Columnisten

De laatste deur

Foto van 'Elfie Tromp'

13 NOV 2015

Mijn eerste herinnering: ik word wakker en het is doodstil. Ik klim over de rand van mijn ledikant. Ik dwaal door het huis. Er is niemand. Ik open de voordeur. Ook buiten is het uitgestorven. Ik ben de enige op de wereld. De deur slaat achter mij dicht. Ik kijk naar mijn blote voeten en begin te huilen.

De ruwe grindtegels onder mijn kleine voeten, de wereld die zo stil was dat hij gestold leek, de warmte van de middagzon. Ook al hebben mijn ouders hun uiterste best gedaan om mijn jeugd onvergetelijk plezierig te maken, het zijn de details die zich in de krochten van mijn geest hebben vastgezet. En die details laten zich niet kiezen. Soms loop ik over vergelijkbare grindtegels, is er niemand in de buurt en beneemt de stilte me weer de adem. Ogenschijnlijk nietszeggende details zijn ineens van klittenband. Er kleven herinneringen aan.

Die details blijven je hardnekkig bij, tot in je laatste levensjaren aan toe. Zo hebben dementerende bejaarden baat bij opplakdeuren. Dat blijkt uit het project 'True Doors' van kunstenaar Marieke van Diepen. Met stickers van hun vroegere voordeur, worden de anders inwisselbare kamerdeuren persoonlijk gemaakt. Sommigen kiezen afbeeldingen van ruitjes met vitrage erachter. Anderen nemen een sticker van een portiekdeur met graffiti erop. Ze vergeten de naam van hun kind en herkennen hun partner niet meer, maar hun oude deur blijkt zich ergens te hebben vastgezet in de grijze massa.

Over een paar decennia is het zo ver. Daar schuifel ik achter mijn rollator over de lange gang. Ik houd halt bij de houten voordeur. Onderaan is de lak gekrast, van alle keren dat ik bedwelmd of gehaast mijn fiets probeerde binnen te zetten en de trapper tegen het hout kwam. Het is de deur van mijn studententijd, die ik opende voor mijn eerste grote liefde, die ik achter hem dichtsmeet, die op een kier stond als ik de hond uitliet, waar vrienden op bonsden en waar ik achter zat te werken. Ik stap naar binnen en sta in de volgende levensfase; een kamertje met links mijn bed, rechts de tv.

'Mooie deur, mevrouw Tromp,' zegt de verpleger die me mijn middagprak brengt.

'Ja, mooie deur,' zeg ik.

'Fijne dag nog,' zegt hij als hij de deur dicht trekt.

Ik hoor hem in het slot vallen. Soms is een deur meer dan een deur. Het is ook de verzegeling van een leven.


Views

84

Likeability of 6

Mama

Foto van 'Ebru Umar'

GISTEREN

En toen was de dokter opeens zelf patiënt. De ontkenningsfase duurde twee jaar – artsen zijn de meest betweterige ziekenhuisbezoekers. Niet omdat ze hun collega’s wantrouwen maar omdat ze weten wat er mis kan gaan. Die andere kant van de tafel, waarbij ze naar de arts moeten luisteren die vertelt wat er gaat gebeuren tijdens een behandeling, is per definitie de verkeerde kant.

Enig idee hoe gevaarlijk een narcose is?

Wat er allemaal mis kan gaan?


like
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

1k+

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


Views

1k+

Likeability of 5

Plant deze zomer bloemen

Foto van 'Lars van der Werf'

16 JUL 2018

Iedereen heeft het over de bijen. Het gaat niet goed met de bijen. Ze sterven en ze bestuiven niet meer. Op de televisie (ik kijk soms nog televisie, echt waar) zag ik kinderen in het journaal zeggen dat als de bijen sterven, we geen fruit meer hebben. Ze werden geïnterviewd tijdens een open dag van een imker. De tegenwoordigheid van geest van die kinderen ontroerde me. Ze wisten ook nog wat we er met z'n allen tegen moeten doen, tegen die bijensterfte. 'Bloemen planten!', riepen ze enthousiast.

Zo simpel is het natuurlijk niet helemaal. Ik geloof dat er veel meer bij komt kijken om de bijen te redden. Maar zonder bloemen geen bijen. Zonder twijfel.

