Eigen risico

21 december 2016 om 07:15 door Irene van den Berg
Eigen risico

Note to self: sluit geen zorgverzekering af als je in de lappenmand zit. Ieder jaar vul ik in december braaf een onlinetest in om te checken of ik goedkoper uit ben bij een andere verzekeraar. Maar ik moet dat niet doen als ik hoofdpijn heb of last van mijn rug. Want dan wil ik ineens een uitgebreid pakket met fysiotherapie en allerlei vage alternatieve geneeswijzen. En doe die spoedeisende hulp in het buitenland er voor de zekerheid ook maar bij.

Van een extra eigen risico moet ik dan juist niets hebben; straks ben ik die 885 euro in januari al kwijt. Dat extra eigen risico vind ik sowieso een lastig ding. Bovenop een verplicht eigen risico van 385 euro kun je nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Ik ben echter een veel te grote bangerik om voor het hoogste risico te gaan. Terwijl ik bijna nooit naar de dokter ga. Als ik de afgelopen jaren wat meer risico had durven nemen, had me dat een hoop geld bespaard. Deze keer anders doen? Tja, wie weet beland ik in 2017 wél in het ziekenhuis.

Met de verkiezingen in zicht pleiten sommige partijen voor afschaffing van het hele eigen risico, dus ook die 385 euro. Slecht plan, afschaffen kost bijna 4 miljard en dat geld moet ergens vandaan komen. Als we dat bedrag via de zorgverzekering zouden moeten ophoesten, stijgt de premie met zo’n 280 euro per jaar. Ook niet fijn als je een kleine portemonnee hebt. Bovendien maakt het eigen risico ons hopelijk een beetje bewust van de enorme kosten in de zorg.

Ik maak me veel meer zorgen over het eigen risico dat de meeste zelfstandigen lopen. Als zij langdurig ziek worden, hebben ze een financieel gat dat vele malen groter is dan die 385 euro. Nog geen kwart van de zzp’ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als zij twee weken in het ziekenhuis liggen, is hun eigen risico nog hun minste probleem. Twee weken ziek betekent twee weken geen inkomen. Als ze echt arbeidsongeschikt raken, is het financiële drama helemaal niet te overzien.

Een op de tien Nederlanders zou zorg mijden vanwege het verplichte eigen risico. Ik vermoed dat dat geen zelfstandigen zijn. Naar de dokter gaan, kan je inderdaad je eigen risico kosten. Maar niet naar de dokter gaan, kunnen zij zich helemaal niet permitteren.

Deze bangerik heeft daarom een dringend verzoek aan alle zelfstandigen: investeer alsjeblieft in een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Niet in 2017, maar vandaag nog. Ik weet het, het is een rib uit je lijf. Maar je hebt wel een minder groot probleem als er ooit echt een rib uit je lijf hangt.

Financieel journalist Irene van den Berg (38) woont en werkt in Rotterdam. Ze is getrouwd en heeft een dochtertje. Wekelijks schrijft ze een column over haar eigen financiën.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!