Likeability of 5

Waarom ik het GeenStijl manifest ondertekende

Foto van 'Elfie Tromp'

9 JUN 2017

Onlangs verscheen in NRC en de Volkskrant de oproep van honderd vrouwelijke mediamakers naar bedrijven die op GeenStijl adverteren, om zich af te vragen of ze wel geassocieerd willen worden met een medium dat vrouwelijke opiniemakers steevast seksistisch bejegend.

Ook ik ondertekende het manifest. Ik, columnist van Metro, deel van de Telegraaf Media Groep en trotse Rotterdammer. Ik noem onze krant gerust feministisch, we hebben momenteel immers alleen maar vrouwelijke columnisten in dienst, maar ik kan dat helaas niet over alle uitingen van TMG zeggen. Ook ik verdien volgens Geenstijlers een lauwe douche. Metro-lezers hebben me regelmatig smeriger, agressiever en laaghartiger benaderd.

De afgelopen weken experimenteerde ook ik in mijn columns; ik hanteerde dezelfde expliciete pornografische omschrijvingen van GeenStijl om seksisten zoals Theodor Holman en Thierry Baudet van repliek te dienen. En wat bleek: ik werd teruggefloten door de liefhebbers van bovenstaande mannen. Het mocht niet kunnen, wat ik schreef. Wie dacht ik wel niet dat ik was? Ik was een domme sleuf. Wilde vast zelf geneukt worden. Wat bleek: vrijheid van meningsuiting blijkt alleen te gelden voor mensen waar de reaguurder het mee eens is. Dobbernegers en lauwe douches mogen, Baudet met een dildo slaan, niet.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Broodroof, roepen de GeenStijl-aficionados, naar aanleiding van de oproep. Laffe muilkorverij! Allesbehalve. Ik geloof in bewustzijn. Dat wat je schrijft impact heeft. Dat scheldkanonnades een inhoudelijke discussie in de weg staan. En ik geloof in de vrije markt. De consument kiest. En deze consument heeft er genoeg van. Er is niks mis mee bedrijven te wijzen op hun beleid. Zo organiseerde GeenStijl zelf in een jong verleden een boycot tegen HEMA omdat het bedrijf Zwarte Piet in de ban had gedaan. Ik hoorde geen enkele reaguurder jammeren dat er wellicht magazijnmedewerkers van het warenhuis moesten worden ontslagen door misgelopen inkomsten.

Ik ondertekende het manifest omdat ik het vreemd vind dat sociale normen die we in het echte leven handhaven op het scherm ineens kwijt zijn. Dat we brute beledigingen vrijheid van meningsuiting noemen. Het internet is nog geen twee decennium in ons leven, een puber dus, en zo gedraagt het zich ook; grillig, provocerend, vol experimenteerdrift en de grenzen opzoekend. Dat is prima, maar daar kan je ook tegenbewegingen op verwachten. Door het manifest te ondertekenen wil ik laten weten dat ik het niet normaal vind, dat Nederland het niet normaal moet vinden, om mensen te reduceren tot hun neukbaarheid. Het wordt hoog tijd dat we elkaar opvoeden.


lovedislike
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avataruser_71c4418fd94d2e4b7923800967550a0462042519_avatar

Views

40

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Waar is die visie op de woningmarkt?

Foto van 'Iris van Lunenburg'

16 FEB 2018

„Ik denk dat het allemaal reuze meevalt. Echt overdreven al die paniek over de woningmarkt. Zo vermoeiend!”

Ik drink met mijn date vins naturels in een wijnbar in Oud-Zuid en we hebben het over huizen. Of ’pandjes’, zoals hij het noemt. Natuurlijk is het vermoeiend. En dan heb ik het niet eens over mijn date, die als advocaat op de ZuidAs zich wel wat meer mag inleven in de basisschoolleraren in onze stad, die geen normaal huis meer kunnen kopen. Of de vele begin-dertigers in de Randstad, Gelderland of Brabant, die volgens onderzoek van de NOS klem zitten en vanwege hun salaris niet goedkoop kunnen huren; maar ook niets kunnen kopen. Nee, het is vermoeiend om het steeds weer over huizen, appartementen en studio’s te hebben, omdat een duidelijke visie op het huizenprobleem niet echt in zicht lijkt. Althans, niet in Amsterdam.