In de tuin van mijn ouders staan ontzettend veel bloemen. In een waterbakje dat eigenlijk bedoeld is voor vogeltjes, drinken de bijen af en aan vliegend de hele dag water. Tussen al die bloemen in die tuin hoor je het gezellige zoemen, de felle kleuren van de bloemenpracht in de stralende zon van deze mooie zomer. Enkele buren van mijn ouders doen niet aan tuintjes. Ze maken van hun tuinen schoolpleinen. Leeg en zogenaamd 'makkelijk in het onderhoud'. Maar hoe saai en kleurloos en zonder gezellig geluid!


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

600+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

6k+

Likeability of 5

Het internet zit in de puberteit

Foto van 'Elfie Tromp'

12 JUL 2018

Ik schreef het al eerder: het internet zit in zijn puberteit. Het is nu ongeveer vijftien jaar dat vrijwel iedereen in Nederland een internetverbinding heeft. En zoals pubers dat doen, wordt ook nu autoriteit getest, grenzen overschreden en een eigen stem bevochten.

Leuk feitje: het puberbrein lijkt verdacht veel op dat van psychopaten. In die leeftijdsfase kun je al zelfstandig functioneren, maar de consequenties van je acties nauwelijks overzien en ook je empathie voor anderen blijft achter. Welkom reaguurders!

Ook ik krijg regelmatig te maken met bedreigingen. Vorig jaar heb ik daar aangifte voor moeten doen en schreef daar afgelopen weekend over voor de Volkskrant. Het Openbaar Ministerie in Nederland weet nauwelijks waar te beginnen. Her en der wordt er af en toe wat geprocedeerd, een bedreigertje van Sylvana hier, de uploader van het filmpje van Patricia Paay daar, maar grootschalig gezien heerst er een gevoel van straffeloosheid onder reaguurders.


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_100e3b76ce68f45d6c92e48e595909022a990fd5_avatar

Views

1k+

Column Ebru Umar: Handhaving
Likeability of 6

Handhaving

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

10 JUL 2018

Handhaving moet wel het moeilijkste woord van de Nederlandse taal zijn. Handhaving van de orde, handhaving van regels en wetten, handhaving van gebruiken, waarden en normen: in Nederland gaat alles met de Franse slag. Een serieus #hoedan is aan de orde maar niemand die zich er iets van aantrekt. Gedogen is de essentie, handhaven op sterven na dood.

En zo kunnen in onze ‘gave land’ vreemdelingen zeventien jaar in Nederland wonen terwijl ze al zestien jaar weten dat ze hier niet mogen verblijven. Ze kunnen in die zeventien jaar het land in- en uitreizen, ze kunnen een bedrijf starten, ze kunnen een huis huren, ze kunnen kinderen krijgen, ze kunnen naar het ziekenhuis, ze kunnen een auto bezitten, ze kunnen de kinderen naar school sturen. Ze kunnen hier gewoon leven, zoals iedere andere Nederlander.

Terwijl ze hier niet mogen zijn. Van de instanties.


likelovedislike
user_e8092583a7221901a581b01b2391bd3b51864ef2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_7968fefe47048ec4159518cc666baefb20b68350_avatar

+7


Views

4k+

Likeability of 6

We doen ons best, als Nederlanders

Foto van 'Lars van der Werf'

9 JUL 2018

We doen ons best te vergeten dat we niet meedoen aan het wereldkampioenschap voetbal. We doen net of we sympathie hebben voor de Belgen en hun zegetocht. Maar dat hebben we eigenlijk helemaal niet. We hopen stiekem op belachelijk veel succes in andere sporten. Een Nederlandse winnaar van de Tour de France wellicht. Grand Prix winsten van Verstappen. Kiki Bertens die onverwacht succes heeft op Wimbledon. We weten wel dat het een schrale troost is allemaal, maar we moeten wat, zonder Oranje op het WK.

Om me heen horen ik mensen dingen zeggen als 'ach, ik ben wel blij dat we niet meedoen, dan kan ik rustig van de andere landen genieten'. Dingen van die strekking. Het eeuwige kapot relativeren, waar we in Nederland zo goed in zijn. Soms hoor ik nog wel iemand die niet eens zo van voetbal houdt verzuchten dat het 'een stuk minder gezellig is nu we niet meedoen'.

