Columnisten

Ayahuasca is toverdrank

Foto van 'Hadjar Benmiloud'

13 NOV 2015

Ik weet niet wat jij denkt. Maar volgens mij zijn dit de feiten.

Het begon allemaal toen ik werd ontvoerd door aliens. Dit op een doodgewone zaterdagmiddag terwijl ik eigenlijk zin had om hamburgers te maken. Maar nee. In een pyramide in Egypte kreeg ik na een vrij hobbelige reis door tijd en ruimte streng doch praktisch levensadvies, en een snelcursus prioriteiten stellen op mijn werk. Daarna werd ik door een viertal eventjes geopereerd. Ze synchroniseerden met hun intergalactische vibraties mijn hersenhelften waardoor ik even dacht dat mijn hoofd explodeerde, preekten tussendoor dat ik meer water moest drinken en gaven me een live college over hoe het universum in elkaar zat met behulp van een 3-D powerpoint-presentatie. Dit alles met het doel dat ik wat attenter en beleefder zou zijn tegen mijn buren. Als huiswerk kreeg ik mee hoe ik mezelf in een blije kolibrie moet veranderen, wanneer andere mensen niet attent en beleefd zijn tegen mij. Voordat ik terug naar mijn normale lichaam mocht baarde ik nog snel Jezus, en kreeg ik van Maria -mezelf dus- het beste date-advies ooit: laat mannen met rust en ga vroeg naar bed. Dit is nu anderhalf jaar geleden. De aliens en ik zijn tegenwoordig dikke vriendjes en ik voel me beter dan ooit. Mijn omgeving vraagt me wat voor smoothies ik drink. Want na jarenlange vergeefse traumatherapie, zijn mijn paniekaanvallen nu opeens verdwenen als ufo's aan de horizon. Het was zó simpel. Samen met pelgrims uit alle werelddelen kwam ik met witte gewaden en ziel onder de arm bij 's lands sjamanistisch heelcentrum De Gewijde Reis. We dronken ceremonieel een bitter plantentheetje en kotsten het uit alsof we bezeten waren. Maar geen stress: het blijkt dus dat je al je demonen gewoon door het riool kunt spoelen.

Wat jij denkt hoor. Maar ik zie een droom van een wereld waarin Ayahuasca massaal wordt toegediend aan boeven in de gevangenis en politiek, als een soort efficiëntere (preventieve) TBS. Een wereld waarin na decennialang wetenschappelijk onderzoek stapels aan dossiers en grafiekjes duidelijk maken wat de effecten zijn van het oeroude brouwsel, het liefst gesponsord door de Amerikaanse overheid en een speciaal daarvoor opgericht instituut. Een wereld waarin ook meteen al die getraumatiseerde soldaten door neurologisch bewijsbare vredesprocessen van hun interne oorlog worden afgeholpen. Een wereld waarin het onsmakelijke drabje zelfs voor iedereen die het lust beschikbaar is, en waar dokters en hersenscans je zonder poespas kunnen uitleggen waarom dit medicijn werkt- in tegenstelling tot sommige huidige farmaceutische toverdrankjes. Het allermooiste aan dit visioen is: dit gebeurt dus allemaal echt. In 2015 en op alle werelddelen. Niet dat ik iemand wil bekeren. Als de aliens me iets geleerd hebben, is het dat ik beter aan mezelf kan werken. Maar dat... zouden echt veel meer mensen moeten doen.


Views

200+

De ongelukkige combinatie vrouwen en tv

Foto van 'Ebru Umar'

GISTEREN

Ongetwijfeld mis ik wat – vooral weggegooid belastinggeld – maar zolang ik Netflix nog niet uit heb, is Zomergasten niet mijn favoriete tijdverdrijf op zondagavond. Afgelopen uitzending was er blijkbaar een interessante vrouw aan het woord en iedereen weer boos omdat reacties over haar uiterlijk gingen.

Vrouwen en tv: het is een ongelukkige combinatie. Ze zijn er zogenaamd niet, degenen die op tv verschijnen zijn the usual suspects en inderdaad speelt op tv het uiterlijk van vrouwen een buitenproportionele rol. Vorige week iedereen boos omdat het over het uiterlijk van de dikke want zwangere Eva Jinek ging (die tien seconden dat ik voorbij zapte zát ze onderuitgezakt te presenteren, waarom zou je dat niet mogen benoemen?), nu iedereen boos omdat er blijkbaar teveel gepraat is over het uiterlijk van de Zomergast. Wijven. Het is ook nooit goed.

