Vrouwen onder een rode lamp

4 april 2012 om 08:57 door Hadjar Benmiloud
Vrouwen onder een rode lamp

Stand-upcomedy: iemand staat met een microfoon op het podium en het publiek lacht (of niet).
In een tijd waarin we kunnen kiezen uit duizenden vormen van entertainment (bangalijsten niet inbegrepen) waren we misschien wel bijna vergeten dat dit ook nog kon. In Amerika niet, daar heeft het altijd al gewemeld van de comedyclubs en is stand-upcomedy verweven met de cultuur: veel bekende comedy-acteurs maakten hun debuut als stand-upper en zelfs de meeste Amerikaanse nieuwspresentatoren proberen meer een comedian te zijn dan een informatieverstrekker. In Nederland hebben de politici daar dan weer een handje van. Maar verder is stand-upcomedy hier meer een uitzondering dan een standaardvorm van entertainment. Jammer, want onder het rode licht van een comedyclub mag alles gezegd en gedaan worden.

Daar komt nu misschien verandering in. We zijn de laatste jaren goed klaargestoomd: bijna iedereen ontvangt het digitale 24-uurskanaal Humortv en zelfs De Wereld Draait Door heeft inmiddels een wekelijkse standupper. Veel comedyclubs hebben we nog niet (Toomler is de bekendste en beste) maar door het hele land worden in theaters en buurthuizen steeds meer comedyavonden georganiseerd. Hopelijk krijgt Nederland nu eindelijk wat het op entertainmentgebied - en in het publieke debat - al heel lang mist.

Zondag was ik bij de jaarlijkse audities in Toomler waar zeven talenten een gooi deden naar het felbegeerde lidmaatschap van comedycollectief Comedytrain, waar ze kunnen spelen met en kritiek krijgen van hun grote helden, zoals Teeuwen, Maassen en Amhali. Eén ding viel op: de twee deelnemers die de zaal helemaal plat kregen, waren tevens de enige twee vrouwen. En toch hoorde ik vervolgens in de rookpauze iedereen weer zeggen: “normaal zijn vrouwen nooit grappig”, “ik houd niet van vrouwenhumor maar dit was wel leuk” en meer van dat soort cliché onzin die altijd gezegd wordt als een vrouw heeft opgetreden in een comedyclub (en ik kan het weten, want ik ben er vaak). Ook door vrouwen zelf, want andere vrouwen omlaag halen kunnen vrouwen zelf nog altijd veel beter dan mannen. De waarheid haalt ze toch wel in. Vandaag wordt er bekendgemaakt wie door is naar Comedytrain. Ik hoop dat het een vrouw is, simpelweg omdat dat de beste waren. En tot die tijd kijk ik lekker naar het nieuwe televisiekanaal Comedy Central Extra, waar je bijna non-stop stand-up kunt kijken. Vooral vrouwen. Want dat vrouwen minstens even hilarisch zijn als mannen, hebben ze in Amerika allang door. Nu wij nog.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!