Hipstervee

30 maart 2015 om 05:00 door Hadjar Benmiloud
Hipstervee

We moeten ons huis uit. Dat maakt woningbouwcoöperatie Ymere honderden bewoners uit mijn wijk duidelijk met aangetekende brieven. Toen we hier ooit kwamen wonen in mijn nu geliefde Noord Gestoord lagen de drugsnaalden tussen de luiers in de straatgoot, hoorde je ‘s avonds hooguit een uit de hand gelopen burenruzie tussen vooral de twee botsende culturen in de wijk: asociale Nederlanders en asociale allochtonen (ze vinden gezelligheid maar ongezellig), en stond Ymere ons met fanfare en huiswerk op te wachten.

Een groep van een paar honderd ‘hippe, jonge en creatieve mensen’ kreeg een tijdelijk huurcontract aangeboden op de voorwaarde dat ze leuke plannen zouden bedenken om de buurt toffer te maken. Ook werd ons aangeraden goed contact te houden met Ymere, dat ons voor deze opwaardering van de buurt beloofde te compenseren met andere woonruimte tegen de tijd dat we uit onze huizen moesten voor de geplande renovatie, die nu al zeven jaar werd uitgesteld. In de tussentijd hebben ze iedereen natuurlijk maximaal huur laten betalen zolang het kon zonder ons rechten te geven.

Gentrificatie heet het: jonge hippe creatievelingen een buurt leven laten inblazen, zodat er vervolgens grof geld verdiend kan worden aan èn door de yuppen die graag doen alsof ze jong, hip en creatief zijn. Toen zelfs de New York Times laatst Amsterdam Noord uitriep tot een van de tien hipste buurten van de wereld, waren we trots en Ymere ook. Op zichzelf. We hadden al een grote bioscoop en vestiging van poppodium Paradiso, een levensgrote 3D-printer en allerlei creatieve ondernemingen die spenderend volk naar onze buurt trok, dus de hippe creatievelingen kunnen nu wel weer oprotten.

Dat er inmiddels een paar honderd studenten bij zijn gekomen vangt Ymere mooi op door ze zogenaamd alternatieve woonruimte aan te bieden: vier beschikbare woningen op vierhonderd studenten. Wie naar het hoofdkantoor belt om zijn huiswerk in te leveren, krijgt een feeks aan de telefoon die erop is gedrild binnen een minuut de verbinding te verbreken. Ondertussen worden in de binnenstad krakers met waterkanonnen uit het historische slangenpand ontruimd, en het Maagdenhuis zit dus óók al vol. De rest is vol of onbetaalbaar. Wie in Amsterdam wil blijven studeren met onderdak zal zijn lichaam moeten verkopen, maar zelfs op de Wallen moeten peeskamers plaatsmaken voor dure appartementen. Als wij als jong, hip, creatief bewoonvee zoveel waard zijn dat we de waarde van buurten vertiendubbelen, zal er vast een goed bestemmingsplan voor ons te bedenken zijn. Maar Ymere doet geen moeite. Het is jammer dat de kantoren van Ymere blijkbaar zo oninspirerend zijn, anders was het hoog tijd voor een kraakactie.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!