Sinds 1 januari vorig jaar mogen Amsterdammers hun huis nog maar zestig dagen per jaar verhuren via sites als AirBnB. Volgend jaar wordt dat verlaagd naar dertig dagen. En de gemeente heeft deze woensdag weer een nieuwe maatregel tegen vakantieverhuur gepresenteerd: Na AirBnB zijn nu de vele B&B’s in de stad aan de beurt. Het aantal Bed & Breakfasts wordt per wijk ingeperkt tot een maximum en daarom komt er vanaf volgend jaar een vergunningsplicht voor nieuwe B&B’s. En dat allemaal om te voorkomen dat er steeds minder woningen beschikbaar zijn voor inwoners. Want waarom je huis verhuren aan een Amsterdammer als je ’m voor drie-keer-de-marktwaarde wegzet bij toeristen? Juist. Natuurlijk is het prima om lekker geld te verdienen en slim te ondernemen. Daarbij is méér overheidsbemoeienis voor niemand leuk. Maar de halve stad behandelen als AirBnB-toko is weinig chic.

Ook de Britse krant The Guardian maakt zich zorgen over de verhitte woningmarkt in Amsterdam. In een groot artikel vraagt zij zich af wat het ’AirBnB-effect’ met Amsterdam doet. Overlast, stijgende huizenprijzen en nog meer woningtekort lijken het gevolg. We moeten het niet overdrijven, maar echt vrolijk word je er nou ook weer niet van. Nu de dertig-dagen-regel voor vakantiehuur volgend jaar van start gaat, de groei van B&B’s aan banden wordt gelegd en er mogelijk een woonplicht voor nieuwbouwwoningen komt, is de vraag: wat kan Amsterdam nog doen om het tij te te keren? En belangrijker nog, wat betekent de huidige staat van de woningmarkt voor 21 maart? Over iets meer dan een maand gaan we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar vooralsnog lijken landelijke thema’s en politici voorrang te krijgen op plaatselijke problemen. Terwijl een echt stevige, gedurfde visie op de woningmarkt wel eens doorslaggevend kan zijn.

„Op feestjes gaat het binnen vijf minuten over de hoge huizenprijzen”, zei PvdA Amsterdam-voorzitter Marjolein Moorman vorige maand tijdens een hoorzitting over beleggers op de Amsterdamse woningmarkt. En tegenwoordig dus ook op dates. Laten we hopen dat dat na 21 maart iets positiefs betekent.


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

96

Likeability of 5

Halbe was de Ludo van de VVD

Foto van 'Elfie Tromp'

15 FEB 2018

Alles zal hij aan hem missen, zei premier Mark Rutte toen hij reageerde op aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Zijn stugge vriendelijkheid, zijn kapsel, alles. Dit is dan de partijleider die afscheid van je neemt. Wat hij zo goed aan je vond: je haar en je slechte manieren. Ook al gun ik Halbe weinig, toch had ik even met hem te doen. Nu heb ik onze minister-president op weinig poëtische uitspraken kunnen betrappen, maar dit is toch wel erg karig. Zeker omdat Rutte bij zijn recente ministeraanstellingen toch verzekerde dat hij wel degelijk de beste voor de baan had gekozen. Daar kon geen vrouw aan tippen.

Toegegeven, Halbe Zijlstra is qua charme het menselijk equivalent van een zak krijtwit-drop die zich in zijn politieke loopbaan niet alleen als leugenaar, maar ook als menner en kunsthater heeft laten kennen. Toch heeft hij het maar mooi gedaan; de lompe populist van de VVD spelen. Dat is zoals slechterik Ludo in GTST spelen. Iedereen haat je, ook al is het maar een rol. Halbe was VVD’s armzalige antwoord op populistische spektakelmakers. Op Thierry Baudet in een scherfvest. Op Geerts ‘doe normaal, man’. Halbe was VVD’s onderbuikman, de enige strohalm van zwartepietliefhebbers om nog op VVD te stemmen en niet weg te glijden in het moeras van splinterpartijen. Halbe was belachelijk, maar belangrijk. En nu is Halbe weg.

Halbe deed mij nog het meest denken aan een middelmatig goochelaar. Bij goochelaars geldt altijd dat de zwaaiende hand de aandacht afleidt van de andere arm, die met de kaarten in de mouw. Bij Halbe had ik altijd hetzelfde idee. Hij zwaait, maar wat verbergt hij? Tja, wat kan je zeggen? De truc ging fout. Wat we zagen was een stuntelaar die zichzelf graag een beetje mooier voor wilde doen. Treurig. De show was prompt over.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Halbe loog. Op het toppunt van de vluchtelingencrisis, toen Syrië door de bombardementen leegliep als een opengesneden chocolade moelleux-taartje, zei hij dat ze hier niet moesten komen voor borstvergrotingen en gebitscorrecties. Later maakte hij zijn excuses, weggemoffeld op de slecht bekeken Periscope-app.

