Columnisten

Aan onze minister-president

Foto van 'Ebru Umar'

6 JUN 2017

Hey Mark,

Ik ga je een oneerbaar voorstel doen.

Ik weet dat het niet kan, niet in onze samenleving.

Niet met onze definitie van gelijkheid.

Niet met onze definitie van recht.

Niet met onze waarde van vrijheid.

En zeker niet met onze waarde als democratie.

Maar Mark, niet alle mensen zijn gelijk.

Een terrorist ademt misschien dezelfde lucht maar neemt eigenlijk ruimte in beslag. En lucht. Vooral vrijheid.

Natuurlijk, die mensen verdienen ook een rechtssysteem, heel nobel en zo maar ik stel voor dat we uitzonderingen maken. Je hebt toch discretionaire bevoegdheden? Als minister-president? En anders kun je het misschien aan een VVD-vriendje vragen, Stef Blok en Klaas Dijkhoff zitten allebei op justitie en we weten inmiddels dat Klaas toch al ruim strooit met persoonlijke pardonnetjes aan vluchtelingen. Dan kan dit wat ik je wil vragen er ook heus nog wel bij.

Want Mark, het kan zo niet verder. Wat je met Jesse uitspookt zal me een worst wezen (stop die jongen in je kabinet, geef hem een lolly en marginaliseer dat groene gezeik) maar het wordt tijd om de dubbele nationaliteithouders aan te pakken. Zeker als dat mensen zijn die hier van hun vrijheid genieten, maar met hun hart stemmen voor een dictatuur. Met hun stem wetgevende en uitvoerende macht toekennen aan één persoon. Die ook nog ‘ns zelf zijn vice-premiers kan benoemen, het parlement naar huis kan sturen en het hooggerechtshof kan benoemen. Op een man die iedereen die het niet eens is met hem, weg zet als ‘terrorist’ – zo’n beetje de helft van zijn bevolking.

Natuurlijk Mark, mogen die mensen zich uitleveren aan een dictator. Het probleem is echter dat ze dat niet doen. Ze leven hier in vrijheid, leveren anderen uit aan een dicatator en spugen op onze samenleving. En dus Mark, zit er niets anders op dan corrigerend op te treden. Die mensen verdienen behandeld te worden, zoals ze behandeld wensen te worden. Alles wat hun dictator doet, is immers goed. Dus bij deze mijn verzoek aan je. Mijn dringende verzoek. Geef die mensen wat ze willen: dictatoriaal gedrag.

Ook deze zomer vertrekken dubbele paspoorthouders massaal naar Turkije. Lieve Mark, doe me een lol: neem het Nederlandse paspoort in van elke Nederturk die deze zomer nog op een vlucht naar Turkije stapt. Jij hebt de unieke kans om ze te geven wat ze willen: leven in de nabijheid, in het land van hun grote voorbeeld. Neem hun Nederlandse nationaliteit én paspoort af terwijl ze daar zitten. Zorg dat ze Turkije niet meer uit kunnen reizen, zorg dat ze voelen wat hun Turkse staatsburgerschap én paspoort waard is. Gun ze die ervaring, gun óns die ervaring. Gun ons een samenleving die bevrijd is van dictatoriale invloeden.

Nederland verdient het om bevrijd te worden van landverraders. Jij bent voor de derde keer tot minister-president gekozen Mark. Gekozen Mark. Dat schept verplichtingen. Zorg ervoor, dat die stemmen van mijn ouders niet verloren gaan.

LEES OOK


Views

17

Likeability of 6

‘Ik kan de woorden healthy en vegan niet meer horen'

Suzette Hermsen/ Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Suzette Hermsen'

20 APR 2018

Je kunt tegenwoordig geen krant, website, blog, of restaurantdeur meer openslaan of de woorden healthy, vegan, glutenvrij en zonder suiker vliegen je om de oren. Nu is dat al een tijdje zo, en word ik daar ook al een tijdje best wel moe van, maar inmiddels zijn we zelfs zo ver heen dat we niets meer kunnen eten zonder de volgende dag meteen euh, ja.. toch wel bijna dood te gaan.

