Feministen zonder mening

31 december 2013 om 06:05 door Annelies van der Veer
Feministen zonder mening

Feministen, bestaan die eigenlijk nog wel, en indien wel of niet, is dat nou zo erg? Degenen die hardop roepen feminist te zijn, zijn het in ieder geval niet of niet meer. Zo veel is mij de afgelopen jaren wel duidelijk geworden.

Want hoor je hen, om een actueel berichtje te nemen, over de op handen staande seksescheiding op Britse universiteiten? Je leest 't goed, in Engeland heeft de universiteitskoepel (UUK), een document gepubliceerd met richtlijnen voor het omgaan met gastsprekers. De redenering luidt als volgt: niet toegeven aan religieuze verzoeken om het publiek op sekse te scheiden zou een aantasting vormen van de vrijheid van meningsuiting.

Bij zo'n argumentatie is mijn klomp meteen gebroken maar breekt die van jonge, graag over feminisme en seksisme schrijvende vrouwen als Asha ten Broeke? Ten Broeke mocht zich, tot ieders vermaak, dat dan weer wel, bij P&W opwinden over de verschrikkelijke roze reclamefolder van zekere speelgoedwinkel die onze meisjes bedreigt want zou ze klaar stomen om net als moederlief, huishoudelijke slaven van hun toekomstige man te worden. Hap, zegt wereldverbeteraar Asha ten Broeke maar als je er even stil bij staat, is er geen mens in Nederland die zich ook maar iets van deze malle folder hoeft aan te trekken.

Nee, dan het sekse-apartheidsvoorstel van die Britse Universiteiten. Desgevraagd twittert Ten broeke dat 't een kwestie van specialisme is. Mevrouw is wetenschapsjournalist en volgens haar schrijft een ander, Elma Drayer, hier al met regelmaat over. Zelf heeft ze "geen religieus botje in d'r lijf", dus vindt ze "niks van de islam". Slimme tante hoor, want zolang ze juist NIET over deze onderwerpen schrijft, mag de zelfverklaard optimiste rubrieken en programma's blijven vullen. Zo rolt het momenteel in Nederland, waar de universiteiten nog niet aan seksescheiding doen maar waar debatcentrum @DeBalie hen daar vooralsnog in voor gaat. Daar werd oktober jl. immers door bepaalde religieuzen een aparte rij voor vrouwen geëist. Anders konden ze niet komen. Begrijp je? Razendsnel willigden Balie-directeur Yoeri Albrecht en initiatiefnemer René van Praag dit shariaverzoek in. Voor Albrecht was 't niet de eerste keer, anderhalf jaar eerder boog hij reeds eerbiedig voor de Britse sjeik Haitham al-Haddad die niet met onbedekte vrouwen aan tafel wenst te debatteren. En zo is de cirkel keurig rond want volgens blogger @CarelBrendel is de club van al-Haddad (Islamic Education & Research Academy) dé drijvende kracht achter sekse-apartheid in Engeland.

Alsjeblieft, weet je 't alsnog, want de 'feministen van nu' hebben nu eenmaal niets met religie.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!