Een onwelkome vogel landt in Washington

11 oktober 2013 om 09:01 door Edin Mujagic
Een onwelkome vogel landt in Washington

Dubbel reden voor een feest bij de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Niet alleen viert de bank binnenkort haar 100-jarig bestaan, zij krijgt voor het eerst ook een vrouw als baas. Het is echter maar zeer de vraag of dat ook een reden is voor een feest buíten de Fed-muren.

De meest bekende taak van een centrale bank is waken over de waarde van het geld. Inflatie holt die uit. Velen die met Yellen samengewerkt hebben, omschrijven haar als een 'duif', term voor centrale bankiers die inflatie voorkomen niet als hoogste prioriteit hebben ('havik' is de tegenpool). Volgens Yellen is inflatie goed en nodig en is te lage inflatie slecht. Daarmee is ze de laatste centrale bankier bij wie je je geen zorgen hoeft te maken over de waarde van je geld.

Men kan nu zeggen: dat is een Amerikaans probleem. In deze sterk geglobaliseerde economie, is het echter óók ons probleem. De Fed is de zon in de mondiale geldstelsel: alles draait er omheen. Ook Europa en Nederland.

Yellen zal de Amerikaanse rente nog jaren op 0 procent houden. Dat betekent dat Europa een soortgelijk beleid moet volgen. Doet onze centrale bank dat níet, dan wordt de euro zo duur - immers, levert meer rente op dan dollars waardoor de vraag naar euro's stijgt en aanbod van dollars daalt - dat de economische groei behoorlijk kan lijden omdat onze export duurder wordt. Export is tegenwoordig ongeveer de enige bron van groei in Europa. En zolang de centrale banken de rentes zeer laag houden, blijft de spaarrente lager dan inflatie en verliest uw spaargeld - denk ook aan indirecte besparingen bijvoorbeeld via pensioenfondsen - met de maand een stukje van zijn waarde.

Voordeel op de korte termijn is er ook. Wie een variabele hypotheekrente heeft, kan er van uitgaan dat die voorlopig laag blijft. Maar dat voordeel zal niet opwegen tegen de vele nadelen op de middellange en lange termijn.

Het mag wel zo zijn dat Yellen zeer intelligent is, dat wil niet zeggen dat we feest moeten vieren. Onder haar wordt namelijk de spaarder wereldwijd hard en genadeloos gestraft. En Nederland is wereldkampioen sparen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!