Brood, pasta en suiker zaten allemaal al langere tijd in het verdomhoekje, maar inmiddels is het behoorlijk proppen geblazen geworden daar in dat hoekje. We kunnen namelijk ook beter geen vlees meer eten (want naast milieu ook kanker), avocado (want dikmaker), verse jus (want suiker-overload), en banaan of mango? Kun je doen… Als je het prima vindt om dik te worden.

Konijnenfokkerij

Op werk zie ik dit alles keurig toegepast worden. Getrakteerde taarten zijn louter nog om naar te kijken, en tijdens de lunch verandert de werkvloer voor even in een konijnenfokkerij inclusief de bijbehorende knaaggeluiden. Even een tussendoortje om drie uur? Natuurlijk, maar dan wel in de vorm van een paprika. In het weekend mag er gelukkig wel ‘gecheat’ worden, en gaat er over de spinazie-salade een lepel slasaus. Smullen!

In mijn vriendinnengroep zie ik de health-koorts ook al om zich heen grijpen. Toen we vorige week samen aten, en ik bij wijze van stil protest lasagne had geserveerd, was het eerste wat er werd gezegd: ‘Nouja, vooruit, het is vrijdag he’. Vervolgens kreeg ik van iemand het compliment dat ze in lange tijd niet zo lekker had gegeten en ik dacht: ja meid, welkom in de wereld van kaas en pasta.

Tien minuten later werd mijn ‘favoriete’ gespreksonderwerp aangesneden: wat moet je allemaal vooral niét meer eten. Eén van mijn gezonde maaltijden – zalm, met zeekraal, avocado, griekse yoghurt en quinoa (for gods sake) – werd geanalyseerd. Conclusie: allemaal natuurlijke vetten, maarja, ook natuurlijke vetten zijn vetten.

Cholesterol

Vervolgens ging het over dingen die slecht zijn voor je cholesterol. Ja mensen, om het daar over te hebben hoef je tegenwoordig de zeventig dus niet meer te hebben aangetikt. Eieren: heel slecht voor het cholesterolgehalte in je bloed, net als zeevruchten als gamba’s en oesters. Een rol koekjes passeerde ook. De groep knikte instemmend: dan kun je net zo goed meteen in je graf gaan liggen.

’s Avonds in bed lag ik na te denken wat ik dan in hemelsnaam nog wel kon eten zónder meteen zelf in een rode paprika te veranderen, toen ik een appje van mijn vader kreeg. Hij zat met een stel vrienden in Zeeland en stuurde een foto van hoe ze die middag op het terras hadden gezeten. Het bijschrift: ‘Kijk jongens, zo zitten jullie er over een paar jaar dus bij…’ Ik dacht: ja, maar dan met spa rood in plaats van biertjes en raw-vegan-pizza in plaats van bitterballen. En voor de eerst in mijn leven was ik jaloers op een groepje kale 65+ers.

Suzette Hermsen (30) is chef reizen bij LINDAnieuws en schreef met twee collega’s het boek ‘Zeik Niet Zo’. Haar motto: ‘Lach zo hard mogelijk om andermans grappen, dan lijkt het nog best alsof je humor hebt.’

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


likelove
user_37a8ef789304ed0bc182f8e249450dc43a36c9ad_avataruser_e97cd670fd37c756d2514999608e0983577fcd41_avatar

Views

200+

Likeability of 5

Is Dotan schizofreen of een moderne marketeer?

Foto van 'Elfie Tromp'

19 APR 2018

Daar zat Dotan aan de glimmende talkshowtafel zijn imago als getergd muzikant uit te venten. Extra schutterend, het gewicht van de wereld torsend op zijn brede schouders. Mensen herkennen hem meestal niet, vertelde hij. In de sportschool, bijvoorbeeld. Arme Dotan. Ziggo Dome uitverkopen, maar niemand die je zweet van de crossfit-aparaten wil likken. Ja, dat verklaart waarom je ’s avonds laat achter je laptopje onder schuilnamen andere artiesten zwartmaakte en jezelf verheerlijkte.

‘Ik was, denk ik, naïef en onzeker’, zei hij over het aanmaken van de neppe fanaccounts.

