Hadjar Benmiloud
Hadjar Benmiloud Opinie 14 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Alle tieners zeggen ja tegen een coma

Comazuipen: het klinkt als een combinatie van ‘s lands populairste weekendbestedingen, maar kan fataal aflopen. Afgelopen jaar werden er 20 procent meer jongeren opgenomen met een alcoholvergiftiging. Een trend van jewelste dus; zonder Korsakov hoort een beetje pizzahoofdpuber er tegenwoordig niet meer bij. Het verklaart wel waarom al die hormonaal agressieve nicotieners tegenwoordig steeds dezelfde foto’s van hun gezicht maken en op Instagram zetten; je zal maar in het ziekenhuis eindigen zonder ouders zeg, en dan vergeten wie je bent.

In mijn goede oude tijd -we hebben het over tien jaar geleden, een tijd waarin je nog een discussie kon hebben zonder er vluchtelingen, islam of Hitler bij te betrekken – deden we niet aan comazuipen maar aan ‘indrinken’. Iedereen betaalde een euro en de enige vriendin die de respectabele leeftijd van 16 lentes al had bereikt mocht dan een fles Passie halen bij de supermarkt; een cocktail met aroma van fruitig maagzuur, kleurrijke acne en onverdund existentieel verdriet. De uitdagingen bij indrinken waren vooral het bewaren van je balans op het schoolpleinmuurtje, het niet morsen van de dopjes gifrode vloeistof op je dure gebleekte Dieselbroek en het bewaken van je evenwicht bij het passeren van de portier van het jaarfeest voordat de Passie er op het schooltoilet weer uitkwam.

Een alcoholvergiftiging kreeg hooguit één leerling per jaar, altijd die ene jongen met slechte thuissituatie die door zijn meelijdende leraren door het vmbo werd gesleept. Jezelf echt dood maken was in mijn tijd nog niet per se cool. Pas in de eindexamenklas experimenteerden de grootste rebellen (ik) met MDMA. En GHB, dat andere comadrankje, was hooguit leuk om zelf in elkaar te knutselen in het scheikundelokaal (excuses, Isendoorn College.) Het was een ander Nederland, in alle openheid en vrijheid toch zo veilig en geborgen.

Maar nu wordt alles bedekt met een mantel der ontkenning. Qua ziekenhuis-cijfers is het Scandinavische vertruttingsmodel een veel grotere bedreiging voor Nederland dan welke andere import-sharia dan ook. Nu ligt onze tolerante cultuur buiten westen, en worden wiet, prostitutie, harddrugs op festivals en alcohol de laatste jaren allemaal de illegaliteit ingedrukt met aanwijsbare toenemende onveiligheid voor ons allemaal tot gevolg. Wie had überhaupt gedacht dat het hypocriete ‘geen druppel onder de 18’ zou werken in een land waar de volkscultuur het eerste glas champagne al in groep 8 voorschrijft? Sinds de leeftijdsverhoging drinken jongeren massaal stiekem en ligt de EHBO in het weekend vol, wat veel gevaarlijker is. Den Haag is ‘heel erg geschrokken’ las ik afgelopen week en daar schrik ik dan weer van. Pubers luisteren niet naar campagnes, en politici niet naar pubers. Is er een dokter in de zaal, die om te beginnen de volwassenen uit hun coma haalt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.