Ik zag België van de Brazilianen winnen tussen wat Belgen in een café. Ze waren uitzinnig, die Belgen. Rode Duivels zus, Rode Duivels zo. Het kon allemaal niet op. Ik zei bedeesd 'proficiat', lachte als een boer met kiespijn en gaf er een paar een schouderklop. In gedachte bij grote successen die we zelf ooit hadden tegen de magische Brazilianen. Ik vind die rooie shirts lang zo mooi niet als ons oranje tuniek. Ik schaamde me voor mijn afgunst. Afgunst is lelijk. De mens zit moeilijk in elkaar.


like
user_8f0837a6d471ee39cae25359b97cc1a7c2502d95_avataruser_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

Caesar, cellulitis, striae

Foto van 'Iris van Lunenburg'

6 JUL 2018

Bijna kaal, kleine kraaloogjes en een waterhoofd. „Julius Caesar was geen knappe held!”, las ik in de krant. Aan de hand van nieuw archeologisch onderzoek en een klassieke marmeren buste, is in het Rijksmuseum van Oudheden een realistischer siliconenrubberen beeld van de Romeinse veldheer gepresenteerd. Nu hou ik van alles dat met geschiedenis en schoonheid te maken heeft, dus ik opende vol verwachting het artikel. Wat blijkt? ‘Geen knappe’ is een understatement.

Is dit hoe Caesar er eigenlijk uitziet? Is dit echt de man waar Cleopatra zo dol op was?!

Jeetje.


like
user_d087c3574a9b05771337b9a18ffb22f90e2850c9_avatar

Views

2k

Netflix maakt jongeren niet suïcidaal

Foto van 'Elfie Tromp'

5 JUL 2018

Het is innig triest; het zelfmoordaantal onder jongeren is het afgelopen jaar verdubbeld. Waren het in 2016 nog 48 minderjarigen die geen andere uitweg meer uit hun problemen zagen, in 2017 waren dat er 81.

Er bestaat zoiets als een copycat-trend in zelfmoord; de ene wanhopige ziel hoort via het nieuws van andermans dood en ziet het als een laatste druppel. De bekendste zelfmoord-trend werd in 1774 ontketend door Goethe’s roman Het lijden van de jonge Werther waarin het hoofdpersonage zichzelf uit liefdesverdriet doodschiet. Talloze lezers die zich destijds herkenden in die hopeloze situatie, kozen eenzelfde soort einde.

Nu krijgt de Netflix-serie 13 Reasons Why de schuld. Na een waarschuwende boodschap waarin mensen met suïcidegedachten worden aangespoord hulp te zoeken, doet het hoofdpersonage uit de doeken waarom ze deed wat ze heeft gedaan. Toch gaat het copycat-excuus niet altijd op. Na de zelfverkozen dood van rockster Kurt Cobain, werd er gevreesd voor een golf van zelfmoorden onder zijn fans, vooral in zijn thuisstad Seattle. Maar omdat er daar werd ingezet op extra psychische hulp voor jongeren en preventie, daalde daar het zelfmoordaantal juist.


Views

2k+

Likeability of 5

Terrorist van het vrije woord

Foto van 'Ebru Umar'

3 JUL 2018

Na één boek van Tommy Wieringa wist ik: nooit meer. De traagheid, de saaiheid, de enorme nietsigheid van Joe Speedboot was een kwelling die niet voor herhaling vatbaar is. Het succes verbaasde me, dat het niet langer op zich liet wachten, óók. Wie heeft in godsnaam tijd voor een boek waarin niets gebeurt?

De gulheid van Tommy’s lach, het timbre van zijn stem, zijn rijzige voorkomen maakten iets goed maar niet genoeg om zijn succes te verklaren. Eerlijk: ik gun mensen die ervoor moeten ploeteren hun succes. Hun vastberadenheid die gepaard gaat met keuzes waar ik niet voor zou kiezen (armoe en wonen in de periferie), bewonder ik. Om de arrogantie echter die nog sneller komt dan het succes en hoort bij de attitude van ’auteur’, kun je alleen maar lachen. Helaas dusdanig geaccepteerd door de grachtengordel en auteurspromotend en -omarmend volk dat dat de basis van schrijverschap is geworden.

Hij is arrogant en zal ’dus’ wel wat kunnen. Hij is onbenaderbaar en zal ’dus’ wel goed zijn. Hij is man en zal ’dus’ - nee laat maar. Die mag een ander inkoppen.


likedislike
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_6ba1fd9060535a3d59fbe599879100680ffc9d4a_avataruser_a5e40a3b7dcce9e627c125b93b182cdb75acf41c_avatar

+3


Views

4k+

Likeability of 5

Op een date

Foto van 'Lars van der Werf'

2 JUL 2018

Ik ging laatst op een date. Het was op initiatief van de vrouw waarmee ik op date ging. Ik kende haar helemaal niet, maar zij mij wel en een vriendschapsverzoek op Facebook en een chatsessie later, dacht ik bij mezelf ‘ach, waarom ook niet, laten we er voor gaan’. Ik moest er wel voor naar Amsterdam met de trein, want daar woonde ze en Rotterdam, waar ik woon, is voor de meeste Amsterdammers mentaal heel ver weg.

