Heilige kruiswoorden

25 maart 2014 om 09:11 door Annelies van der Veer
Heilige kruiswoorden

Door wie en waarom Els Borst in februari vermoord is, weten we nog steeds niet, wél inmiddels wie er meer van af moet weten: dominee A. T. van Andel. In het kerkenblad van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHK) te Montfoort schreef hij namelijk dat "het geen toeval is dat deze 'engel des doods' geen natuurlijke dood stierf". Engel des doods, omdat politica Els Borst ervoor gezorgd heeft dat de euthanasiewet in 2001 doorgevoerd werd, waarna ze ook nog de heilige, want 'kruiswoorden' van Jezus sprak: het is volbracht. Wie God zoo durft te kwetsen en bespotten, vraagt om problemen, die verdient geen natuurlijke dood. Daar komen dominees woorden wel zo'n beetje op neer.

Als je dusdanig van de hoed en de rand weet, kan het bijna niet anders of deze dominee weet meer van de moord op Els Borst dan de politie. Of, zoals journalist Max Pam op de radio (OBAlive) opperde, "misschien heeft hij wel de opdracht van God gekregen". Pam deed onmiddellijk daarop een oproepertje aan de Montfoortse politie om bij dominee Van Andel een huiszoeking te verrichten want dit is geen zuivere koffie, als hij precies weet hoe God dat heeft gedaan, moet hij er wel mee te maken hebben.

Hebben we hier werkelijk te maken met een afrekening uit de voltooid verleden tijd? Ja, je kunt erom lachen maar de onvolprezen schrijver Rudy Kousbroek (1929-2010) schreef al eerder over het wonderlijke bijverschijnsel van het geloof dat sommige mensen zich geroepen voelen de helpers van God te zijn. Terwijl, zo redeneerde Kousbroek terecht, wie almachtig en alwetend is, heeft geen hulpje nodig, die kan het alleen wel af.

De HHK heeft weliswaar afstand genomen van Van Andels uitspraken maar dat neemt niet weg dat dominees woorden de moord op Els Borst wel degelijk vergoelijken. 't Zou zo maar kunnen dat de vergoelijking zo'n zogenaamde helper van een van de vele goden op ideeën brengt.

Met Van Andel achter de katheder wordt 't nog oppassen geblazen, nu de 'feesten' van de dood en opstanding voor de deur staan. Verzucht je na een geklaarde klus, net als Els Borst, de woorden 'het is volbracht', kun je een grondsoldaat van God achter je aan krijgen. Met geluk kun je dan nog je excuses aanbieden maar of je het er daarna levend van afbrengt? Jezus, die vond dat ie 't leed, de zonden van de hele wereld moest dragen en voor 'ons' moest sterven. Wat een aanmatigend figuur. Liever dank ik mevrouw Borst voor haar strijd voor het zelfbeschikkingsrecht waardoor ondraaglijk en onmenselijk leed makkelijker naar keuze bespaard kan blijven, er is immers geen opperwezen dat ons dat belooft en waarmaakt.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!