Likeability of 5

Waarom ik het GeenStijl manifest ondertekende

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

9 JUN 2017

Onlangs verscheen in NRC en de Volkskrant de oproep van honderd vrouwelijke mediamakers naar bedrijven die op GeenStijl adverteren, om zich af te vragen of ze wel geassocieerd willen worden met een medium dat vrouwelijke opiniemakers steevast seksistisch bejegend.

Ook ik ondertekende het manifest. Ik, columnist van Metro, deel van de Telegraaf Media Groep en trotse Rotterdammer. Ik noem onze krant gerust feministisch, we hebben momenteel immers alleen maar vrouwelijke columnisten in dienst, maar ik kan dat helaas niet over alle uitingen van TMG zeggen. Ook ik verdien volgens Geenstijlers een lauwe douche. Metro-lezers hebben me regelmatig smeriger, agressiever en laaghartiger benaderd.

De afgelopen weken experimenteerde ook ik in mijn columns; ik hanteerde dezelfde expliciete pornografische omschrijvingen van GeenStijl om seksisten zoals Theodor Holman en Thierry Baudet van repliek te dienen. En wat bleek: ik werd teruggefloten door de liefhebbers van bovenstaande mannen. Het mocht niet kunnen, wat ik schreef. Wie dacht ik wel niet dat ik was? Ik was een domme sleuf. Wilde vast zelf geneukt worden. Wat bleek: vrijheid van meningsuiting blijkt alleen te gelden voor mensen waar de reaguurder het mee eens is. Dobbernegers en lauwe douches mogen, Baudet met een dildo slaan, niet.

Broodroof, roepen de GeenStijl-aficionados, naar aanleiding van de oproep. Laffe muilkorverij! Allesbehalve. Ik geloof in bewustzijn. Dat wat je schrijft impact heeft. Dat scheldkanonnades een inhoudelijke discussie in de weg staan. En ik geloof in de vrije markt. De consument kiest. En deze consument heeft er genoeg van. Er is niks mis mee bedrijven te wijzen op hun beleid. Zo organiseerde GeenStijl zelf in een jong verleden een boycot tegen HEMA omdat het bedrijf Zwarte Piet in de ban had gedaan. Ik hoorde geen enkele reaguurder jammeren dat er wellicht magazijnmedewerkers van het warenhuis moesten worden ontslagen door misgelopen inkomsten.

Ik ondertekende het manifest omdat ik het vreemd vind dat sociale normen die we in het echte leven handhaven op het scherm ineens kwijt zijn. Dat we brute beledigingen vrijheid van meningsuiting noemen. Het internet is nog geen twee decennium in ons leven, een puber dus, en zo gedraagt het zich ook; grillig, provocerend, vol experimenteerdrift en de grenzen opzoekend. Dat is prima, maar daar kan je ook tegenbewegingen op verwachten. Door het manifest te ondertekenen wil ik laten weten dat ik het niet normaal vind, dat Nederland het niet normaal moet vinden, om mensen te reduceren tot hun neukbaarheid. Het wordt hoog tijd dat we elkaar opvoeden.


lollike
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avataruser_71c4418fd94d2e4b7923800967550a0462042519_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

40

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

VANDAAG, 08:31

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.

Een sprookje

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

2 DEC 2017

“Ik ben geloof ik nog blijer voor jou dan voor henzelf ;)”, stuurde een vriend mij maandag. Logisch.

Maandag gebeurde waar ik al langer op hoopte: Prins Harry en de bloedmooie actrice en VN Vrouwen-ambassadeur Meghan Markle gaan trouwen. De twee hadden een blind date, vierden Meghan's 36ste verjaardag in Afrika, kampeerden onder de sterren en nu, achttien maanden later, zijn ze verloofd. In hun eerste, officiële interview vertellen ze - dolverliefd en superschattig- waar het aanzoek was (tijdens het roosteren van een kippetje) en hoe De Ring eruit ziet (een diamant uit Botswana en twee van prinses Diana). Prachtig! En ja, “hij ging op één knie”, zegt Meghan glunderend. Ahhh. Een sprookje wordt realiteit.