Columnisten

Likeability of 5

Obama: hoe integer is hij echt?

Foto van 'Irene van den Berg'

9 JUN 2017

Het laat me maar niet los: Obama casht 4 ton voor een lezing van één uur. Het staat in schril contrast met mijn dagelijkse praktijk als zelfstandige, waarbij ik soms over iedere euro moet bakkeleien. Maar nog belangrijker: Obama was een beetje mijn held, die streed tegen armoede en inkomensongelijkheid. Ik kan bijna niet geloven dat hij op de integriteitsschaal even ‘hoog’ scoort als VVD-voorzitter Henry Keizer. Dus blijf ik in mijn hoofd maar scenario’s afdraaien hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Misschien ging het zo:

Barack: ‘Die zakkenvullers van Wall Street hebben me gevraagd voor een toespraak.’

Michelle: ‘Je hebt ze zeker direct afgewimpeld.’

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

B: ‘Nog beter: ik heb ze zo’n exorbitant hoog bedrag gevraagd dat zelfs die graaiers even met hun ogen knipperen.’

M: ‘Nice! Hoeveel heb je dan gevraagd?’

B: ‘4 ton voor één uur werken.’

M: ‘Hahaha, dat meen je niet.’

B: ‘Jawel, ik wilde zeker weten dat ze nee zouden zeggen. Anders heb ik natuurlijk een probleem.’

Of anders zo:

B: ‘Investeringsbank Cantor Fitzgerald heeft me gevraagd voor een speech.’

M: ‘En, ga je het doen?’

B: ‘Ja, het is op een gezondheidscongres, dus dat leek me wel aardig. Ze betalen 400 dollar voor een uurtje praten. Prima, toch?’

M: ‘Mwah, vergeet niet dat je ook nog voorbereidingstijd hebt. Worden die uren ook betaald? Laat me die mail eens lezen.’

M: ‘Barack, kijk eens goed. Er staat geen 400 dollar maar 400K dollar.’

B: ‘Nee, dat moet een fout zijn. Ze gaan echt niet 4 ton betalen voor één uur werken. Daar moet de gemiddelde Amerikaan zeven jaar voor zwoegen.’

Maar hopelijk ging het niet zo:

B: ‘Mijn vrindjes bij Cantor willen me voor een praatje.’

M: Mooi! Dat wordt weer een nieuwe Porsche Cayenne.’

B: ‘Wel meer dan één. Ze hebben 400K geboden.’

M: Niet verkeerd, dat is toch het dubbele van wat Hillary en Bill toucheren als zij een praatje houden. Dan kopen we een leuk bootje. Ik wil trouwens ook wel wat zeggen; ik moet toch ook wel goed zijn voor een tonnetje per uur. Waar gaat het over?

B: Iets met een gezondheidscongres, or whatever.

Ik hoop zo dat het volgens scenario 1 of 2 is gegaan, maar vrees het ergste. 400.000 dollars verdienen voor een spreekbeurt van één uur is gewoon obsceen veel, zelfs als je ooit de president van Amerika bent geweest. Omgerekend is het meer dan 100 dollar per seconde. En Obama krijgt hetzelfde bedrag voor een bijeenkomst met tv-adverteerders. En dan verdienen de Obamaatjes ook nog 65 miljoen omdat ze hun memoires op papier zetten. Zoals Barack himself in 2010 over de stinkend rijke bankiers op Wall Street zei: ‘Op een zeker moment heb je genoeg geld verdiend.' Voor Obama zelf ligt ‘genoeg’ blijkbaar ver boven de 65 miljoen.

Financieel journalist Irene van den Berg (38) woont en werkt in Rotterdam. Ze is getrouwd en heeft een dochtertje. Wekelijks schrijft ze een column over haar eigen financiën.


like
user_c4012f60a3a577f7806ae48d8881003236ddb2d9_avatar

Views

16

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Leefbaar lokaal Nederland

Foto van 'Ebru Umar'

