Crash. Dump. Repeat

27 april 2015 om 21:00 door Ebru Umar
Crash. Dump. Repeat

Eerlijk? Ik was er wel klaar mee, met die bootvluchtelingen. Je stapt op een vaartuig waar we hier in Nederland nog niet eens van de linker- naar de rechter Maasoever in Rotterdam zouden oversteken, en verwacht de bootreis over de Middellandse Zee te overleven? Dan ben je eigenlijk mijn aandacht niet waard. Maar ja. Dan lees je de column van de maandagcollega. Ziet dat die column 910 keer iets met Facebook gepresteerd heeft. 910 keer voor moral fag gepraat over geluk hebben. Over gerechtigheid en oneerlijkheid. Over op de juiste plek geboren te zijn. Gezeik.

Eerlijk? Ik ben op de juiste plek geboren. In het juiste land. In het juiste gezin. Je zou zelfs een economische waarde kunnen hangen aan mijn juiste plek. Ik zal de eerste zijn die zal toegeven dat ik rationeel gezien het juiste leven leid. Maar de eerlijkheid gaat verder. Anders dan de maandagcollega zijn mijn ouders geen westerlingen. Het is dat ze met het vliegtuig zijn gekomen, anders zou je ze bijna met bootvluchtelingen kunnen vergelijken: andere cultuur, andere taal, andere normen en waarden, andere verwachtingen. Lang verhaal kort: alles anders. Bovendien lieten mijn ouders geen oorlog maar welvaart achter voor avontuur, in plaats van voor overleven.

Eerlijk? Op de juiste plek geboren worden, de A-locatie aldus de maandagcollega, is ook maar relatief. Hoe juist ook, mijn wieg op kasteel Drakensteyn en Koninginnedag op 20 mei, had ik nog juister gevonden. Maar helaas. Natuurlijk is elke locatie in Nederland beter dan het Midden-Oosten waar gekken elkaar uitmoorden. Dat je uit zo’n omgeving wilt vertrekken, snapt iedereen. Dat je tegelijkertijd je eigen land niet wilt verlaten, ook. Het is een duivels dilemma maar als burger van het juiste land, geboren in het juiste gezin, weet ik inmiddels dat niemand gelukkiger wordt door zijn land te ontvluchten – hoe juist de omstandigheden ook zijn. Of denken jullie echt dat Máxima dat gedoe gisteren leuk vond?

Eerlijk? Vluchtelingen opvangen is een misdaad, geen oplossing. De enige die er mentaal beter van wordt is de hypochonder die denkt iets goed te doen. Die gevluchte mensen voorhoudt hier te kunnen blijven, dat ze het hier beter gaan krijgen dan waar ze vandaan worden. Miljoenenbusiness, die vluchtelingenopvang waar leugenaars vermomd als Samaritanen beter van worden. Nog afgezien van die ander die financieel beter wordt van een aanhoudende vluchtelingenstroom: de veerman. Cash. Dump. Repeat. Ja. Eerlijker wordt het niet.

Eerlijk? De maandagcollega die droomt over vluchtelingen, stelt zich aan. Migrantenstromen faciliteren is geen oplossing – voor niemand. Er is niets triesters dan de mens die door omstandigheden gedwongen wordt zijn land te verlaten, in de hoop het elders beter te krijgen. En nee, ik ben geen xenofoob. Ik ben slecht een realist. Geboren op een A-locatie – aldus de maandagcollega.

Eerlijk? Er is maar één oplossing: vrede. Maar ja. Wie gaat dat betalen?

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!