Alsof wij vrouwen ons uiterlijk onbelangrijk vinden. Niet voor niets zitten vrouwen meer dan een half uur en niet zelden een uur in de visagie voordat ze op tv mogen. Geen vrouw is er ooit op betrapt om make-uploos op tv te willen. Natuurlijk is het oneerlijk dat er oeverloos over het uiterlijk van vrouwen wordt gezeverd maar vrouwen werken er zelf aan mee: elke geposte foto moet er lekker, strak en slank uitzien. Totdat er opeens een tekst boven die zorgvuldig uitgekozen foto verschijnt: ‘zou u haar doen?’. Dan is het hek van de dam. Hypocriet gelul. Gekut, pardon. Elke vrouw die zeikt dat er gezeikt wordt over het uiterlijk van een dikke Jinek of de Zomergast, zeikt. Alsof ze zelf ’s ochtends niet in de spiegel heeft gekeken, zich niet heeft afgevraagd of die broek, het jurkje, die rok, dat shirt of bloesje haar niet ‘dik’ maakt. Of die outfit past bij de agenda van de dag. Dresscode strand vergt een ander uiterlijk dan dresscode werkoverleg. Ontkennen staat vrij, de feiten spreken voor zich. Vrouwen die wat te melden hebben, staan boven het gezeik maar heus, ook voor Femke, Kajsa en Máxima is uiterlijk onderdeel van het werk. Vrouwen die ’s ochtends de deur uitgaan zonder make-up, zijn zelden vrouwen die zich in een sociale omgeving begeven. Een sociale omgeving die vooral bestaat uit het kritische oog van andere vrouwen; mannen zien dat nieuwe kapsel, die nieuwe haarkleur, dat nieuwe lippenstiftje niet, maar ze zien wél of ze je serieus moeten nemen. Of het bevalt of niet, het uiterlijk telt. Altijd en overal. Althans bij vrouwen. Want ja, Maarten van Rossem ziet er niet uit en mag toch op tv. Klachten graag naar Shula Rijxman. Zij bepaalt wie er op tv mag – en vooral wie niet.


Views

1k+

Likeability of 6

#TEAMWILDERS

Foto van 'Ebru Umar'

7 AUG 2018

Of het vijf of zes mannen waren die ergens in het voorjaar van 2015 mijn huis overnamen, weet ik niet meer. Wél dat ik dacht: ‘en wie zijn nu precies mijn vijanden?’. Die vijf of zes mannen werden gestuurd uit ‘Den Haag’. Twee klote-Mocro’s hadden een mazzeltje gehad en mij voor mijn voordeur een beuk verkocht. Heel Marokkaans Amsterdam wist natuurlijk wie het waren geweest, ze hadden een sterk verhaal in hun vrome moskee opgehangen maar tot op de dag van vandaag liggen de daders op het kerkhof. Nou ja, waarschijnlijk niet en dat spijt me dan.

De moord op Theo lag nog vers in het geheugen en tja, Nie Wieder hè? Gedegradeerd tot slachtoffertje in mijn eigen huis, bepaalden de grote mannen hoe ik beveiligd zou moeten worden. ‘Voor wie?!’ dacht ik. Wie heeft hier baat bij, anders dan dat áls er iets zou gebeuren, Den Haag de handen in onschuld zou kunnen wassen?

De ellende duurde gelukkig niet veel langer dan een maand. Vrijheidsberoving door Nederturkjes is erg, maar beveiligd worden is de overtreffende trap. Die ene keer dat ik ontsnapte aan stoere mannen van DKDB, werd ik prompt gevolgd door een enge Mocro; dat hij later zou verklaren amoureuze bedoelingen gehad te hebben en mij een ‘leuk meisje’ vond, trapte ik niet in. Creep.


likelovedislike
user_34fd2802e09efd3b5a964578d74f17202a7b97ea_avataruser_a9eb6506ebf0b655f10ec9e5c542ebc86166eda3_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+6


Views

3k+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

1k+

Likeability of 5

Anders dan bij ons

Foto van 'Ebru Umar'

31 JUL 2018

‘Anders dan bij ons’

“Het is hier mooi mevrouw Ebru,” zegt de bouwvakker. Veel ouder dan dertig zal hij niet zijn. Op de snikhete zaterdag sjouwt hij de benen uit zijn lijf om het puin uit mijn nieuwe woning te krijgen. “Ik was hier nog nooit geweest.”


likelovesad
user_b1b4da10c34f5a7ddf5ca3e42679612123221da9_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avatar

+2


Views

1k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

900+

Column Ebru Umar: Zon: MEER MEER MEER!
Likeability of 5

Zon: MEER MEER MEER!

