Heette ik maar Fatima

12 augustus 2014 om 08:41 door Annelies van der Veer
Heette ik maar Fatima

Soms zou ik willen dat ik een allochtoon was. Een allochtoon in Nederland. Begrijp me niet verkeerd. Ik zou niet graag een allochtoon in Marokko of Turkije willen zijn. Al zou ik die talen dan nog zo vloeiend spreken, dat geeft beslist te weinig voordelen, if any.

Een allochtoon in Nederland dus. Mijn huid zou dan licht getint zijn als die van Fatima Elatik - o wat mooi! - of donkerder, als die van Ayaan Hirsi Ali - prachtig! - en ik zou luisteren naar de naam Fatima, Samira, Hassnae of misschien wel Aisha. Mijn ouders zouden hier niet geboren zijn maar ik lekker wel, of ik zou hier als baby'tje zijn gekomen omdat mijn ouders hadden ingezien dat het in Nederland nu eenmaal beter vertoeven is dan in welk prachtland ook.

Vanzelfsprekend spreek ik, Fatima, twee talen vloeiend en ik mag twee paspoorten hebben en dus twee nationaliteiten, wat mooi meegenomen is, want twee is meer dan één. Denk maar aan al die vakanties. Er is altijd wel een familielid dat een (tweede) huis in een prachtland bezit waar ik goedkoop kan verblijven. Ik hoef, zeg maar, alleen de reis ernaartoe te betalen en als ik daar ben schijnt de zon altijd, wat je niet van Nederland kan zeggen.

Maar ik houd van Nederland, ondanks het vaak kille klimaat, want er is hier vrijheid waardoor ik kan doen en laten wat ik wil. Ik krijg zat kansen, als ik ze maar benut. Het lijkt zelfs alsof ik meer kansen krijg dan autochtonen, die malle autochtonen die menen mij te moeten betuttelen en pamperen alleen maar omdat ik lichtgetint ben en Fatima heet en niet Annelies of Ellen. Het lijkt zelfs wel alsof men een beetje bang voor me is. Ik hoef mijn goedgebekte mond maar open te doen en de media hangen aan mijn lippen. Ik mag harder roepen en ik word voortdurend positief gediscrimineerd. Ik hoef niets extra's voor deze discutabele voordelen te doen, behalve me net als iedere andere burger aan de Nederlandse wet te houden.

Ik kan me hier vrij bewegen. Mochten mijn ouders nog van de oude stempel blijken te zijn en mij kort willen houden, dan zal ik 't zelf met mijn familie moeten 'uitvechten' zoals met name christenen en vrouwen dat hier in het verleden ook hebben gedaan en gelukkig hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden, ik weet mij gesteund door het Nederlandse rechtssysteem! Dus als ik moslim wil blijven of christen wil worden, of juist religie vaarwel zeggen, dankzij de Nederlandse wet kan dat allemaal. Niemand houdt me tegen.

Waarom ik nog allochtoon word genoemd, begrijp ik eigenlijk niet, maar wat maakt het uit? Zolang ik er mijn voordeel mee kan doen, hoor je mij niet klagen en wie dat wel doet is een oen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!