Precies, daar zit wat in!

19 november 2013 om 09:21 door Annelies van der Veer
Precies, daar zit wat in!

Het komt voor mij niet geheel uit de lucht vallen, dus voor de lezer wellicht evenmin; zeker drie kennissen hebben me onlangs verteld dat ze er niet meer aan doen en sinds vorige week is het door onderzoek bevestigd: Nederlanders eten minder brood. Hoe het precies zit, gaat het Voorlichtingsbureau Brood snel voor ons uitzoeken. Nu al vermoedt men dat Nederlanders in verwarring zijn geraakt doordat populaire dieetboeken brood afzweren. Brood, daar zit wat in maar volgens sommigen veel te veel. Te veel koolhydraten, glucose, kortom dikmakend.

Brood, boterhammen, bammetjes! Hoe lang staan die niet op het dagelijkse Nederlandse menu? Als je het mij vraagt sinds mensenheugenis en ik dacht niet dat we bekend staan om onze bourgondische gezellig dikke buiken. Is het bovendien niet zo dat brood, de volkoren variant dan, nog steeds een vakje van de beroemde Schijf Van Vijf vult omdat het gezond is en vol voedzame bestanddelen zit?

Maar als je dan geen brood meer eet wat verorber je dán in godsnaam tijdens de lunch?! Ik heb het de geheelonthouders gevraagd. Dat je brood bij het ontbijt overslaat, oké, een flinke kom yoghurt met muesli werkt ook, mits je niet al te vroeg ontbijt en niet al te laat luncht, maar een broodloze lunch dat gaat te ver. Zie het dan maar tot de avondmaaltijd te redden zonder te zwichten voor vezelloze calorieknallers, een stuk minder gezond dan brood.

De drie wilden er niet veel over kwijt maar het toverwoord was steeds: salades. Zij zijn voor de lunch salades gaan eten. Of ze die zelf bereiden dan wel inkopen, weet ik niet maar behalve dat het me in het eerste geval veel werk lijkt (op je werk?) en in het tweede geval zo smakeloos, lukt het me niet zelfs de meest uitgebreide maaltijdsalades serieus te nemen, tenzij er natuurlijk brood bij wordt geserveerd, lekker brood!

Ik begrijp het wel en ik zie het aan die drie kennissen, twee van hen zijn veels te dik (bij de derde zit het meer in d'r hoofd dan aan d'r lijf) en daar moet iets aan gebeuren wil de gezondheid alsmede het zelfbeeld er niet onder lijden. Iedereen wil zich lekker voelen en er lekker uitzien, nietwaar? Ook bij mij mogen er enkele pondjes vanaf, maak daar inmiddels kilo's van. Dat ben ik aan mezelf verplicht. Tenzij je een stofwisselingsziekte hebt, is dik zijn een keuze, je laat het lopen of je doet er wat aan.

Ik zeg je, we zijn met z'n allen te dik en reageren in paniek! Door blindheid bevangen, zien we niet wat we in plaats van die lekkere, gezonde broodnodige boterhammen allemaal voor dikmakends naar binnen jagen. Over verwarring gesproken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!