Dat vind ik altijd een opmerkelijke drijfveer voor kutgedrag. We zijn allemaal onzeker, dag in, dag uit. Maar niet iedereen wordt er een enge leugenaar van. Dotan maakte op een belabberde manier zijn excuses. Nu is vergeving nooit makkelijk, maar het wordt nog moeilijker als de dader een onsympathieke flapdrol is.

Is Dotan-gate een voorbeeld van moderne marketing of is hij een schizofrene freak? De zanger is niet de enige die aan online beïnvloeding doet. Zo postte Bruce Springsteen vermomd als fan jarenlang op zijn eigen messageboard. Hij had altijd de beste scoops en ‘lekte’ de meest obscure b-sides. Toen het uitkwam, gaf hij het ruiterlijk toe en verliet met geheven hoofd de online wereld om uitverkochte zalen te spelen.

Elke artiest moet in de begindagen van zijn carrière zijn eigen pr-bureautje spelen. Als mensen niet weten dat je in Heerhugowaard op de braderie staat, zullen er ook geen liefhebbers zijn om je liedjes mee te blèren, nietwaar? Schrijver Tommy Wieringa liet, toen hij nog onbekend en onbemind was, zijn vrienden bij elke boekhandel in de stad zijn debuut bestellen.

Inmiddels zien ook gearriveerde sterren de voordelen om zonder écht contact te hebben met opdringerige fans, toch een kijkje in hun leven te bieden en zo de illusie van intimiteit te creëren. Ik herinner me de ophef over het bord pasta dat vlogger Monica Geuze bestelde voor een foto. Ze nam er geen hap van, maar poseerde lachend met een volle vork vlak bij haar mond. Ze verkocht de illusie van een dunne meid die graag pasta eet. We zouden allemaal zo willen zijn. Het is een gekke contradictie: social media claimen mensen dichter bij elkaar te brengen, maar met elke post maken onze sterretjes zichzelf minder mens, meer een merk. En merken in een kapitalistisch systeem zijn notoir amoreel, want geld is geld, aandacht is aandacht. Wat maakt de waarheid dan nog uit? Het gaat om de beleving.

In hoeverre hebben Dotans nepfans bijgedragen aan zijn succes? Zijn de 17.000 mensen die een kaartje kochten voor de Ziggo Dome er als makke schapen in geluisd? Zijn ze gaan denken dat ze iets mooi vinden, simpelweg omdat wat nepaccounts meningen als lege hulzen de digitale wereld invuurden? Dat lijkt me te veel eer voor deze onzin.

Afgunst is niemand vreemd. Dat Dotan andere muzikanten onder pseudoniemen afviel, toont dat hij, naast zijn muziek, een andere uitlaatklep vond voor die jaloezie. De echte vraag in dit hele debacle is dan ook: mag je lievelingsmuzikant in het echte leven een ijdele eikel zijn?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

600+

Likeability of 5

Vrouwenlunch

Foto van 'Ebru Umar'

17 APR 2018

Moet je gaan? Moet je niet gaan?

Ik heb er zo weinig mee.

Het is allemaal theater, te lang met m’n neus er bovenop zitten maakt dat ik cynisch ben geworden. Anders dan NPO-journalisten die er een vette boterham mee verdienen, lukt het me niet om ze nog serieus te nemen. Ze zijn ook niet serieus te nemen – maar ja, dat zijn NPO journalisten ook niet.

Waarom ben ik eigenlijk uitgenodigd?

Wel leuk om eens uitgenodigd te zijn.

Mijn nieuwsgierigheid wint het. Bovendien heb ik een nieuw jurkje – niet onbelangrijk.

En eerlijk is eerlijk: als je bij een lunchuitnodiging je dieetwensen mag doorgeven is het bij voorbaat de moeite waard. Hey, waar het opportunisme van NPO-journalisten de status en de centen zijn, is het bij mij de free lunch. Zo’n gedoe, eten. Of liever: eten voorbereiden.

Daarbij komt dat er interessante vrouwen zijn uitgenodigd. Je kunt nooit te veel interessante vrouwen ontmoeten.

