Nee, niet wéér 'budgetneutraal'!

29 augustus 2014 om 08:58 door Edin Mujagic
Nee, niet wéér 'budgetneutraal'!

Onlangs zei de baas van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de hoge werkloosheid een groot probleem is en dat de overheden in de eurolanden dat probleem moeten aanpakken. Wat volgens hem nodig is, zijn belastingverlagingen. Ik ben het hartstochtelijk met hem eens. We houden dan meer geld over elke maand en kunnen dus meer uitgeven. Daardoor moeten bedrijven productie opvoeren en daar hebben ze mensen voor nodig, waardoor de werkloosheid zakt. Maar toen kwam de koude douche: die belastingverlagingen, dat kan ook budgetneutraal volgens de ECB-baas.

Budgetneutraal is niets anders dan een mooi woord voor: 'wat er ook gebeurt, de overheid mag er niet op achteruit gaan'. Ofwel: het geld dat we aan de ene kant in de zak van de burger stoppen, halen we wel weer uit zijn andere zak weg. Invoering van de OV-chipkaart of plannen voor kilometerheffing, de voorwaarde was steeds dat het budgetneutraal moest zijn. In de praktijk is het vaker zelfs nog erger: de burger betaalt vaak méér dan ervoor. Budgetasociaal is het eerder.

Over enkele weken komt het jaarlijkse begrotingsboek, de Miljoenennota, uit. Een van de plannen van Den Haag is om de lasten met een half miljard euro te verlagen. Afgezien van het feit dat het wel erg mager is vergeleken met tientallen miljarden lastenverhogingen sinds 2009, houd ik mijn hart vast, want de voorwaarde zal wel weer zijn dat dat budgetneutraal moet zijn. Wat we aan de ene kant krijgen, lagere inkomstenbelasting bijvoorbeeld waar elke politicus het ongetwijfeld dag en nacht in de kranten en bij allerlei actualiteitenprogramma's op radio en TV over zal hebben, betalen we ergens anders wel terug (waar geen enkele politicus het over zal hebben).

Laat u daarom niet voor de gek houden door al dat gepraat over lagere lasten. Daarvan is alleen sprake als de collectieve lastendruk, die aangeeft hoe groot onze overheid is, daalt. Tip voor Prinsjesdag 2014: zoek in de Miljoenennota de collectieve lastendruk op. Neemt die toe, dan leveren we per saldo in. Als we het over een stevige rem op economisch herstel hebben… de voorwaarde 'budgetneutraal' is géén bijdrage aan de bestrijding van de crisis, maar verlengt die juist. De rekening voor uitdijende overheid komt namelijk uiteindelijk altijd bij de burger terecht. Inderdaad, budgetasociaal.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!