Columnisten

Likeability of 5

GeenStijl pesten is typisch wijvengedrag

Foto van 'Ebru Umar'

6 JUN 2017

Als 100 mediavrouwen iets vinden, wil dat nog niet zeggen dat ze gelijk hebben. Als ministers Schultz en Bussemaker die 100 mediavrouwen steunen, moet je je helemaal wapenen. Om vervolgens te concluderen dat de emancipatie van vrouwen mislukt is.

Want als 100 mediavrouwen toegejuicht door twee ministers, adverteerders van GeenStijl oproepen de site te boycotten, is dat broodroof met als doel beroepsverbod. Laf en achterbaks bovendien. Dat je je daarbij beroept op je vrouw-zijn, is wijvengedrag. Als je vindt dat GeenStijl seksistisch en vrouwonvriendelijk is, sla je met gelijke munt terug: begin een site die beter is. Bovendien meisjes, wat leren ze jullie tegenwoordig op de school voor journalistiek? Of op jullie redacties? Sinds wanneer gaan adverteerders over de inhoud? Sinds wanneer willen jullie dat adverteerders over de inhoud gaan? En hoe kan het dat jullie het normaal vinden, om zonder enige tegenspraak alle ruimte te krijgen van de Nederlandse publieke omroep om trots op alle zenders te verkondigen dat een journalistiek platform als GeenStijl kapot moet? Hoe is dat niet angstaanjagend? Hoe is dat niet-bevoordeelde journalistiek? Hoe is dat objectief? Of geven jullie toe dat vrijheid van meningsuiting alleen bedoeld is als je de juiste mening hebt? Als je deugt? Nou, gefeliciteerd met jullie keurmerk van de Nederlandse Publieke Omroep dan – met kusjes van Shula zeker?

Niemand die deze 100 mediavrouwen hun mening misgunt, dat ze daarin echter zonder enige schroom gefaciliteerd worden door NRC, Volkskrant en de NPO is angstaanjagend. Deze 100 mediavrouwen leggen met instemming van VK, NRC en NPO, anderen hun mening, hun gelijk en hun moreel kompas op. Een groot aantal van deze 100 mediavrouwen heeft macht: zij bepalen wie in Nederland zijn schrijvende vak mag uitoefenen en wie niet. Het zijn vrouwen die ook mij en vele anderen, weren uit de media. Omdat zij deugen.

Deze 100 mediavrouwen verkondigen niet alleen breeduit in de pers dat een journalistiek medium kapot mag, ze sporen adverteerders van GeenStijl ook op zich terug te trekken. Ja, als je eigen advertentie-inkomsten dalen, moet je iets doen. Deze 100-mediavrouwen staan aan de verkeerde kant van vrijheid van meningsuiting. Het is een brevet van onvermogen, verre van geslaagde emancipatie.

Deze 100 mediavrouwen én de ministers Schultz en Bussemaker, zouden zich druk kunnen maken over kindbruidjes, vrouwenbesnijdenis, vrouwenmishandeling, vrouwenonderdrukking, vrouwenhandel – om ‘ns een dwarsstraat te noemen. In plaats daarvan maken deze 100 mediavrouwen én twee ministers zich sterk om een website met miljoenen lezers, financieel kapot te maken. Wees er maar trots op. Twee ministers hijsen 100 jankwijven op het schild. Het is frustrerend, niet emancipatoir en zeker geen feminisme. Het is misplaatste vrouwelijke loyaliteit. Want als je vindt dat reacties op de vraag ‘zou u haar doen’ seksistisch en vrouwonvriendelijk zijn, en daarom broodroof legitimeert moet je geld verdienen misschien maar aan mannen overlaten en gaan koken. Zo niet: grow a pair.

BEKIJK OOK


like
user_c4012f60a3a577f7806ae48d8881003236ddb2d9_avataruser_2250d9f98af8631eae20aa4914bc6aa4581f7f39_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

+1


Views

800+

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

2k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Waarom ik een racist ben (en vrouwen haat)

Foto van 'Hadjar Benmiloud'

18 JAN 2016

Iemand moet de eerste zijn, en mijn spiegelbeeld gaat het voortouw niet nemen. So, sue me.

Ik ben een racist. Wanneer een zwarte man mij iets langer aankijkt, ga ik ervan uit dat ik snel oogcontact moet verbreken, omdat ‘ie me anders zal achtervolgen tot hij m’n nummer heeft. Wanneer een zwarte vrouw me aankijkt, duurt het iets langer voor ik een “rare” gedachte krijg. Zes seconden, om precies te zijn. Dan begin ik me af te vragen of onze kledingstijlen een verschil in sociale klasse benadrukken, en of ze me dat kwalijk neemt. Of dat ze er juist heel netjes uitziet, als een zwarte vrouw die meer heeft gestudeerd dan ik en zich extra hard probeert te bewijzen. Vervolgens betrap ik mezelf, als een krampachtige witte. Terwijl ik als drietalige allochtoon meer met allochtonen gemeen heb dan de “krampachtige witte” blijf ik me wanhopig graag met de laatste identificeren. Ik heb geleerd dat dat is hoe je comfortabel blijft.

Ik ben een seksist. Wanneer een witte vrouw mij iets langer aankijkt, ga ik ervan uit dat ik het oogcontact moet verbreken, omdat ze anders zal denken dat ik geïntimideerd ben door haar schoonheid. Want mannelijke schoonheid is totaal irrelevant op straat, wanneer je als vrouw probeert te overleven door middel van competitie met je soortgenoten. Vergelijken, negeren, elimineren. Tegenwoordig ben ik me daar als feminist bewust van, en geef ik vrouwen een glimlach en mannen niet. Omdat ik na empirisch onderzoek aan der lijve heb ondervonden dat mannen verkrachters zijn, en vrouwen niet. Dat is óók seksisme.


Views

300+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

4k+