Foto van 'Ebru Umar'

24 JUL 2018

Volgens mijn moeder zie ik er uit als een Arabier. Geen idee of je het nog mag zeggen, maar ze bedoelt een bruine Turk. Zo eentje die meer dan gezoend is door de zon. Zelf ervaar ik dat redelijk anders: ik heb een tintje.

Volgens mijn homovriendjes zie ik er belachelijk goed uit. Uiteraard moet ik dat niet te serieus nemen: “Jij ziet er áltijd beter uit in de zomer. Veel beter.” Nou ja, homo’s zéggen tenminste nog dat je er drie maanden in het jaar goed uitziet. Hetero’s hebben geen idee meer van de teksten die ze mogen uiten richting vrouwen – bedankt hé, #metoo-heksen en SJW’s.

Volgens de Publieke Omroep ben ik een imbeciel. En met mij de rest van Nederland. Minstens tien keer per uur herhalen ze dat het warm is, warm blijft en nóg warmer wordt. Alsof alleen de tekstopdreuners bij de Publieke Omroep een raam hebben in hun huis van waaruit ze naar buiten kunnen kijken om te concluderen dat de zon schijnt. Alsof alleen zij, de tekstopdreuners, uit hun huis stappen om te voelen dat het buiten warmer is dan binnen. Ja lieve mensen achter de beeldbuis en de radio: het is warm in Nederland. Nou nou, poehpoeh wat is het warm! En wat lijden we daaronder! Nog fijner dat jullie tien keer per dag herhalen dat het warm is, want we zouden tijdens het sporten maar eens ervaren dat het warm is! Of uit de auto met airco stappen waarvan het dashboard aangeeft dat het buiten tegen de dertig graden loopt!


lovelikedislike
user_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_80e3d8e22f3f9e2380ecb8af477782958d15b4a4_avataruser_38b88621e4c2d9c60a5292f99e303e2fbc081090_avatar

+1


Views

4k+

Likeability of 5

Het zinloze zeggen van 'sorry'

Foto van 'Elfie Tromp'

19 JUL 2018

„Het heeft geen zin om sorry te zeggen”, zegt mijn vriendje. „Het maakt het niet automatisch beter.”

Daar sta ik dan, met mijn schuldgevoel en grote mond. Hoe goed een relatie ook is, soms strijk je elkaar tegen de haren in, spelen je onhebbelijkheden op en kwets je elkaar. Je excuses maken lijkt dan makkelijk gedaan. Het is een cadeautje van klank. Ik geef het, hij accepteert het en we kunnen door met de dag. Een mooi ritueel om de spanning uit de lucht te halen.

Maar wat betekent sorry als dit soort confrontaties onvermijdelijk zijn? Als je weet dat je met enige regelmaat dezelfde fout maakt en elkaar irriteert of kwetst omdat je nu eenmaal andere karakters hebt?


lol
user_fe5aa1271e7dcb3d8af8b5e7915b48eeab8363af_avatar

Views

3k+

Camera videoGeef je mening en win een Huawei P20!

Foto van 'Metro'

10 AUG 2018

Jij ♥ Metro? Wij zijn heel erg benieuwd wat jullie eigenlijk van ons vinden! En omdat we geloven dat beelden meer zeggen dan 1000 geschreven woorden, zouden we het te gek vinden als jullie een filmpje willen maken, waarvan wij dan een grote ‘dit is Metro volgens jullie’-compilatie maken.