GISTEREN

Gemeenteraadsverkiezingen zijn de minst sexy verkiezingen van het land en tegelijkertijd wél de belangrijkste. Vergelijk het met de leukste jongen van de klas: nu is-ie leuk, maar op termijn eindigt-ie totaal berooid in de goot, met drie kinderen bij twee vrouwen, kaal, grijs en nog te dik ook. Daar helpt geen motor of wielrennen tegen. En dat terwijl de nerd van de klas die zijn eigen ding doet, zich niets aantrekt van de omgeving en wéét dat de rest gek is, de meest betrouwbare man blijkt te zijn aan wie je ooit je hart had kunnen verpanden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn de nerds onder de verkiezingen. Saai en lokaal, dus niet interessant voor de staatsradio en -tv die uit pure armoede maar weer de aflebberde koppen uit Den Haag van stal halen om de lokaaltjes te bashen. Ander woord voor ‘pesten’- heus het schooljargon is nooit ver weg als het om politiek en politici gaat.

Morgen. Payback time.

Zoals het Oekraïne- referendum niet ging over het associatieverdrag van Oekraïne met de EU, zo gaan de verkiezingen morgen niet over de straatverlichting, veiligheid, ontwikkeling en saamhorigheid in de stad, parkeerplekken in het centrum, de achterlijke WOZ-stijgingen, (tekort aan) het aantal (huur)woningen, mono-etnische wijken, scholen en sportfaciliteiten of andere buurt- en leefomgeving gebonden onderwerpen. Nee. Met dank aan journalisten wordt het een vereffening van scores. Wekenlang hebben we de Haagse koppen voorbij zien komen die lak hebben aan democratie, die nog geen jaar geleden vol bravoure, gesteund door de journalistiek recht praatten hoe ze de tweede partij waar twee miljoen Nederlanders op gestemd hebben, uit de regering hebben geweerd. Wekenlang hebben we de koppen voorbij zien komen, die een middelvinger opsteken naar democratie. Hoe slecht een referendumwet in de praktijk ook blijkt te werken, dat wil niet zeggen dat je ’m moet afschaffen op de meest arrogante en misplaatste manier ooit. Om tot slot nog maar te zwijgen over het feit dat we de volzinnen van Haagse politici inmiddels wel kunnen dromen: blablabla waar staat de camera.

Morgen wordt de dag van de lokale partijen. En terecht. Morgen wordt de dag van de nieuwkomers in Den Haag. En terecht. Morgen wordt de dag van ons, burgers. Eindelijk.

Morgen wordt de dag dat we ons ongenoegen over machthebbers nogmaals duidelijk kunnen maken. Partijen als VVD, PvdA, D66, CDA maar ook GroenLinks (sorry Jesse) en SP (sorry Lilian) staan niet voor vernieuwing of democratie, maar voor hun eigen baantjes en portemonnee. Tot op de dag van vandaag slaan ze zich op de borst over uitsluiting van andere partijen en zijn ze blind voor het gevaar van overetniciteit dat allang huist in de grote steden. Met deze partijen winnen we geen enkele oorlog - zelfs niet die over zoiets onschuldigs als parkeertarieven. Morgen stemmen we voor vernieuwing, of dat nou Denkachtigen, Forum of lokalen zijn. Stem voor vernieuwing. Stem op hoop. Stem lokaal. Stem voor een leefbaar Nederland. En wat je ook doet: stem. Morgen.

LEES OOK


lovelike
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_80eb3ae7379c9dfae56c9c8cf381f326f1af9efd_avataruser_41b17190233406f5083ed120aba3cac58142a17b_avatar

+2


Views

100+

Kunst en Liefde

Foto van 'Iris van Lunenburg'

16 MAA 2018

Ik heb twee hobby’s: verliefd zijn en kunst kijken. Het eerste lijkt een meermaandenplan te worden, maar met mijn tweede hobby gaat het helemaal goed. Ik ben namelijk naar de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling ‘High Society: vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis’ in het Rijksmuseum geweest. Chique portretten ten voeten uit, Marten en Oopjen weer terug uit het Louvre en de kleur van de museumwanden zijn speciaal voor deze tentoonstelling flamingo roze geschilderd - dezelfde kleur als mijn slaapkamermuur. Denk daarbij fijne gasten, goede gesprekken en heerlijke bitterballen en je begrijpt: ik fietste aan het einde van de avond met een heerlijk, warm gevoel naar huis.