Ik vind het hoopvol dat Halbe vertrekt. Het laat zien dat we moe worden van menners en goochelaars. Maar zien Halbe’s kiezers ook in dat politiek anders moet worden bedreven? Dat is de meest positieve wensgedachte. Maar we weten dat er genoeg entertainers in de coulissen staan te popelen om het volk te vermaken.


lovedislike
user_9a3617cc8769f92382e0a2a3918bd4bbaadd9803_avataruser_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 7

Camera videoHalbe Zijlstra is een leugenaar - ja én

Foto van 'Ebru Umar'

12 FEB 2018

Nee, het doet mij geen plezier dat Halbe Zijlstra is ontmaskerd als leugenaar.

Nee, het doet mij geen plezier dat Halbe Zijlstra VVD’er is – en dus lid van de partij waar de firma list en bedrog niets bij is.

Nee, het doet mij geen plezier dat dat PVV een spoeddebat aanvraagt over de integriteit van Halbe Zijlstra, onze minister van Buitenlandse Zaken.

Nee, het doet me geen plezier dat een fantast die gelooft in zijn eigen leugens minister van Buitenlandse Zaken is.

Nee, het doet mij geen plezier dat politici liegen. Dag in dag uit, jaar in jaar uit: liegen.

En het doet me al helemaal geen plezier dat de randdebielen die zich journalist bij de Publieke Omroep noemen, zich afvragen of we Halbe Zijlstra een leugen over een feit dat twaalf jaar geleden NIET heeft plaatsgevonden, mogen kwalijk nemen. Dat de NOS goedkeurend melding maakt van ‘scherpe kritiek maar ook waardering in de Kamer voor Zijlstra’s leugen’. Het doet mij geen plezier dat de lakeien van de Publieke Omroep vol verve inhoud geven aan het adagium: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Er zou zomaar nog eens 600 miljoen euro geschrapt worden – dat zou me trouwens plezier doen.

Het doet me geen plezier dat onwaarschijnlijk veel mensen bij de VVD van deze leugen geweten moeten hebben.

Het doet me geen plezier dat deze mensen in dienst van de VVD, van een leugen een feit hebben gemaakt – zogenaamd in het landsbelang.

Het doet me geen plezier dat de grootste uitdaging van de VVD het verkopen – ‘spinnen’ - van leugens is geworden.

Het doet me geen plezier dat ik genaaid word door Halbe Zijlstra, de VVD en politici in het algemeen.

Het doet me geen plezier dat Halbe Zijlstra, de VVD en politici in het algemeen denken dat dat behoort tot hun kernactiviteit: Nederlanders naaien.

Het doet me geen plezier dat meer dan de helft van Nederland de schouders ophaalt en het opgegeven lijkt te hebben; Ja Ebru, politici liegen en Halbe Zijlstra en de VVD dus ook.

Het doet me geen plezier dat we voor de gemeenteraadsverkiezingen met Halbe Zijlstra wéér een VVD-rel hebben.

Het doet me geen plezier dat wij, burgers, willens en wetens worden voorgelogen niet alleen door Halbe Zijlstra en de VVD maar door politici.

Het doet me geen plezier om keer op keer te concluderen dat liegen en bedriegen tot de kerncompetenties van politici horen, dus ook van Halbe Zijlstra en de VVD.

Het doet me geen plezier dat de VVD de leugen van Halbe Zijlstra wegspint met ‘Maar voor de VVD weegt het zwaarder wat destijds is gezegd dan de wijze waarop het naar buiten is gekomen.’

En het doet me al helemaal geen plezier om te weten hoe Halbe Zijlstra en de VVD deze leugen zullen weten te overleven: #PLASGLASWAS

Reteknap VVD.