De leukste video wordt beloond met een Huawei P20(!) smartphone, om straks nog meer mooie video’s mee te maken. Metro’s Denise en Iris gingen je al voor->


Views

1k+

Likeability of 5

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

17 JUL 2018

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


likedislike
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

+1


Views

3k+

Likeability of 5

Plant deze zomer bloemen

Foto van 'Lars van der Werf'

16 JUL 2018

Iedereen heeft het over de bijen. Het gaat niet goed met de bijen. Ze sterven en ze bestuiven niet meer. Op de televisie (ik kijk soms nog televisie, echt waar) zag ik kinderen in het journaal zeggen dat als de bijen sterven, we geen fruit meer hebben. Ze werden geïnterviewd tijdens een open dag van een imker. De tegenwoordigheid van geest van die kinderen ontroerde me. Ze wisten ook nog wat we er met z'n allen tegen moeten doen, tegen die bijensterfte. 'Bloemen planten!', riepen ze enthousiast.

Zo simpel is het natuurlijk niet helemaal. Ik geloof dat er veel meer bij komt kijken om de bijen te redden. Maar zonder bloemen geen bijen. Zonder twijfel.

In de tuin van mijn ouders staan ontzettend veel bloemen. In een waterbakje dat eigenlijk bedoeld is voor vogeltjes, drinken de bijen af en aan vliegend de hele dag water. Tussen al die bloemen in die tuin hoor je het gezellige zoemen, de felle kleuren van de bloemenpracht in de stralende zon van deze mooie zomer. Enkele buren van mijn ouders doen niet aan tuintjes. Ze maken van hun tuinen schoolpleinen. Leeg en zogenaamd 'makkelijk in het onderhoud'. Maar hoe saai en kleurloos en zonder gezellig geluid!


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

Het internet zit in de puberteit

Foto van 'Elfie Tromp'

12 JUL 2018

Ik schreef het al eerder: het internet zit in zijn puberteit. Het is nu ongeveer vijftien jaar dat vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding heeft. En zoals pubers dat doen, wordt ook nu autoriteit getest, grenzen overschreden en een eigen stem bevochten.

Leuk feitje: het puberbrein lijkt verdacht veel op dat van psychopaten. In die leeftijdsfase kun je al zelfstandig functioneren, maar de consequenties van je acties nauwelijks overzien en ook je empathie voor anderen blijft achter. Welkom reaguurders!

Ook ik krijg regelmatig te maken met bedreigingen. Vorig jaar heb ik daar aangifte voor moeten doen en schreef daar afgelopen weekend over voor de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie in Nederland weet nauwelijks waar te beginnen. Her en der wordt er af en toe wat geprocedeerd, een bedreigertje van Sylvana hier, de uploader van het filmpje van Patricia Paay daar, maar grootschalig gezien heerst er een gevoel van straffeloosheid onder reaguurders.


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Views

1k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 7

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_184b8dda1698166daccf57456f0977aa9a91407c_avataruser_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+8


Views

5k+

Likeability of 6

We doen ons best, als Nederlanders

Foto van 'Lars van der Werf'

9 JUL 2018

We doen ons best te vergeten dat we niet meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal. We doen net of we sympathie hebben voor de Belgen en hun zegetocht. Maar dat hebben we eigenlijk helemaal niet. We hopen stiekem op belachelijk veel succes in andere sporten. Een Nederlandse winnaar van de Tour de France wellicht. Grand Prix winsten van Verstappen. Kiki Bertens die onverwacht succes heeft op Wimbledon. We weten wel dat het een schrale troost is allemaal, maar we moeten wat, zonder Oranje op het WK.

Om me heen horen ik mensen dingen zeggen als 'ach, ik ben wel blij dat we niet meedoen, dan kan ik rustig van de andere landen genieten'. Dingen van die strekking. Het eeuwige kapot relativeren, waar we in Nederland zo goed in zijn. Soms hoor ik nog wel iemand die niet eens zo van voetbal houdt verzuchten dat het 'een stuk minder gezellig is nu we niet meedoen'.