De hoofdstad. Uiteraard was ik veel te vroeg al in het café waar het allemaal zou gaan plaatsvinden. Een goed bruin café aan het Spui. Het was een mooie zomerdag. Zonnetje, klein briesje, een dag waarop Amsterdam eruit ziet zoals het bedoeld is. Een mengeling van toeristen, hippe jonge mensen en oude van dagen met genoeg geld om nog in de binnenstad te kunnen wonen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik de zenuwen had daar in dat café. Stel je voor dat ze niet zou komen. Of dat ze helemaal niet op haar foto’s lijkt. Stel je vóór. De gedachtes van al die mensen die via Tinder daten, bedacht ik me.

Maar daar was ze. Ze had haar gezicht opgemaakt om de zoete oorlog van de liefde aan te gaan. Rode lippen, volle wimpers, blozende wangen. We dronken. Ik bier, zij wijn. Voor de toeristen moeten we een plaatje zijn geweest. Het ging over werk, het enige dat vrijgezellen écht hebben. Toen over familie. De benen raakten elkaar. Het tafeltje leek kleiner te worden. De intimiteit van zo’n klein cafétafeltje is niet te vergelijken met iets anders. Ze had mooie ogen. Ze sprak wel langdradig, daar kan ik nooit zo goed tegen. Maar het was gezellig. We lachten. Kleine grapjes. En toen moest ze weg. Er was een omhelzing en een zoen op de wang. Tot de volgende keer, zei ze. Ik bleef achter in het café.


like
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

1k+

Flirten als Jay Gatsby

Foto van 'Iris van Lunenburg'

29 JUN 2018

„Iris waarom gebruik je die domme Snapchat filter? Je bent prachtig en knap van jezelf… dus waarom verprutsen met iets doms??”

Normaliter slide Henk louter in mijn DM om me *kuch* opgewonden complimenten te geven, maar op maandagavond 21:35 uur werd het hem toch even te veel. Wat heb ik voor weerzinwekkends, schandaligs, ongehoords gedaan?!

Die middag liep ik op straat na een draaidag. Haar slayed, make-up on fleek (zeggen mensen dit nog?) en het zonnetje schijnt. Ik open mijn telefoon en na de initiële schrik van jezelf zonder waarschuwing op de front-facing camera zien, maakte ik een selfie. En nog twintig. Net zolang totdat ’ie perfect is. Een selfie mét filter, moet ik erbij zeggen. Die met konijnenoortjes en een snuitje. En dát, lieve mensen, schoot Henk totaal in het verkeerde keelgat. Heftig.


Views

1k+

Likeability of 5

Melania weet zelfs het simpelste te verbruien

Foto van 'Elfie Tromp'

28 JUN 2018

Het is de taak van een presidentsvrouw om zich betrokken met het land te tonen. Vaak wordt er gekozen voor gezins- en kindgerelateerde zaken. Over het algemeen feel good-onderwerpen die weinig controverse opleveren en de populariteit van de regerende familie ten goede komt. Zo zette Michelle Obama zich in voor een gezonde levensstijl en het belang van sport voor met name kinderen.

Melania Trump weet daarentegen zelfs het simpelste van haar taak te verbruien; zo kwam ze eerder onder vuur te liggen omdat ze letterlijk plagiaat pleegde op een speech van haar voorganger Michelle, nu besloot ze een jas met snoeiharde boodschap op de rug aan te trekken bij het bezoek aan een detentiecentra van asielzoekende kinderen.

De vrouw die bekend staat om haar haute couture-voorkeuren, besloot op de noodlottige dag dat ze migrantenkinderen ging bezoeken die onwetmatig zitten opgesloten in kooien, een jas aan te trekken met op de rug de tekst: ‘I really don't care. Do U?


lol
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

4k+

Column Ebru Umar: Vijanden van vrijheid
Likeability of 7

Vijanden van vrijheid

Ebru Umar

Foto van 'Ebru Umar'

25 JUN 2018

Meer dan een halve eeuw geleden kwamen de eerste Turken naar Nederland; meer dan een halve eeuw hebben ze stemrecht in het land waar ze vandaan komen. Maar niet eerder dan zondagavond was er zo’n kakofonie, zo’n intimidatie, zo’n vreugde, zo’n ordeverstoring in Nederlandse steden over een “verkiezingsuitslag” in een land waar de nazaten van gastarbeiders niet meer dan 45 vakantiedagen per jaar doorbrengen.