En dat is niet zo vreemd. Deze week doet een onderzoek van de Universiteit van Londen weer veelvuldig de ronde. Volgens Britse professoren kan kijken naar kunst je even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren. Logisch dus dat klassieke schilderkunst steeds populairder lijkt te worden onder jonge mensen en dat komt vooral door sociale media. Zoals de Arts & Culture-app van Google, die even de nummer 1 gratis app was in de Verenigde Staten. Sinds kort kan je hiermee je selfies vergelijken met schilderijen van oude meesters. Nederland volgt later en ik hoop dat ik op de Mona Lisa lijk - de niet-witte variant dan. Maar dat zijn details. Ook hogeropgeleidendatingapp InnerCircle ziet de voordelen van kunst kijken en organiseert in mei een ‘mesmerizing dating experience’ met ‘150 singles’ en ‘35 life-size paintings’ in het Rijksmuseum. En in de tussentijd kan je je met kunst vermaken op mijn favoriete Twitteraccount @tabloidarthistory. Bijna 42.000 mensen volgen drie studentes kunstgeschiedenis die klassieke kunstwerken met populaire cultuur vergelijken. En wat blijkt? De iconische foto uit 2007 van Paris Hilton, Britney Spears en Lindsay Lohan in LA - wie kent ‘m niet - is sprekend ‘De parabel der blinden’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1568. Heerlijk! Ook geestig: een foto waarop Lohan na het uitgaan op straat ligt, lijkt op de vrouw in de goot uit de 19e eeuwse prent ‘Na het feest’ van Jac van Looij.

Deze week heb ik, ter gelegenheid van High Society, met een groep jonge mensen een avondje ‘vieze plaatjes’ uit de collectie van het Rijksmuseum gekeken. Prenten zoals die van Jac van Looij, van de keerzijde van glamour, succes en rijkdom. Men drinkt te veel, een hand verdwijnt onder een rok, in een blouse en zelfs de zweep komt eraan te pas. Hebzucht, gulzigheid en „sex, sex and more sex”, zoals Jane Turner, hoofd van het Rijksprentenkabinet uitlegt. Zoveel seks zelfs, dat er bij de ingang van de zaal een kijkwijzersymbool met vier voetjes hangt. Jeetje.

„Wanneer je naar kunst kijkt, of dat nu een landschap is, een stilleven, abstracte kunst, of een portret, is er veel activiteit te zien in het deel van de hersenen dat gerelateerd is aan genot”, aldus het Britse onderzoek. „Net zoals wanneer je kijkt naar iemand van wie je houdt.” Dat wordt dus nóg vaker een museum bezoeken.

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Oh Oh Amsterdam: Zo zo die Spaanse mannen toch...

Foto van 'Iris Hermans'

15 MAA 2018

Metro’s Iris neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en knusse afters. En alles ertussenin. Dit keer een uitstapje naar het Amsterdam van Spanje.

Naakt aan de bar

Ik kan in Amsterdam naakt aan een bar gaan zitten en nog geen aandacht van de andere sekse hebben, al zou ik een lokroep van een halsbandparkiet nadoen, terwijl ik me insmeer met guacamole en Jamon Iberico op me plak en natuurlijk ook nog even een Insta-story maak. Bij wijze van spreken dan.

Hoe anders was dat in Barcelona, waar ik een maand verbleef om te schrijven aan mijn boek. ’s Avonds toog ik naar een van de bars in mijn buurt om op een barkruk, meer dan eens in m’n Tukker-trui en schrijflegging en met bril op, nippend aan een Rioja (en uitkijkend dat ik niet weer bijna stikte in het tapasstokje #éverytime...), inspiratie op te doen. Dat deed ik zeker, en niet alleen dat.

Waar in Amsterdam wordt gestrooid met visitekaartjes door de veelal pre-millennial generatie, worden in Barcelona de kaartjes met personalia en vaak nog een zelfbedachte slogan, optimaal gebruikt als versiermedium. Je krijgt er net zo gemakkelijk een in je hand, als een enquêteur op station Zuid aan je broek en met in mijn tas de kaartjes van achtereenvolgens een tandarts, advocaat en documentairemaker, een trio dat overigens niet zou misstaan in een goeie ‘er waren eens een...- mop’-, of pornofilm, toog ik weer huiswaarts.