Ik zag België van de Brazilianen winnen tussen wat Belgen in een café. Ze waren uitzinnig, die Belgen. Rode Duivels zus, Rode Duivels zo. Het kon allemaal niet op. Ik zei bedeesd 'proficiat', lachte als een boer met kiespijn en gaf er een paar een schouderklop. In gedachte bij grote successen die we zelf ooit hadden tegen de magische Brazilianen. Ik vind die rooie shirts lang zo mooi niet als ons oranje tuniek. Ik schaamde me voor mijn afgunst. Afgunst is lelijk. De mens zit moeilijk in elkaar.


like
user_8f0837a6d471ee39cae25359b97cc1a7c2502d95_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

Caesar, cellulitis, striae

Foto van 'Iris van Lunenburg'

6 JUL 2018

Bijna kaal, kleine kraaloogjes en een waterhoofd. „Julius Caesar was geen knappe held!”, las ik in de krant. Aan de hand van nieuw archeologisch onderzoek en een klassieke marmeren buste, is in het Rijksmuseum van Oudheden een realistischer siliconenrubberen beeld van de Romeinse veldheer gepresenteerd. Nu hou ik van alles dat met geschiedenis en schoonheid te maken heeft, dus ik opende vol verwachting het artikel. Wat blijkt? ‘Geen knappe’ is een understatement.

Is dit hoe Caesar er eigenlijk uitziet? Is dit echt de man waar Cleopatra zo dol op was?!

Jeetje.


like
user_d087c3574a9b05771337b9a18ffb22f90e2850c9_avatar

Views

2k+

Netflix maakt jongeren niet suïcidaal

Foto van 'Elfie Tromp'

5 JUL 2018

Het is innig triest; het zelfmoordaantal onder jongeren is het afgelopen jaar verdubbeld. Waren het in 2016 nog 48 minderjarigen die geen andere uitweg meer uit hun problemen zagen, in 2017 waren dat er 81.

Er bestaat zoiets als een copycat-trend in zelfmoord; de ene wanhopige ziel hoort via het nieuws van andermans dood en ziet het als een laatste druppel. De bekendste zelfmoord-trend werd in 1774 ontketend door Goethe’s roman Het lijden van de jonge Werther waarin het hoofdpersonage zichzelf uit liefdesverdriet doodschiet. Talloze lezers die zich destijds herkenden in die hopeloze situatie, kozen eenzelfde soort einde.

Nu krijgt de Netflix-serie 13 Reasons Why de schuld. Na een waarschuwende boodschap waarin mensen met suïcidegedachten worden aangespoord hulp te zoeken, doet het hoofdpersonage uit de doeken waarom ze deed wat ze heeft gedaan. Toch gaat het copycat-excuus niet altijd op. Na de zelfverkozen dood van rockster Kurt Cobain, werd er gevreesd voor een golf van zelfmoorden onder zijn fans, vooral in zijn thuisstad Seattle. Maar omdat er daar werd ingezet op extra psychische hulp voor jongeren en preventie, daalde daar het zelfmoordaantal juist.


Views

2k+

Likeability of 5

Terrorist van het vrije woord

Foto van 'Ebru Umar'

3 JUL 2018

Na één boek van Tommy Wieringa wist ik: nooit meer. De traagheid, de saaiheid, de enorme nietsigheid van Joe Speedboot was een kwelling die niet voor herhaling vatbaar is. Het succes verbaasde me, dat het niet langer op zich liet wachten, óók. Wie heeft in godsnaam tijd voor een boek waarin niets gebeurt?

De gulheid van Tommy’s lach, het timbre van zijn stem, zijn rijzige voorkomen maakten iets goed maar niet genoeg om zijn succes te verklaren. Eerlijk: ik gun mensen die ervoor moeten ploeteren hun succes. Hun vastberadenheid die gepaard gaat met keuzes waar ik niet voor zou kiezen (armoe en wonen in de periferie), bewonder ik. Om de arrogantie echter die nog sneller komt dan het succes en hoort bij de attitude van ’auteur’, kun je alleen maar lachen. Helaas dusdanig geaccepteerd door de grachtengordel en auteurspromotend en -omarmend volk dat dat de basis van schrijverschap is geworden.