Aan de basis van de uitnodiging ligt, in verschillende woorden en termen verpakt, de eeuwenoude vraag: waar zijn de vrouwen? Waar blijven de vrouwen? Zelf verzuchtte ik vorige week: ‘nou dan maken we toch een programma zonder vrouwen?!’. Als iemand me had gezegd dat ik ooit zo’n zin zou uitspreken, was er een strijd uitgebroken waarbij de bommen van Trump op Syrië niets zijn. Maar inmiddels ben ik het allemaal wel zat. Wijven die niet werken: ze doen maar. Wijven die zo slim zijn om hun man te laten werken: good for you. Wijven die hun hand ophouden bij wie dan ook: laat je die man financieel intact bij je scheiding? Nee hè? Prima business model.

Ik smacht naar vrouwen die een ander business model hebben dan baren. Die het normaal vinden dat vrouwen werken en fatsoenlijk verdienen. Die weten dat werk leuk is. ‘We hebben het zó goed in Nederland’, klinkt het tijdens de lunch. Klopt. We hebben het bizar goed in Nederland. Vrouwen krijgen álle kansen, hebben álle rechten en toch is financiële onafhankelijkheid een vies woord. Bijna net zo vies als werken. By the way, vrijwilligerswerk is geen werk.

En dus schuif ik aan bij de lunch die geïnitieerd is door Sigrid Kaag. Intrigerende vrouw, on-Nederlands ambitieus; zou zij nou een voorbeeld zijn voor meisjes die nu opgroeien? Ook de andere vrouwen hebben een carrière waar een man voor zou tekenen. Ik smacht naar meer vrouwen zoals zij. Ik gun Nederland meer vrouwen zoals zij. Uiteraard ben ik degene die dwars tegen alle conventies in vindt dat we vrouwen maar moeten afschrijven. Het was niets, het is niets, het wordt niets. Als je toch niet gaat werken, waarom zou je dan moeten studeren? Zelfontplooiing doe je maar van je eigen centen, of die van je man.

De lunch was goed, maar het gesprek was beter. Misschien wordt het toch nog wat met de Nederlandse vrouwen; aan deze vrouwen zal het niet liggen. Ik ben blij dat ik gegaan ben; dank voor de uitnodiging.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


lovedislike
user_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

300+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

200+

Likeability of 6

In de lift

Foto van 'Lars van der Werf'

16 APR 2018

Ommoord, Rotterdam. Een grijze dag tussen grijze flats en het miezert ook nog eens. De grote bomen tussen de gebouwen vertonen de eerste tekenen van de lente, lichtgroen aan de eindes van de takken. De wijk Ommoord heeft al decennia de bijnaam ‘Rollator City’, vanwege het hoge aantal bejaarde inwoners.

Ik moet optreden in de bieb, versjes schrijven on the spot, met de typemachine. Bij-schnabbelen moet je ook als je dichter bent. Als laatste van alle mensen die een versje komen halen, komt Yvonne tegenover me zitten. Ze zegt dat ze al 63 is en dat ze wel van een borreltje houdt. ‘Ik ook’, zeg ik. Dat begrijpt ze wel. Maar ze mag niet zo veel drinken, want ze ‘slikt heel veel pillen’. ‘Voor de lol?’, vraag ik. Ze moet lachen, de aanstekelijke hoestlach van een zware shagroker. ‘Neejoh, gek, omdat ik depressief ben toch’, zegt ze. Er trekt een waas over haar gezicht en ze staart wat in de verte. ‘Ja, ik wil dood, weet je, daarom bennik hiero hoog komme wonen, dan kenje altijd zegge van nou vandaag spring ik naar beneje in plaats van met de lift. Ja toch? Nou dan.’ Mijn beurt om hard te lachen. Yvonne glimlacht. ‘Waar hou je van?’, vraag ik haar vervolgens, om het gesprekje nog een positieve kant op te sturen. ‘Van me kat, Spokie’, zegt ze.