Respect.


like
user_7d031192fdb924b5d3ffd8c4bc12156042aed038_avataruser_7876791349e4cf646338233976dacba7996e5096_avataruser_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avatar

+4


Views

500+

Likeability of 5

Nondeju

Foto van 'Lars van der Werf'

12 FEB 2018

Na 3 meter in het gras stonden we vast. ‘Nondeju’, bracht de taxichauffeur verbaasd uit. We waren in een weiland te Oijen, of nou ja, net buiten Oijen. Diep in Brabant. Ik moest in Oijen wezen om op te treden op een bruiloft, een kasteeltje net buiten het dorp. Op de heenweg kon ik met een buurtbus, een soort veredelde bestelwagen, tussen allemaal boodschappenbejaarden, maar na afloop van de bruiloft reed die niet meer en dus moest ik met een taxi naar het station van Oss. Die taxi kwam. Met Hans de taxichauffeur die, naar later bleek, al bijna z’n hele leven taxichauffeur was. En toch, met al die ervaring, ‘hedde ik dit nog nooi meegemak’, zoals Hans meerdere malen in origineel Brabants beduusd bleef herhalen toen we eenmaal slippend vast in het gras stonden.

Twee dagen oud was de Mercedes die Hans het gras in had gereden. ‘Kheb ‘m net gisteren opgehaald joh’, zei hij, ‘bij d’n dealer’. Hans had geen zin gehad om de auto helemaal verderop op het betegelde stuk te keren en dacht wel even een bocht te kunnen maken in het gras. Geen gereedschap in de kofferbak, dat had Hans nog niet uit de oude wagen in de nieuwe gelegd, en geen plankjes of zoiets om de auto wat grip te geven in de natte modder. De zoon van Hans werd maar gebeld. Die kwam even later.

Van de vertrekkende bruiloftsgasten hoefden we niks te verwachten. Die hadden allemaal nette schoenen aan, zeiden ze verontschuldigend. Ik keek toe hoe Hans nondeju murmelend de gloednieuwe automatjes onder de vastzittende wielen probeerde te schuiven, die er na gasgeven met een rotgang zo onder door vlogen. Duwen hielp voor geen meter.

‘Hee, oetlul!’, riep de zoon lachend, die de hele familie had meegenomen om pa uit te komen lachen, uit het raampje van zijn eigen Mercedes. Een neef was mee en moeder de vrouw, allemaal om te zien wat Hans nou toch weer had gedaan. ‘Da moede gij nou nog jaren horen, pa’, wat pa nog maar eens beantwoordde met een hoofdschuddend ‘nondeju, dit hedde nog nooi meegemak’.

De sleepkabel bleek te kort. Dus ik met het hele Brabantse gezin, allemaal vonden ze het hilarisch, in de auto van zoonlief. Jan van de takelwagen werd gebeld. Die lachtte Hans ook uit. Of ik nog koffie kwam drinken bij ze op kantoor, vroegen ze. Jawel hoor, zei ik. Het ritje hoefde ik niet te betalen. In Brabant is het zelfs gezellig als je auto vastzit.


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

100+

Laten we aardiger doen (en elkaar niet uitschelden)
Likeability of 6

Laten we aardiger doen (en elkaar niet uitschelden)

Foto van 'Suzette Hermsen'

9 FEB 2018

Gisteren zeulde ik samen met mijn vriend een van mijn oude studentenmeubels over straat. Het was een kastje en ik had het ding op Marktplaats gezet omdat mr. Eega het ‘buitensporig lelijk’ vond. Zo lelijk zelfs, dat hij het niet eens kleding-over-gooiens-waardig vond. En dat wil wat zeggen, want de stoel in onze slaapkamer ligt doorgaans zo vol met zijn kledingstukken dat je bijna zou denken dat er bloedfanatiek aan kleding-jenga wordt gedaan.

Omdat de koper van het kastje ons huis niet kon vinden (niet gek aangezien onze voordeur door het uitgaanspubliek steevast wordt aangezien voor stortplek voor iedere vorm van uitwerpselen) bood ik aan het kastje even naar hem toe te brengen. Mijn kennis van de stadskaart bleek zoals altijd weer eens barslecht, waardoor geïrriteerde vriend en ik nog zeker een kilometer met het ding over straat moesten zeulen.

Na een minuut vloog de eerste opmerking ons om de oren: ‘Ga eens op de stoep lopen joh, provinciaaltjes’ en na nog een minuut de volgende: ‘He joh klootzakken, dit is de straat hoor.’ Ik was te verbaasd om iets terug te zeggen. Ik had ook wel door dat dit de straat was, maar we liepen niemand in de weg en bovendien was het met dit brede kastje overduidelijk onmogelijk om op de smalle stoep te gaan lopen.

