Politiek is dood. Lang leve politiek!

28 september 2015 om 08:38 door Ebru Umar
Politiek is dood. Lang leve politiek!
Ebru Umar

En dan land je op LAX (snob speak voor luchthaven Los Angeles), gooi je de iPhone ondanks de waarschuwing van Vodafone dat je dat 10 euro en meer zal kosten, op de 4G en lees je rond 03.30 maandagochtend Nederlandse tijd dat GeenStijl het voor elkaar heeft gekregen om met het leger des Peils onder bezielende aanvoering van Jan Roos, Bart Nijman, Leroy Theuniszen, René van Leeuwen en Thierry Baudet 450.000 digitale handtekeningen op te halen. En zodoende de Nederlandse regering dwingt om binnen zes maanden een referendum uit te schrijven over het associatieverdrag met Oekraïne.

Hoewel mijn eerste reactie vreugde was – schaterlachend in een vliegtuig dat taxiede naar de gate – kon het nog beter. Visualiseer dat dit bericht naar Rutte gebracht wordt. “Mark, het is ze gelukt, GeenPeil heeft de digitale handtekeningen voor elkaar, er moet een referendum over Oekraïne en EU komen. Binnen zes maanden.”

“Wát? NEE!”

En dan aan de paniek:

“Foutmarge, er moet een foutmarge zijn.”

Foutmarge schmoutmarge: 450.000 digitale handtekeningen waar er 300.000 nodig waren. Tel daarbij de busladingen papieren handtekeningen op die bij de Kiesraad afgeleverd zijn. Die foutmarge lusten we bij GeenStijl met het leger des Peil rauw.

“Er moet een maas in de wet zitten! Het volk een stem geven? Dat kan zomaar niet!

Nu zijn de boys van GeenStijl veel, maar dom zijn ze niet. De enige maas die Rutte en co in de wet kunnen vinden, is de maas die ze zelf nog moeten aanbrengen. Maar aangezien dat een volksopstand zou veroorzaken – achter 450.000 handtekeningen staan minstens 450.000 personen die met liefde het Binnenhof komen verbouwen (moet toch gebeuren maar goed) – lijkt dat een onwaarschijnlijke zet.

“Dat referendum kán niet binnen zes maanden gehouden worden, ik ben voorzitter van de EU vanaf januari! Hoe vertel ik het Angela?!”

Het liefst in bijzijn voor de draaiende camera van Jan Roos. “Hallo Angela, wat zit je haar mooi! En die kleur van dat jasje staat je ook zo goed. Europees blauw, mooi hoor. Zeg, nou ik je toch spreek, het is allemaal niet zo belangrijk, je weet we hebben meer dan zestien miljoen inwoners in Nederland dus als 450.000 mensen iets afdwingen, wil dat natuurlijk helemaal niets zeggen, maar ik moet een referendum houden over het associatieverdrag met Oekraïne. Wordt geregeld, niets om je druk over te maken. Maar ik dacht, die 800.000 vluchtelingen van jullie hé, als wij er daar ‘ns 450.000 van overnemen? Dan strepen we die recalcitrante laagopgeleide Nederlanders gewoon weg tegen wat hoogopgeleide kansenjongeren uit Syrië. Goed plan hé! Koffie?”

Maar de cruciale vraag is, of ze in Den Haag met Mark Rutte voorop, beseffen wat die half miljoen handtekeningen van Nederlandse burgers betekenen. Of dat de conclusie van Bart Nijman op GeenStijl tot ze doordringt: “GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben.”

Politiek is dood. Lang leve politiek!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!