Vertrouwen in de toekomst?

10 oktober 2017 om 07:16 door Ebru Umar
Vertrouwen in de toekomst?

Gert-Jan Segers kookte een eitje voor me, Alexander Pechtold schonk jus, Sybrand Buma nodigde me uit op zijn kamer en met Mark Rutte deden we een Romeo en Juliaatje in de Happy Tosti. Het is doorbuffelen in verkiezingstijd. En nu denken deze mannen het vier jaar met elkaar uit te zingen.
Toch mijn Libelle-interviews met de heren er nog ‘ns bijgepakt:
Pechtold wil het Torentje – dat is net zo groot als zijn keuken.
Buma wil Algemene Zaken – dat past bij de politiek leider.
Rutte wil premier blijven – en anders gaat hij de Tweede Kamer in.
Segers blijft in de Tweede Kamer, daar kan hij vrijuit spreken, zonder zich aan de compromissen van een kabinet te moeten houden (really?!). En passant maakt hij er nog een charmante beginnersfout bovenop door als enige een departement te noemen dat hij voor de CU zou willen binnenslepen: “Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een boeiend ministerie.”

Torentje, Algemene Zaken, Premier: drie termen die hetzelfde betekenen. Wat kun je verwachten van een coalitie waar de christen de naïeve realist van het geheel blijkt te zijn en de drie beroepspolitici vechten om hetzelfde bot? Waarin vinden deze mannen elkaar – anders dan in het unaniem uitsluiten van twee miljoen Nederlanders ten gunste van het pluche? Is er trouwens één journalist geweest die de heren heeft gevraagd waarom Gert-Jan Segers aan de onderhandelingstafel zat in plaats van Marianne Thieme? Ook de Partij voor de Dieren heeft vijf zetels, die ene belangrijke die nodig is voor een democratische ‘meerderheid’. Thieme had trouwens graag een Ministerie van Duurzaamheid gezien, en waarom ook niet? Had er ook nog bij gekund.

Na 208 dagen onderhandelen zonder Thieme of Wilders maar mét Segers is er een regeerakkoord.
Gefeliciteerd.

Over 162 dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Het motto van de nieuwe coalitie is ‘Vertrouwen in de Toekomst’. Als je een eitje tikt met Segers, Rutte, Pechtold en Buma, weet je éen ding zeker: de heren behoren tot de happy few van Nederland en zijn echt niet dom. Het is dan ook niet uit te leggen hoe zij denken ons burgers in 162 dagen te kunnen overtuigen van vertrouwen in de toekomst.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!