De avond erna ging ik weer alleen de hort op. In een bar sprak een jongen me aan met de altijd gezellige openingszin: coke gebruikt? (,,Cause you have this energy around you.”) Ik schudde m’n hoofd, keek in twee extreem ondeugende ogen en voordat ik het doorhad, had ik zijn kaartje in m’n hand. Het bleek een Franse freelance plezierjachtkapitein en ja, er is app-verkeer geweest. Helaas is het nooit tot een plezierige onbehouden vaart met al zijn hands aan mijn dek gekomen; de dag erna voer hij uit naar Gran Canaria.

Waar alle knappe Spaanse mannen zich ophielden, ontdekte ik twee weken later na te zijn beroofd. Op het politiebureau dus en dan dit keer niet de bad boys, maar de mannen in uniform met hun imposante knuppel gesitueerd rondom die van henzelf, waar mijn blik telkens onbewust naar bleef afdwalen, omdat ze hier gewoon een stuk groter leken.

Waar ik in Amsterdam denk aan Ellie Lust als ik aan de lange arm der wet denk en waar ik niet instant fantaseermateriaal voor m’n vingers in m’n schoot geworpen krijg, was dit hier wel even anders. De ene agent was nog meer hombre dan de ander en hun donkere volle en glanzende gezichtsbeharing deed me likkebaarden terwijl ik mezelf over het zeer uitgebreide aangifteformulier boog.

Op het puntje van m’n tong lag de vraag of ze me niet heel misschien preventief zouden moeten fouilleren, maar ik kon niet op het woord voor fouilleren komen en het enige dat me te binnen schoot en erop leek, ‘follar’, betekent zoiets als ‘speciaal knuffelen voor volwassenen’, of gewoon neuken, en dat leek me niet heel erg gepast. Al had ik het niet afgeslagen als ze me hadden geïnviteerd in de cel, want behalve m’n telefoon, werd hier ook tijdelijk m’n hart gestolen.

Of ik ten slotte nog een noche múy caliente heb beleefd in het magische Barcelona met een politieman of een andere bebaarde guapo? Wie zal het zeggen. Ik niet in ieder geval. What happens in Barcelona... 

LEES OOK


Views

400+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Boeten of prijzen

Foto van 'Elfie Tromp'

15 MAA 2018

Het is fijn om te weten dat ophef nog uitmaakt; ING-topman Ralph Hamers ziet vooralsnog af van de achterlijk hoge opslag van meer dan vijftig procent die hem was toegekend. Niet omdat hij het zelf onevenredig vond, maar omdat ‘de publieke reactie in Nederland onderschat (werd) in deze gevoelige kwestie’.

Tja. Je kunt bankiers moraal niet bijleren, maar ze alleen pijn laten voelen waar ze het meest om geven; de portemonnee. De kwade ING-klanten die overstapten, kregen wél rede terug in de vorm van dit gedrag. Dat dimt het verlangen naar meer geld natuurlijk niet. Mijn voorspelling: binnen vijf jaar probeert hij het weer.

Zou iemand nou echt beter presteren van een enorme loonsverhoging of bonus? Onderzoek wijst uit dat mensen na een inkomen van zo’n 60.000 euro niet gelukkiger of effectiever kunnen worden. Waarom wordt dit dan toch in stand gehouden? Ook andersom, almaar harder straffen, wordt door de overheid als oplossing gezien. Sinds ik ’s nachts een radioshow presenteer, weet ik maar al te goed hoe streng de overheid is. De rit van Rotterdam naar Hilversum is bezaaid met flitspalen. Ook opiniemaker Francisco van Jole schreef erover in zijn laatste column. Ik had het genoegen om tweemaal in dezelfde week op het exact zelfde tijdstip (02:13 voor de liefhebber) door dezelfde paal te zijn gepakt; eenmaal vijf en eenmaal zes kilometer te hard; achtereenvolgens 36 en 42 euro. Als ik niet onmiddellijk bij machte zou zijn om dit te betalen, had ik een probleem, want binnen drie verhogingen kon ik een bedrag van in totaal 198 euro aftikken.

