Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 1 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Taxfree-religie

En zo sjokten we om vier uur ‘s nachts door de douane. Omringd door even chagrijnige als bleke bekkies die ook een budget last-minute hadden geboekt. Maar om ons afzien te verzachten, schenen de helverlichte schappen van de winkels ons al toe.

‘Neem je geen Tia Maria?’ hoorde ik een geblondeerde moederkloek zeggen tegen een jongere versie van zichzelf met slordige extensions. ‘Maar het is taxfree!’

Mokkend nam de meid een fles Boswandeling uit de schappen en klemde een slof sigaretten onder haar oksel. Daas van het slaaptekort stond ik achter haar in de rij en kocht een lipstick die duurder was dan mijn schoenen, want hey, het was taxfree. Bij het passeren van het krantenrek las ik dat een kwart van de Nederlanders dit jaar niet op vakantie gaat. Die arme stakkers in hun tuintjes en stadsparken, dacht ik. Voor hen geen mixed grill van dubieus vlees of mierzoete cocktails in de brandende zon. Ik bladerde een dagblad door en las dat Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid, zijn proces tegen de Staat heeft gewonnen. Bij 2020 moet onze uitstoot van broeikasgassen met twintig procent gedaald zijn. Dat zal toch geen probleem zijn, dacht ik. Wat is nu twintig procent?

‘Ik las eens dat je met één vlucht meer broeikasgassen uitstoot dan een jaar lang vlees eten.’ Mijn vriend is een nachtdier en had momenteel duidelijk meer hersenactiviteit dan ik.

‘Goed dat het belastingsysteem waarschijnlijk wordt hervormd,’ zei ik gapend. ‘Dat wordt vast een stuk groener. De vervuiler betaalt etcetera.’

Als ik moe ben, heb ik meer vertrouwen in onze rechtsstaat en het geweten van onze politici. Mijn vriend keek me aan alsof ik net uit het ei was gekropen.

‘Waarom denk je dat onze tickets zo goedkoop zijn?’

‘Geen beenruimte, helse vertrektijd, last-minute?’

Traag schudde hij zijn hoofd en grijnsde. Hij vindt niks leuker dan mij uit mijn naïeve ideaalstuipen te schudden.

‘Er zit geen BTW op. Taxfree. Net zoals de brandstof voor de vliegtuigen.’

Ik dacht even aan de paus die onlangs regeringen opriep hun milieuverantwoordelijkheden te nemen. Waarom krijgen vliegvelden dezelfde belastingvoordelen als religies, vroeg ik me af. Omdat we letterlijk dichterbij God proberen te komen door zijn luchtruim te doorkruisen?

Onze vlucht werd omgeroepen. Ik voelde me schuldig. Al die keren vegetarisch dit jaar in een keer teniet gedaan. Ik dacht aan de thuisblijvers. Zo bezien waren het geen stakkers, maar ware klimaathelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.