Vrouwe Justitia beschermt ons

1 augustus 2014 om 09:45 door Ebru Umar
Vrouwe Justitia beschermt ons

Terwijl in Gaza de bommen en granaten iedereen om de oren vliegen, was het échte voorpaginanieuws in Nederland snel, heel snel verdwenen van de homepages op internet. De moordenaar van een Rotterdamse homo met premiersambities vond de maatregel, dat hij 24 uur per dag een enkelband zou moeten dragen waardoor hij traceerbaar is, te streng.

En terecht, maar ja, wat doe je eraan? In Nederland? Het land waar rechtspraak staat als een huis. Met uitspraken waar je het maar mee hebt te doen als moordenaar. Met rechters waar een beetje crimineel voor siddert, waar geen voormalig Oostbloklander het door in zijn hoofd zal halen hierheen te komen om de boel op te lichten, vrouwen te verhandelen alsof het vee is of wat rekeningen met kogels te vereffenen. Nee, in Nederland beschermt Vrouwe Justitia ons, simpele burgers voor kwaadwillende criminelen. Dus dan kan zo'n groenvoerknagende moordenaar die een einde maakte aan het leven van Pim Fortuyn wel naar de rechter stappen maar ja, fat chance dat 'ie ooit nog van die enkelband afkomt. Voor 2020 - want zo zijn onze rechters ook wel weer hè? Geen enkele straf is voor eeuwig. Dat je na twaalf jaar vrijkomt voor een moord waar je achttien jaar voor hebt gekregen, wil niet zeggen dat je ook nog 'ns onder de voorwaarden uitkomt waardoor je op vrije voeten bent gekomen. Jaren te vroeg.

Maar ja, dat cynisme is mijn onderbuik. En onderbuiken regeren niet in Nederland, laat staan dat ze recht spreken. Het recht is voor iedereen. Ook voor moordenaars. Onze rechters zijn voor iedereen. Juist voor moordenaars. Dus waarom verbaast het dan nog, dat zo'n rechter bepaalt dat Volkert van der Graaf onheus bejegend is? Natuurlijk is zo'n enkelband veel te streng! Het belemmert de goede man in zijn vrijheid om te gaan en staan waar hij wil. Dus af. Moordenaars hebben ook rechten. In Nederland.
Het absolute failliet van de Nederlandse rechtspraak verbaast niemand maar wordt verbloemd door verontwaardiging over Russische moordenaars, die 298 inzittenden van een vliegtuig naar het hiernamaals hebben geholpen. Ja, over hun aanpak en vervolging durven we wel moord en brand te schreeuwen, koppen te eisen en te blaten over rechtvaardigheid. Op duizenden kilometers afstand is het makkelijk om een grote mond te hebben en te brallen over internationale maatregelen. Lekker veilig. Lekker makkelijk. Lekker wijzen naar hoe de anderen het fout doen, dat recht gesproken moet worden. In Verweggistan. Terwijl het best een tof idee zou zijn om die Russische gasten, inclusief mascara-jattende rovers op een vliegtuigcrashsite, uit te nodigen naar Nederlandse gevangenissen. En ze te berechten volgens ons Nederlands rechtssysteem.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!