Columnisten

Maak van al die kinderen maar patiënten

Foto van 'Luuk Koelman'

13 NOV 2015

De waanzin. Jeugdzorg sluit steeds vaker kinderen op voor behandeling, zónder de benodigde toestemming van de rechter. De redenen hiervoor zijn “bedrijfseconomisch van aard,” aldus toezichthouder Inspectie Jeugdzorg. Simpel gezegd: er staan bedden leeg in instellingen voor gesloten jeugdhulp, en lege bedden brengen geen geld in het laatje.

In augustus schreef Inspectie Jeugdzorg hierover een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn. Het is brisant leesvoer over de zoveelste uitwas van marktwerking in de zorg: Jeugdzorg stelt de eigen financiën centraal, in plaats van het welzijn van het kind. Welgeteld 1162 bedden in veertien gesloten jeugdinstellingen dienen zoveel mogelijk te worden gevuld. Anders dreigt op termijn sluiting én ontslag van medewerkers.

Daarom zoekt Jeugdzorg actief naar kinderen die intensieve hulp nodig hebben, om hen een plek in de gesloten jeugdhulp aan te smeren. Natuurlijk buiten de kinderrechter om. Niet om tijd te besparen (een rechter kan ook een spoedmachtiging afgeven), maar om te voorkomen dat de kinderrechter de wenkbrauwen fronst en bijvoorbeeld oordeelt dat plaatsing in een pleeggezin het belang van het betreffende kind het beste dient.

De Inspectie noemt dit omzeilen van de kinderrechter “onaanvaardbaar,” strijdig met de Nederlandse Grondwet én de Internationale Rechten van het Kind. Dan denk ik: harder kun je de noodklok niet luiden. Maar wat deed verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn toen hij de brandbrief las? Niets. Meneer liet de kwestie twee maanden liggen. Pas afgelopen maandag lichtte hij de Tweede Kamer in, middels een half A4’tje. Van Rijn belooft “in overleg te treden” met de betrokken partijen.

Ongelooflijk. En al die tijd zitten tientallen, zo niet honderden kinderen opgesloten in jeugdinrichtingen terwijl daar geen rechter aan te pas is gekomen. Ongrondwettig, alsof ze in een of andere voormalige Sovjet-republiek leven in plaats van in Nederland, het land waar niemand de vrijheid kan worden ontnomen zonder tussenkomst van de rechter. Gebeurt zoiets wel, dan heet dat wederrechtelijke vrijheidsberoving. Daarop staat -ik heb het even opgezocht- acht jaar cel.

Ik kan dit niet bevatten. Als ík iemand wederrechtelijk van zijn vrijheid beroof, ramt een half uur later een arrestatieteam mijn voordeur aan gort. Maar niet bij Bureau Jeugdzorg, dat keer op keer dit misdrijf pleegt. Zij mogen het blijkbaar. De Kamer hoor ik er ook niet over, dus who gives a fuck? Maak van al die kinderen maar patiënten, als dat bedrijfseconomisch net wat beter uitkomt. Staat later ook goed op hun CV. Dus geen haast en vooral zo doorgaan. De staatssecretaris meldt zich wel een keer voor een polderend babbeltje.


Views

47

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

GISTEREN

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


Views

1k+

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

2k+

Likeability of 6

Waar #MeToo niet over gaat

Foto van 'Elfie Tromp'

3 MEI 2018

Ding-ding-ding! Ja lieve mensen, daar klinkt de bel voor een volgende ronde in het grote #MeToo-boksgala en u weet wat dat betekent: keer terug naar uw stoeltjes en kijk door een rode waas toe hoe de volgende Jan Klaassen met geringe macht knock-out zal worden geslagen door speculaties en geruchten.

U bent als publiek bij binnenkomst voorzien van rotte tomaten en Twitter, dus houdt uw bekrompen mening en vooroordelen paraat, want ik presenteer u de volgende kandidaat, nu eens niet uit een old boys network opgedregd, maar met zijn 32 lentes jong fris uit de boom van veelbelovend geplukt en nu al flink besmeurd met de smaad van een vermeende aanranding:

Casper Sikkema, hoofdredacteur van mediakanaal Vice staat in de linkerhoek. Ontslagen onder de onduidelijke vuilnisvattermen ‘vertrouwensbreuk’ en ‘ontoelaatbaar gedrag’, een welbekende tactiek om een mediaschandaal op te pompen. Maar wat betekent dat? Wat heeft Caspertje uitgespookt dat het daglicht niet kan verdragen?


like
user_82a67f6f0db085cfb9624a2277033bccd410b9da_avataruser_dac134e3d500610d8ac589c8a000eaf2fc3f1a77_avatar

Views

2k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+