Hij is arrogant en zal ’dus’ wel wat kunnen. Hij is onbenaderbaar en zal ’dus’ wel goed zijn. Hij is man en zal ’dus’ - nee laat maar. Die mag een ander inkoppen.


likedislike
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_6ba1fd9060535a3d59fbe599879100680ffc9d4a_avataruser_a5e40a3b7dcce9e627c125b93b182cdb75acf41c_avatar

+3


Views

5k+

Likeability of 5

Op een date

Foto van 'Lars van der Werf'

2 JUL 2018

Ik ging laatst op een date. Het was op initiatief van de vrouw waarmee ik op date ging. Ik kende haar helemaal niet, maar zij mij wel en een vriendschapsverzoek op Facebook en een chatsessie later, dacht ik bij mezelf ‘ach, waarom ook niet, laten we er voor gaan’. Ik moest er wel voor naar Amsterdam met de trein, want daar woonde ze en Rotterdam, waar ik woon, is voor de meeste Amsterdammers mentaal heel ver weg.

De hoofdstad. Uiteraard was ik veel te vroeg al in het café waar het allemaal zou gaan plaatsvinden. Een goed bruin café aan het Spui. Het was een mooie zomerdag. Zonnetje, klein briesje, een dag waarop Amsterdam eruit ziet zoals het bedoeld is. Een mengeling van toeristen, hippe jonge mensen en oude van dagen met genoeg geld om nog in de binnenstad te kunnen wonen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de zenuwen had daar in dat café. Stel je voor dat ze niet zou komen. Of dat ze helemaal niet op haar foto’s lijkt. Stel je vóór. De gedachtes van al die mensen die via Tinder daten, bedacht ik me.

Maar daar was ze. Ze had haar gezicht opgemaakt om de zoete oorlog van de liefde aan te gaan. Rode lippen, volle wimpers, blozende wangen. We dronken. Ik bier, zij wijn. Voor de toeristen moeten we een plaatje zijn geweest. Het ging over werk, het enige dat vrijgezellen écht hebben. Toen over familie. De benen raakten elkaar. Het tafeltje leek kleiner te worden. De intimiteit van zo’n klein cafétafeltje is niet te vergelijken met iets anders. Ze had mooie ogen. Ze sprak wel langdradig, daar kan ik nooit zo goed tegen. Maar het was gezellig. We lachten. Kleine grapjes. En toen moest ze weg. Er was een omhelzing en een zoen op de wang. Tot de volgende keer, zei ze. Ik bleef achter in het café.


like
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

2k+

Flirten als Jay Gatsby

Foto van 'Iris van Lunenburg'

29 JUN 2018

„Iris waarom gebruik je die domme Snapchat filter? Je bent prachtig en knap van jezelf… dus waarom verprutsen met iets doms??”

Normaliter slide Henk louter in mijn DM om me *kuch* opgewonden complimenten te geven, maar op maandagavond 21:35 uur werd het hem toch even te veel. Wat heb ik voor weerzinwekkends, schandaligs, ongehoords gedaan?!

Die middag liep ik op straat na een draaidag. Haar slayed, make-up on fleek (zeggen mensen dit nog?) en het zonnetje schijnt. Ik open mijn telefoon en na de initiële schrik van jezelf zonder waarschuwing op de front-facing camera zien, maakte ik een selfie. En nog twintig. Net zolang totdat ’ie perfect is. Een selfie mét filter, moet ik erbij zeggen. Die met konijnenoortjes en een snuitje. En dát, lieve mensen, schoot Henk totaal in het verkeerde keelgat. Heftig.


Views

2k+

Likeability of 5

Melania weet zelfs het simpelste te verbruien

Foto van 'Elfie Tromp'

28 JUN 2018

Het is de taak van een presidentsvrouw om zich betrokken met het land te tonen. Vaak wordt er gekozen voor gezins- en kindgerelateerde zaken. Over het algemeen feel good-onderwerpen die weinig controverse opleveren en de populariteit van de regerende familie ten goede komt. Zo zette Michelle Obama zich in voor een gezonde levensstijl en het belang van sport voor met name kinderen.

Melania Trump weet daarentegen zelfs het simpelste van haar taak te verbruien; zo kwam ze eerder onder vuur te liggen omdat ze letterlijk plagiaat pleegde op een speech van haar voorganger Michelle, nu besloot ze een jas met snoeiharde boodschap op de rug aan te trekken bij het bezoek aan een detentiecentra van asielzoekende kinderen.

De vrouw die bekend staat om haar haute couture-voorkeuren, besloot op de noodlottige dag dat ze migrantenkinderen ging bezoeken die onwetmatig zitten opgesloten in kooien, een jas aan te trekken met op de rug de tekst: ‘I really don't care. Do U?


lol
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

4k+