Ik vroeg me af waarom het meteen zo onaardig moest. En dat vraag ik me eigenlijk regelmatig af. Ik vraag het me af als ik in de rij bij de Albert Heijn zie hoe een kassière wordt afgesnauwd omdat het allemaal niet snel genoeg gaat. Als er op straat agressief wordt getoeterd als een zenuwachtige autobestuurder twee keer achter elkaar afslaat. Als iemand een woedende werkmail krijgt omdat diegene een minuscuul foutje heeft gemaakt. Als mensen op internet extreem onaardige teksten onder een artikel achterlaten. Of als mensen op Twitter iemand helemaal de grond in boren in de hoop dat anderen erom zullen lachen.

Waarom is dat leuk? Waarom is dat normaal? Vinden we het niet allemaal gewoon fijn als mensen aardig tegen je doen? Dat mensen je in je waarde laten en je niet meteen verrot schelden als je al zwetend een derde, wederom beroerde inparkeerpoging doet. Hoeveel gezelliger zou het zijn als er op zo’n moment op je raam wordt geklopt en iemand zegt: ‘Iets eerder indraaien, maar verder ben je wel een winnaar’. En dan mogen ze me zelfs nog provinciaaltje noemen.

Suzette Hermsen (30) is chef reizen bij LINDAnieuws en schreef met twee collega’s het boek ‘Zeik Niet Zo’. Haar motto: ‘Lach zo hard mogelijk om andermans grappen, dan lijkt het nog best alsof je humor hebt.’


likelove
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avataruser_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Vrouwelijke waarde

Foto van 'Iris van Lunenburg'

9 FEB 2018

„Tekstboek voorbeeld van wat er gebeurt als vrouwen hun stem laten horen in de publieke ruimte. Vrouwelijke politici ’schreeuwen’ en ’drammen’ volgens Elsevier. In plaats van dat ze zich profileren of gewoon een moeilijk debat aangaan. Do better!”

Kandidaat-gemeenteraadslid Liang de Beer twitterde donderdag een screenshot van de cover van Elsevier. Boodschap: Kamerlid Pia Dijkstra en minister Kajsa Ollongren zouden ’zichzelf overschreeuwen’ en ’drammen’. Zo vermoeiend. En weinig origineel. Hoe anders werd er over vrouwen gepraat op het Women Empowerment Event. Daar bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken drie vrouwelijke ambassadeurs en de ’meest invloedrijke, jonge mediavrouwen’ samen met de kernvraag: Wat kunnen vrouwen doen om elkaar te versterken? Ambassadeurs Leoni de Cuelenaere (Bangladesh), Irma van Dueren (Jemen) en Dewi van de Weerd (Albanië) spraken. Net als reisjournalist Liesbeth Rasker, SLA-ondernemer Nina Pierson en LINDA.meiden-hoofdredacteur Yara Michels. Denk daarbij nóg vijftig interessante, inspirerende, ondernemende vrouwen en het prachtige Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht. Fijn. En belangrijk.

„Ik ben zo blij met #metoo”, zegt één van de ambassadeurs. De zaal knikt instemmend. Niet alleen durven vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld zich meer uit te spreken, álle vrouwen lijken mondiger te worden. „Niet meer meelachen met #metoo-grapjes. Speak up!”, zegt Rasker in haar voordracht terecht. „We hebben geen zin meer in bullshit. We willen hetzelfde geld voor hetzelfde werk”, aldus Michels. Kortom: „Een herwaardering van de vrouwelijke waarde.” Amen. En: dat werd tijd.

Ik merk het zelf ook. Vroeger zou ik de lieve vrede bewaren om vooral niet over te komen als lastig of, god verhoede, niet vrouwelijk genoeg. Kansloze seksistische opmerkingen lachte ik vaak weg. En ik wist nog niet dat het echt niet onaardig is om de block-knop op sociale media wat vaker te gebruiken. Das war einmal. Of zoals comedian Ellie Taylor in een viral video van haar satirische BBC Two-programma zegt: „Tired of being judged for choosing to have children, or not to have children, to have children and go back to work, to have children and not go back to work, for being too thin, too fat, too pushy, too unambitious, too hot, not hot enough, or even for just daring to be alive. Women have stressed that everyone can go f*ck themselves.” Een beetje grof? Ja. Verfrissend? Zeker!

