​Ja-knikkers: gewoon logisch nadenken

4 april 2016 om 07:30 door Hadjar Benmiloud
​Ja-knikkers: gewoon logisch nadenken

We hebben problemen met het milieu. De zeespiegel stijgt, seizoenen verschuiven, hele continenten liggen droog en de laatste paar panikerende ijsberen peddelen rond op smeltende ijsschotsen. Maar ondanks alle tastbare bewijzen is niet iedereen het over deze naderende milieuramp eens - we hebben vooralsnog recht op een vrije meningsuiting. Vooral politici. Dus voordat we het eens raken over klimaatbesparende-maatregelen, zal een apocalyps de wereldbevolking moeten reduceren tot één persoon. Komt goed hoor, wordt aan gewerkt.
Waar we het wel over eens zijn, is dat de olie opraakt en onze economie onder druk zet. Daarom worden in grote delen van Saudi-Arabië (die trouwe oude vriend van onze overheid, ondanks hun dagelijkse onthoofdingen) nu de ja-knikkers die de olie uit de grond boren nu aangedreven door zonne-energie. Ik herhaal: we boren tegenwoordig olie met zonne-energie. Dat is namelijk goedkoper, schoner en efficiënter. Gewoon logisch nadenken.

We voelen ons onveilig. Onze levensverwachting is hoger dan ooit, een dodelijk zombie-virus blijft vooralsnog uit, zwangerschap is tegenwoordig iets wat je kunt overleven en zelfs het aantal terroristische aanslagen is nu op een historisch laag punt bleek afgelopen week. Want een paar zelfgeknutselde bomgordels en stoere verhalen over kerncentrales hacken in de media opgevolgd door goed-gedekte politieke angst-campagnes doen immers meer tegen de innerlijke rust dan twee wereldoorlogen, kilo's asbest, kilometers slecht verlichte snelwegen, en duizend verwarde gekken met machinegeweren kunnen vermoorden. Daarom accepteren we nu klakkeloos massa-surveillance, heropvoedingskampen, arrestatie op grond van "verdenking" en een steeds verder verdeelde paranoia klik-cultuur. Wat gebeurt er dan: mensen worden alert en wantrouwend, raken sneller in paniek, vragen elkaar minder gauw om hulp en voila: het is inderdaad minder veilig op straat. Hebben we straks toch nog wat aan al die door de straten marcherende wapenpeletons van de oprukkende politiestaat die we nu over onszelf afroepen, en kunnen we heerlijk rustig sterven zonder ons ongelijk toe te hoeven geven. Want dat voelt pas vreselijk onveilig. Gewoon logisch nadenken.

We zijn onze democratie kwijt. De stem en rechten van het volk raken ondergeschikt aan geopolitieke spelletjes. Onze gekozen en omhooggetilde politici geven nauwelijks antwoord op belangrijke vragen, liegen wanneer ze dat wel doen, en worden beloond met goed-betaalde banen in de top van het bedrijfsleven wanneer dat aan het licht komt. Daarom heeft een groepje populisten nu eindelijk voor elkaar gekregen dat we onze stem mogen laten horen in een referendum - maar ha! Er wordt toch niet naar geluisterd. Het volk moet naar populisten luisteren, en niet andersom. Het referendum is volgens de oprichters niets meer dan een sabotage van de zittende macht, over de rug van 40 miljoen Oekraniërs, met behulp van het misleiden van tot 6 miljoen Nederlanders. Want als de democratie niet werkt, kunnen we net zo goed aan dictatuur beginnen. Gewoon logisch nadenken. Als dat iemand lukt, laat het vooral even weten!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!