Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 13 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Rutte zitte kutte

Het was een weinig verheffende tekst, op een van de ramen van de Rotterdamse Pauluskerk maar duidelijk was ‘ie wel: Rutte zitte kutte.

Soms, een enkele keer, vraag ik me af wat hij er nou zelf van vindt. Niet alleen van zijn daden maar ook van de reacties die hij met zijn vazallen uit de regering oproept. De man kennende bedoelt hij het allemaal goed alleen is de vraag wat zijn definitie van goed is en wiens ‘goed’ hij daarbij in het oog houdt. Dat de meerderheid van Nederland zijn definitie van goed niet deelt, is duidelijk. Hoe sluit je je af voor die meerderheid? En kijk je in de spiegel, elke ochtend weer? Wetende dat Halbe rechts te vriend houdt met zijn doorzichtige retoriek dat asielzoekers niet voorgetrokken dienen te worden. Dat er naar het volk geluisterd dient te worden. Ben ik de enige in dit land die denkt: wow VVD, de eigen interne opstand regisseren, smart thinking! Want dat het geregisseerd is, is duidelijk. Halbe is de joker die ingezet wordt door de VVD om de PVV kiezer te paaien. Zeg maar gerust te smeken om ooit op termijn toch maar VVD te stemmen. Halbe heeft de rol toebedeeld gekregen om te doen alsof de VVD de doorsnee Nederlander (VMBO, niet randstad en vooral geen grachtengordel) begrijpt. Helaas is Halbes uitstraling niet echt doorsnee Nederland. Een type als Lutz Jacobi – jaja verkeerde partij ik weet het – zou overtuigender zijn maar dat soort types zitten niet bij de parelkettingenclub (dol op parels, maar echt). En dan heb ik nog een studiegenoot, Roald van de Linde die qua uitstraling #teamhalbe is, zegt wat wij, het volk vinden en dus niet overtuigt. Geen voorrang voor asielzoekers bij het uitdelen van huurhuizen en dan nu godbetert nog banen toe ook.

Enter Lodewijk Asscher. De vraag is wat de VVD hém betaald/ beloofd heeft om als bliksemafleider te fungeren want zijn opmerking zondagavond dat asielzoekers versneld aan het werk en dus aan banen geholpen dienen te worden, leidde niet ten onrechte tot de toorn van Twitterend Nederland. 600.000 werklozen dus beste Lodewijk: welke banen?! En wat is er mis met onze 600.000 werklozen?

Dat Rutte zit te kutte is één ding maar waarom de rest van onze politici meedoet, ik weet het niet. WIJ zijn het volk. Niet Europa. Bed, bad brood, bungalow en banen – ik gun het vooral Nederlanders die óók aan de onderkant van de samenleving zitten. Natuurlijk Mark, hebben vluchtelingen er niet om gevraagd hebben dat het westen/ Amerika/ wie dan ook wapens levert om hun land tot puin te schieten. Maar wij ook niet. Vertel ons dat jullie Eurofielen er alles aan doen om het land van vluchtelingen woonbaar te maken. En dat we tot die tijd, met z’n allen schouders eronder moeten zetten. Hoewel, zeg dat maar niet. Wat een waanzinnig geregisseerde kutopmerking was dat Mark?! Je zou de Pauluskerkpoëet bijna gelijk geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.