Rotterdam is het beste wat me is overkomen

16 mei 2017 om 09:30 door Ebru Umar
Rotterdam is het beste wat me is overkomen

Rotterdammers zijn trots op hun stad.

Ze omarmen hun stad en maken de stad.

Ze pronken ermee, zijn bereid ‘m delen.

Ze zijn nuchter en lachen om de hype dat iedereen opeens in hun stad wil wonen.

Ze wijzen naar hun voorhoofd als je het over de huizenprijzen hebt.

Ze vinden het stiekem stoer dat de wereld Rotterdam ontdekt heeft, maar het moet wel normaal blijven. Rolkoffers kunnen ze missen als kiespijn.

Waar ‘de Nederlandse identiteit’ niet schijnt te bestaan, is de Rotterdamse identiteit een gegeven. Recht voor zijn raap – je kunt maar beter duidelijk zijn. Het cliché van aanpakkers is meer dan een cliché; de daden zijn een gegeven. Rotterdammers doen niet moeilijk, die ‘regelen’ de boel. De vrouwen houden van bling (love it, eerlijk is eerlijk), de mannen zijn zelfs op leeftijd nog redelijk strak (er is hoop). Rotterdam is normaal. Rotterdam is het beste dat me het afgelopen jaar is overkomen.

En dan precies in de enige week van het jaar dat ik werk, een volle week lang met ‘echte’ werktijden die ik niet per se aanwezig hoef te zijn maar met alle liefde op het stand in Almere doorbreng, wordt Feyenoord gehuldigd op de Coolsingel. Landskampioen voor het eerst in achttien jaar. Sinds zondag zijn niet alleen alle Rotterdamse vrouwen, maar ook alle Rotterdamse mannen verliefd op Dirk Kuyt. Oh Dirk. Wat heb je mij gelukkig gemaakt. Wat heb je ons gelukkig gemaakt. Het team van kampioenen, in een stad van kampioenen. Ik gun de stad alles wat deze stad mij gunt – en dat is veel. Heel veel.

En toch was ik afgelopen zaterdag blonder dan ik ooit in mij leven geweest ben. Ik belde persvoorlichting van de aanstaande landskampioen met een briljant plan. ‘Zeg Gido, waarom doen jullie maandag niet de aftrap van de Libelle Zomerweek? Je weet wel: “aftrap”, ballen, Feyenoord, mijn hoofdredacteur is ook Rotterdamse dus wij vinden het wel superstoer als het elftal maandag rond 12 uur in Almere kan zijn.’ De reactie kon niet droger: ‘Goed plan Ebru, alleen komt de timing niet echt goed uit.’ Nee natuurlijk komt de timing niet echt goed uit Umar! Maandag. 12 uur. Coolsingel! What was I thinking?! Puntje voor Feyenoord. Het zoveelste. O Feyenoord. O Rotterdam. Genoten heb ik van de beelden. Gehuild heb ik bij de beelden. Gedanst heb ik bij de beelden. Gefeest heb ik bij de beelden.

Het thema van de Libelle Zomerweek dit jaar is ‘Het Grote Geluk’.

Geluk is werken met de leukste collega’s van Nederland.

Geluk is wonen in de tofste stad van Nederland.

Geluk is de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel.

Wat gun ik Rotterdam en alle Rotterdammers dit festijn.

Wat ben ik blij om weer thuis te zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!