Ik vraag wat het beest zo leuk maakt. ‘Ik heb gisteravond nog met ‘m zitten kletsen, toen ik weer dood wilde en dan kletst ‘ie terug en dan istie een troost, weet je wel, hij troost me’, legt Yvonne uit. Ik ben er door geraakt. Het beestje weerhoudt haar van een dagje niet met de lift gaan zonder dat zelf te beseffen. ‘Helpen die pillen net zo goed als die kat?’, vraag ik. ‘Nee, Spokie hellupt beter joh, die stelt geen vragen enzo, die ister gewoon toch, als het moet’, zegt ze. Ik knik. Ik begrijp het wel.

Wat ik die middag voor haar schreef? Heel simpel. Een versje over een kat. Je ziet ‘m hier staan.


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avataruser_3f40c21538e3d431eb4c8cd40d9bb22ccf9357db_avatar

Views

98

Instagram is ook van Facebook, hoor

Foto van 'Iris van Lunenburg'

13 APR 2018

„Jeetje, heeft hij nu met háár?!”, zegt een vriendin. Lachend: „Dan heb jij het toch beter voor elkaar!” Niets zo fijn als op een doordeweekse avond met een wijntje door de Facebookfoto’s van een oude date bladeren. Alles in het nette, hoor. Maar toch kan dat binnenkort zomaar voorbij zijn.

Net als Halbe Zijlstra lees ook ik wel eens The New York Times. Nou ja, ik volg de Amerikaanse krant op Twitter , Facebook en Insta, maar het gaat om het idee. En daar kwam ik het artikel ‘Widely-Watched Dutch Comedian says ‘Bye Bye Facebook” tegen over onze eigen Arjen Lubach, zijn programma Sunday with Lubach en de oproep om Facebook te verlaten vanwege de werkelijk belabberde manier waarop het techbedrijf omgaat met de privacy van haar gebruikers. Nu ben ik echt geen totale n00b - ik surf keurig over het wereldwijde web met Ghostery, HTTPS Everywhere en Privacy Badger aan mijn zijde - maar de laatste onthullingen over datalekken, privacyschendingen en dubieuze samenwerkingen maken mij echt ongerust. De oproep om Facebook te verlaten komt dan ook precies op het goede moment.

Van tevoren wilde ik het ‘Bye Bye Facebook’-Facebook-evenement attenden, maar bij het volgen van de link kom ik uit op ‘Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar’. Well played, Facebook. Kan ik meteen wennen aan een leven zonder Facebook-events, en nog beter: zonder die eeuwige meldingen. De afgelopen week heb ik precies vier acties ondernomen op het sociale netwerk. Mijn oud-collega Hans en huidige collega Teus gefeliciteerd met hun verjaardag, vriendinnetje Stephanie met haar verloving en me aangemeld voor het concert van Youssou N’Dour in Paradiso. Oh, en mijn voormalige liefde opgezocht, dus. Maar door de tsunami van notificaties zou je denken dat ik er 24/7 bezig ben geweest. Vermoeiend. Facebook is, met zijn machtige algoritme, verspreiding van nepnieuws en overvloed aan informatie, steeds meer een last. En terwijl ik nog een laatste keer scroll langs Facebookvrienden die ik eigenlijk niet goed ken, evenementen waar ik toch niet heen ga en kinderfoto’s die ik nooit ga liken, vraag ik me af: waarom ben ik hier niet eerder mee gestopt? En belangrijker nog: wat doen we dan met Insta? Want waar Facebook inmiddels een gevoel van geweest, gezeur en algehele lethargie oproept, heeft Instagram het tegenovergestelde effect. Daar is alles nog steeds #goals, elke vrouw een #powervrouw, en loved iedereen zijn life. In een wereld van Trumps, macht en totale gekte, zijn filters, selfies en superzooms dus een welkom tegengif. „I will delete Facebook”, schreef een tech blogger dan ook, „but you can pry Instagram from my cold, dead hands.” Amen.

Dit is vast het moment waarop je Twitter opent, er eens goed voor gaat zitten en mij een ‘Weet je dat Instagram ook van Facebook is?!!!1!’- tweet wil gaan sturen. Ja, dat weet ik, lieve Anoniem68. Echt waar. Maar een betere online wereld begint bij jezelf. En daarbij: hoe moet ik anders op de hoogte blijven van het wel en wee van mijn oude dates


Views

100+