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat onze straten zijn overgenomen door lieden, die Allahu akbar en Bismillah roepen in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, omdat een man die al jaren fraudeert met ‘verkiezingen’, die vrijheden van pers en vrouwen aan banden legt, de absolute macht heeft verkregen in Turkije?

Hoe hebben onze politici, simpelweg aangeduid door ‘partijkartel’ maar in wezen de regeringspartijen van de afgelopen vijftig jaar, zijnde PvdA, VVD, CDA, D66, CU het voor elkaar gekregen dat onze straten bevolkt worden door lieden, die hier zijn voor de lusten als vrijheid, uitkeringen, sociale voorzieningen maar de lasten negeren?


likelovewow
user_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avatar

+19


Views

18k+

Likeability of 5

Verliefd op Zeeland

Foto van 'Lars van der Werf'

25 JUN 2018

De zomer bracht me Zeeland. Ik was uitgenodigd om op een festival in Wissenkerke, een piepklein dorpje op Noord-Beveland, m’n versjes voor te dragen. Met de trein ging ik naar Goes en vanuit Goes ging er een bus. De bus reed slechts één keer per uur, wat als gevolg had dat ik alleen maar te laat of te vroeg kon komen. Te vroeg zijn vind ik nooit erg. Zeeland lag er die dag schitterend bij. Uitgestrekte weilanden tussen dijken, kerktorens in het groen, kleine dorpjes en haventjes. Wat Duitsers op huurfietsen. Dat alles onder een woeste hemel, hoog en wolkrijk, bombastisch en fris. Ik wist al wel dat Zeeland mooi is, ergens in m’n achterhoofd, maar pas nu zag ik het.

In de lucht tuimelden meeuwen achter elkaar aan. Van achter het raam in de bus dacht ik een balans te herkennen. Land, zee en lucht in een wonderlijke harmonieuze formatie. Waar onder de wolken mensen enkel dwergen zijn, zoals Jacques Brel ooit zong in zijn lied over Vlaanderen, ‘Mijn Vlakke Land’. De zomer is in Zeeland een ander seizoen dan in mijn stad Rotterdam. In Zeeland leeft een mens meer met de seizoenen mee, vermoed ik. Men deint er op de grillen van het weer, want het weer is er meer aanwezig dan tussen de glazen torens en in de metrostations waar ik zo aan gewend ben. Een niet te ontkennen vriend en soms ook vijand.

De bus bracht me naar de halte die ik moest hebben. Van daar was het nog een half uur lopen naar het festivalterrein. Daar had ik me al op verheugd. Zomaar een wandeling cadeau krijgen, daar geniet ik van. De Dorpsweg in Wissenkerke. Het was er doodstil, ik keek de bus na. Wat bomen ruisten in de wind. Ik zag keurige huizen met keurige heggen. Ineens kwam er een oudere dame omhoog vanachter één van de heggen. Haar handen in tuinhandschoenen omhoog gestoken. ‘Kijk nou,’ riep ze naar me, ‘een heer in de straat! Dat zien we hier nóóóóit!’. Ik besloot terstond glimlachend dat ik later als ik oud ben in Zeeland zou gaan wonen.


like
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

5k+

Boeken, nagellak en selfcare

Foto van 'Iris van Lunenburg'

22 JUN 2018

„Spend your feelings, babe!”, adviseert mijn favoriete modeblog deze week. En dat is precies wat ik doe. De sale is begonnen bij een boekhandel in de buurt en twee uur nadat ik er over de drempel stap, ga ik er met tassen vol weer weg. Fijn gevoel. Al is het maar voor even.

Want laten we eerlijk zijn: we leven in totaal krankzinnige tijden. Bij een nachtmerrie - zo eentje waarin je naakt op straat loopt, achtervolgd wordt door een enge schurk en je voeten betonblokken zijn- ontwaak je tenminste nog net voor het moment suprême. Maar in het echte leven zou je het liefst nog even in bed willen blijven.

Neem alleen deze week al.


Views

1k+

'De moeder, de vrouw' is er nu alleen voor de man.