Wachten tot mijn loon uitgekeerd zou worden, wordt zo een race naar de bodem. Als er geen geld is om te betalen, kan ik niet meer geld wat ik niet heb betalen. De overheid creëert armoede onder de noemer ‘harde aanpak’ terwijl zijn voornaamste taak toch zou moeten zijn om zijn volk te behoeden van grote misstappen.

Een oude kennis en schuld-expert legde me onlangs uit dat deze schuldenverzwaring egoïstisch gedrag in de hand werkt: als er eenmaal geld binnenkomt, zal een schuldplichtige het meteen willen uitgeven. Dat gat van schulden is immers zo groot, daar dempt dat kleine inkomen niks meer aan. Naïef leende ik hem na dat gesprek wat geld. Dat heb ik vooralsnog niet terug. Ik hoop - tegen beter weten in - dat hij zijn schulden ervan heeft betaald.

LEES OOK


Views

200+

Likeability of 5

Zingeving

Foto van 'Ebru Umar'

13 MAA 2018

Het komt er twijfelend uit - moet je dat nou zeggen of niet? - maar na alles wat ik al gezegd heb, heeft hij een absolute vrijbrief: „Ik denk af en toe dat jij zingeving mist.”

Páts! Geen zingeving.

Vrijdagavond 19.00 uur en ik heb ongetwijfeld iets te doen; ik kan er alleen niet zo snel opkomen. Mezelf kennende heeft het iets met een deadline en geld verdienen te maken. Wat?

Zingeving. Zinlozer dan mijn leven wordt het niet, bevestig ik. Wat zeg ik nu?!

Maar ja, hoe noem je een bestaan waarin je drie stukjes in de week mag schrijven - terwijl je met gemak het dubbele zou kunnen? Er zijn mensen in dit vak die daar 40 uur over doen, maar dat zijn amateurs. Als ik het een beetje rek, kost het me één werkdag. Dus dat staat gelijk aan niets. Zingeving is ver te zoeken. Of het moet uit beweging bestaan: uit verveling sta ik vier dagen in de week op de sportclub. Lunchen, koffiedrinken en ijsjes eten - een dagtaak in Amsterdam - zit er in Rotterdam ook niet in. Iedereen werkt hier. Dus tja, zingeving. Ik leef het leven van een 30-jarige. Als je mij appt en vraagt of ik morgenmiddag meega naar Zuid-Afrika, zeg ik ja.

Zingeving. Wil niet iedereen iets doen wat toevoegt? Nodig zijn?

Het is, in mijn cynische wereldbeeld, dé reden waarom vrouwen kinderen baren: los van een prima businessmodel is het de makkelijkste manier om onmisbaar te zijn voor een ander. Het is te cynisch om uit te spreken. Bijna wanhopig zelfs.

Het is waar: ik mis zingeving.

Ik haal mijn zingeving uit werken - ik kan intens gelukkig worden van werk. Hoe meer, hoe beter. Hoe onmogelijker de opdracht, hoe leuker. Regelen, dealen en wheelen: makes me tick. Schrijven doet dat uiteraard ook, maar in het voorjaar klopt m’n hart een stukje harder. Het mee helpen organiseren van de Libelle Zomerweek, waar ik gedurende een week tijd zo’n 40 artiesten en politici voor mag regelen, de spin in het web zijn, is het leukste wat er is. De waardering ervoor is groot: opdrachtgevers, artiesten en bezoekers zijn meer dan blij. Is de ultieme zingeving niet dat iedereen blij wordt van je? We zouden twee Libelle Zomerweken per jaar moeten hebben, want die drie stukjes per week: twee vingers in mijn neus. Met je zingeving.

„Ga je nog stappen vanavond?” Het woord ‘stappen’ verraadt de levensfase. Jong zijn we al lang niet meer.

Maar nee, ik ga niet stappen. Ik heb iets te doen. Iets waar ik niet op kan komen. Ik klink als een pathetisch oud wijf - triester dan zo’n kut-smoes kun je geen telefoongesprek afronden. Ik kijk rond op mijn krappe 70m2 en zie de laptop staan.

O ja. Dát was het: ik moet een stuk tikken. Over 2.5 uur staat er een column online bij GeenStijl die binnen 12 uur zo’n 400 reacties zal oproepen.

Zie daar je zingeving Umar.

LEES OOK


like
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avatar

Views

400+