En dat maakt het BuZa-event ook zo waardevol. Een middag met intelligente, jonge vrouwen praten over duurzaamheid, welvaart en vrouwen-empowerment. Over wat kleding van budgetketens doet met vrouwelijke arbeiders in landen als Bangladesh, waarom steeds goedkopere vliegtickets geen goede ontwikkeling zijn en waarom minder vlees eten echt de toekomst heeft. En dat allemaal zonder mansplainers, vooroordelen en krabbenmand. Heerlijk! Dus fietste ik vrijdag op een wolk van inspiratie naar huis. Om bij thuiskomst op mijn timeline een filmpje te zien van een man met een pruik op en een jurk aan. „We moeten niet net doen of dit normaal is”, zegt de man naast hem. Over een vrouw. Ik nodig de heren uit om de videoboodschap van Ellie Taylor eens te bekijken.


like
user_c6797c33b5f7c6f95e097d8e164e54e7bb300176_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Likeability of 7

De vieze business die politiek heet

Foto van 'Ebru Umar'

6 FEB 2018

Voor wie het nog niet weet: Yernaz Ramautarsing is een Nederlander van Surinaamse afkomst. Hij is donker, heeft een twinkeling in zijn ogen, is niet mijn type (te jong bovendien) en staat nummer twee op de lijst van Forum voor Democratie voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Yernaz zegt dingen die niet mogen in Nederland. Niet van de Main Stream Media en al helemaal niet van Kajsa Ollongren, de vrouw die van Amsterdam een republiek wilde maken (#DOEDAN!) als de PVV de grootste zou worden. Benieuwd wat ze doet als FvD over 43 dagen de grootste wordt in Amsterdam. Ollongren richt haar pijlen zoals alle politieke amateurs op Thierry Baudet. In een lezing gaf ze aan dat hij en zijn partij ‘een groter gevaar voor de kernwaarden van Nederland zijn dan de PVV van Geert Wilders.’

Professionals omarmen hun vijanden, amateurs laten zich in de kaarten kijken. D66, VVD en CDA weten dat ze over 43 dagen geen meerderheid meer hebben in de Nederlandse politiek. Als je je stemmen niet kunt winnen op argumenten, dan rest niets dan het inschakelen van hulptroepen, precies zoals PvdA’er Marcel van Dam deed toen hij Pim Fortuyn meldde een minderwaardig mens te zijn. Politiek is een vieze business; je kunt wegkomen met orgaanroof en geschonken penthouses, maar als iemand jong én oud aanspreekt, arm én rijk omarmt en blank en zwart gelijk behandelt, moet die persoon een kopje kleiner. Is het niet verbaal, dan wel fysiek.

In een interview uit 2016 zegt Yernaz dat Nederland geen institutioneel racisme kent. Verkeerd antwoord. Zeker als een zwarte persoon dat zegt. Het is ook nooit goed. Vervolgens zegt Yernaz ook nog dat er een verschil is in IQ tussen volkeren. FOUT! Je mag wel zeggen dat Chinezen slim zijn, maar niet dat zwarte mensen dommer zijn. Er is een verband tussen IQ en inkomen en die conclusie is geen racisme, stelt Ramautarsing. En ‘dus’ concludeert onze blonde vicepremier Kajsa, is Thierry Baudet racistisch en het Forum voor Democratie ‘een groter gevaar voor de kernwaarden van Nederland dan de PVV van Geert Wilders.’ Het is maar goed dat Kajsa benoemd is in plaats van gekozen.

En dan nu de feiten. Geen van de politieke partijen, van CDA, VVD, D66, PvdA (PvdA!) kijken naar talent of vakkennis als het om hun etnische kandidaten gaat. Een kleurtje of rare naam is genoeg en de rampen uit het (nabije) verleden bewijzen dat. Ik noem een Lazrak, Tara Singh Varma, en onze vrienden Kuzu/ Ozturk. In Rotterdam is Ehsam Jami een accident waiting to happen. Niet bij het Forum voor Democratie. „Ze kijken naar talent, naar denkbeelden en wat je kunt. Niet naar wat je bent. Voor het eerst voelde ik me gezien. Een verademing,” sprak een vriendin die benaderd werd voor de Amsterdamse FvD-lijst.

Als dat discriminatie is, dan word ik met liefde elke dag gediscrimineerd.

Net als Yernaz.


likelovedislike
user_f59b775bcfeadefb2357431a4889c6c38543304f_avataruser_c2ec12e93235621d0271ac8df69ed26728ec3b34_avataruser_8f0837a6d471ee39cae25359b97cc1a7c2502d95_avatar

+22


Views

300+