'De moeder, de vrouw' is er nu alleen voor de man

Foto van 'Elfie Tromp'

20 JUN 2018

Deze week presenteerde CPNB, de organisatie ter promotie van het Nederlandse boek, het boekenweekthema van komend jaar. Voor wie het heeft gemist; de kritiek was niet van de lucht. 'De moeder, de vrouw' was het thema, naar het wat belegen gedicht van Nijhoff, waarin de moeder als sturende kracht wordt bewierookt. Rolbevestigend, kun je zeggen. Braafjes, maar soit. Ik vraag me af hoeveel lezers, die geprikkeld moeten raken om meer boeken te kopen, voor Nijhoff nog uit hun bed komen. Tussen ons gezegd en gezwegen; ik niet.

Maar goed, moeders dus, met dat onderwerp kunnen we op zich wel uit de voeten; we hebben er allemaal één of meerderen, veel van ons zijn het, willen het wel of liever niet worden. Waar CPNB daarentegen echt de mist mee inging, was niet het vrouwelijke thema per se, maar de keuze om het boekenweekgeschenk én -essay door twee mannen te laten schrijven. Want vrouwen zijn natuurlijk alleen interessant als mannen er een mening over hebben.

Een kleine kijk in de cijfers; in de afgelopen twintig jaar zijn slechts vier vrouwen door CPNB gekozen om het geschenk te schrijven, terwijl ons land zóveel vrouwelijke auteurs rijk is die waanzinnig zijn om te lezen.


Views

2k+

Likeability of 6

'De vader de man'

Foto van 'Ebru Umar'

19 JUN 2018

Op de één of andere manier is feminisme in Nederland verworden tot het janken om alles, iedereen én z’n moeder – hoewel je dat laatste sinds de bekendmaking van het boekenweekthema ‘De Moeder De Vrouw’ óók al niet meer mag zeggen. De hele deugbrigade van jankfeministen roept al dagen dat vrouwen meer zijn dan moeder – ondanks dat het moederschap nog steeds met stip de nummer één ambitie én hobby van vrouwen is.

Ieder zijn ding natuurlijk.

Terwijl de feminazi’s boos zijn dat twee mannen het boekenweekgeschenk en – essay mogen schrijven in plaats van twee vrouwen, vraag ik mij maar één ding af: zou iemand bij het CPNB – de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek – het lef hebben gehad om een ode aan de man te brengen in plaats van aan de vrouw? ‘De Vader De Man’? Of was dat bij voorbaat onmogelijk, gelet op de commotie die dat met zich mee zou brengen? Hoe zo een ode aan de man? Nee, dan aan de vrouw!


likedislike
user_12f5fbd953d0d6ad56356f0a70cc3e7a22b344b2_avataruser_8cf4c93bbec83098321ff84e4c94b9d4815749e9_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

+4


Views

6k+

Likeability of 5

Help, columnist Lars zoekt de liefde van zijn leven

Foto van 'Lars van der Werf'

18 JUN 2018

Ik ben eenzaam. Soms zelfs op het vreselijke af. Het is niet dat ik geen familie of vrienden heb. Die heb ik. Ik heb een hele wijze, mooie en lieve moeder. Ik heb een grote, sterke en slimme vader. In combinatie zijn ze zelfs een dreamteam. Ze zijn geweldig. Ik heb ook nog een broer en z'n vrouw, die fantastisch zijn. En die hebben dan weer twee hele lieve dochtertjes, waar ik meer van hou dan van het leven zelf. Maar ik ben alleen. Op begrafenissen en trouwerijen merk ik dat het beste. Dan heb ik geen 'date'. Dan ben ik alleen. Ook wel eens als ik moet optreden ergens, dan hebben ze rekening gehouden qua consumptiebonnen en armbandjes met een partner. Ik heb altijd een extra bandje en twee keer zoveel bier.

Ik heb in elk geval nog goeie vrienden. M'n beste vriend heeft alles voor me over. Ik was getuige op zijn bruiloft en hij was getuige van mijn succes. Ik heb vrienden voor het leven op afstand, vrienden waarvan ik sowieso op aan kan. M'n liefste woont helemaal in Hilversum. Het is een geweldige Groninger met de behendigheid van een spits.

Maar goed. Familie, goeie vrienden. Ik ben evenzogoed eenzaam. Ik ga alleen naar bed. Op een enkele one-night-stand na. Ik word alleen weer wakker, ik ga alleen boodschappen doen, ik steek alleen de zebrapaden over. Alleen ga ik naar optredens, alleen kom ik weer thuis. Alleen.


love
user_239995d5d1376ce3041800952dbe69b2ec35b97f_avatar

Views

2k+