Juiste etiketje

Foto van 'Irene van den Berg'

Irene van den Berg

30 MAA 2016

Een gewetensvraag: zou je mijn columns serieuzer nemen als er Isaak van den Berg boven stond? Hilversum is misschien niet maatgevend, maar door het geringe aantal vrouwen bij talkshows krijg ik de indruk dat onze mening minder wordt gewaardeerd. Of krijgt mijn geloofwaardigheid juist een boost als ik mezelf presenteer als doctorandus Van den Berg? Dat kan, ik heb een master in geschiedenis. Alleen zegt dat niks over mijn kennis over geldzaken.

Het is heel lastig om snel te beoordelen hoe deskundig iemand is. En dus vormen we onze mening aan de hand van vooroordelen. Het helpt om man, slank, knap, groot, niet te jong maar ook weer niet stokoud te zijn. Ook de juiste titel of functie helpt je een tree hoger op de autoriteitsladder. Ik kan mijn column ook ondertekenen met caviabezitter, wijnliefhebber of yogabeoefenaar. Die etiketjes kloppen, maar je neemt me waarschijnlijk serieuzer als ik me presenteer als financieel journalist.

Want de juiste functienaam overtuigt. Let maar op: ‘Kinderopvang is voor veel ouders onbetaalbaar geworden’, zegt financieel journalist Irene van den Berg. ‘Kinderopvang is voor veel ouders onbetaalbaar geworden’, zegt moeder Irene van den Berg. In het eerste geval lijkt het of ik dit concludeer naar aanleiding van een doorwrocht artikel. In het tweede geval ben ik gewoon een zeurende ouder. ‘Kinderopvang is voor veel ouders onbetaalbaar geworden”, aldus wijnliefhebber Irene van den Berg. Laat eerst die dure Merlot maar eens staan, denk je dan.

Als een autoriteit iets zegt, zijn toehoorders minder kritisch, blijkt uit onderzoek. Vooral als het gaat om zaken waar ze zelf geen verstand van hebben. Heel gevaarlijk als het om financiën gaat. Want een mooi bordje met financieel planner, budgetcoach of hypotheekadviseur op de deur zegt niets over de competentie van de financieel raadgever. Toen ik net over geldzaken schreef, sloot ik mijn artikelen wel eens af met de tip om naar een financieel adviseur te gaan. Maar sinds verschillende vrienden en familieleden de tip van hun adviseur kregen om in Easy Life te gaan - die oplichters die handelden in levensverzekeringen - ben ik daar heel voorzichtig mee.

Sinds 2007 zou er wat veranderd moeten zijn met Wet financieel toezicht. Om financieel advieswerk te mogen doen, moet je sindsdien een vergunning van de AFM hebben. Daarvoor moet de adviseur een paar relevante diploma’s hebben, een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en permanente bijscholing volgen. Maar die verplichte tussentijdse cursussen zeggen niets over hun vakmanschap en betrouwbaarheid, klagen veel financieel adviseurs zelf. Met alleen meerkeuzevragen kun je immers niet de integriteit van iemand toetsen. Die permanente bijscholing is dus een wassen neus, concludeert financieel journalist Irene van den Berg.

Weet jij een goede adviseur?, vragen lezers mij weleens. Nee, want ik vogel het allemaal zelf uit. En dus roep ik jullie op: schreeuw het - digitaal - van de daken als je een goede en betrouwbare financieel adviseur kent. Mag trouwens ook als je een kundige journalist weet.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

VANDAAG, 07:00

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

GISTEREN

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.