moeten houden (really?!). En passant maakt hij er nog een charmante beginnersfout bovenop door als enige een departement te noemen dat hij voor de CU zou willen binnenslepen: “Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een boeiend ministerie.”

Torentje, Algemene Zaken, Premier: drie termen die hetzelfde betekenen. Wat kun je verwachten van een coalitie waar de christen de naïeve realist van het geheel blijkt te zijn en de drie beroepspolitici vechten om hetzelfde bot? Waarin vinden deze mannen elkaar – anders dan in het unaniem uitsluiten van twee miljoen Nederlanders ten gunste van het pluche? Is er trouwens één journalist geweest die de heren heeft gevraagd waarom Gert-Jan Segers aan de onderhandelingstafel zat in plaats van Marianne Thieme? Ook de Partij voor de Dieren heeft vijf zetels, die ene belangrijke die nodig is voor een democratische ‘meerderheid’. Thieme had trouwens graag een Ministerie van Duurzaamheid gezien, en waarom ook niet? Had er ook nog bij gekund.

Na 208 dagen onderhandelen zonder Thieme of Wilders maar mét Segers is er een regeerakkoord.
Gefeliciteerd.

Over 162 dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Het motto van de nieuwe coalitie is ‘Vertrouwen in de Toekomst’. Als je een eitje tikt met Segers, Rutte, Pechtold en Buma, weet je éen ding zeker: de heren behoren tot de happy few van Nederland en zijn echt niet dom. Het is dan ook niet uit te leggen hoe zij denken ons burgers in 162 dagen te kunnen overtuigen van vertrouwen in de toekomst.


like
user_c5d85c546a2cb53df337743b54198a3b3cbcc546_avataruser_2e0a49cf271dd31152eb33be04e53391cc9852d9_avatar

Views

400+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+

Ik kreeg een burn-out door mijn gezin

Wat als gezin de oorzaak is van je burn-out? Sabine vertelt (Foto: Yaoqi LAI | Unsplash)

Foto van 'Nienke Thurlings'

1 OKT 2017

Wat als we met z’n allen beslissen vandaag, nu, eens wat minder te moeten, en meer gaan ont-moeten. Dat is precies wat we samen met burn-outexpert Nienke Thurlings gaan doen. Op zondag, zodat je beslagen ten ijs komt voor de drukke werkweek.

#1 De situatie

,,Hij ziet gewoon echt niet hoeveel ik doe. En zelf begrijp ik eigenlijk ook niet hoe ik zoveel stress kan hebben. Ik heb immers geen baan." Aan het woord is Sabine*. Ze heeft drie kinderen en omdat haar man fulltime werkt, doet zij alles in huis en voor het gezin. Ze is bovendien ook betrokken bij de ouderraad en helpt regelmatig mee met het organiseren van leuke dingen op school. Dat wordt ook wel een beetje van haar verwacht, 'omdat ze geen baan heeft naast het gezin'.


Views

2k+