Hofnarretje Albert Drent

6 april 2012 om 03:00 door Ebru Umar
Hofnarretje Albert Drent

Als de NS niet op tijd rijdt, gaat de directie vrijuit.
Als de ABN Amro en ING op instorten staan, wandelt de CEO met miljoenen het pand uit.
Als in Utrecht kiddo’s de buren wegpesten, zegt de burgemeester “ich habe es nicht gewusst’.
Als een woningbouwvereniging zoals VESTIA miljarden de pomp in dendert, wordt de directeur met miljoenen op non-actief gezet.
Als scholengroepen een exploitatietekort van miljoenen hebben en moeten sluiten, is dat zeker niet de schuld van de directie.
Als een krant volstrekt verkeerde informatie publiceert die op leugenachtige wijze is verkregen over de gezondheidstoestand van een prins, heeft de hoofdredacteur geen fouten gemaakt.
Als een opleiding diploma’s uitgeeft met de waarde van wc-papier, haalt de voorzitter van het instituut zijn schouders op en belooft hij beterschap.

In zo’n samenleving is het vanzelfsprekend dat Albert Drent, directeur van het Hofnarretje waar tientallen kinderen zijn misbruikt door Robert M, niet vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie. Albert Drent was slechts directeur. De hoogste baas van kinderdagverblijf Het Hofnarretje - en dat zegt niets. Een directeur is verantwoordelijk voor de papierwinkel. Niet voor de kinderen. Hij wist van niets. Hij was er niet bij. Hij kon er niets aan doen.

Het is allang niet meer zo dat een directeur de eindverantwoordelijkheid draagt voor het reilen en zeilen bij zijn organisatie. Ja, op papier wel ja. Salaristechnisch ook. En zeker statustechnisch. De hoogste baas krijgt de hoogste financiële beloning en grootste eer. Maar dat hij daarmee de verantwoordelijkheid draagt voor wat er in zijn organisatie gebeurt, dát gaat te ver! In de praktijk wast de hoogste baas in de voedselketen die organisatie heet, zijn handen in onschuld. Altijd. Het zijn medewerkers die de boel belazeren, dus waarom zou de directeur de gevolgen van het handelen van zijn incompetente personeel moeten dragen?

Albert Drent is hét voorbeeld voor álle bazen van Nederland. Zij hebben het nooit gedaan, het zijn altijd de anderen. Dat de baas die anderen faciliteert, tja, dat is slechts een foutje van de organisatie en toont het gebrekkig toezicht op de baas. De baas zelf heeft er niets mee te maken. Het mág niemand verbazen dat in onze samenleving het OM vorig jaar al besloot Albert Drent, directeur van Het Hofnarretje, crime scene van de grootste zedenzaak in onze geschiedenis, niet te vervolgen. Respect voor advocaat Richard Korver, die 47 ouders vertegenwoordigt en probeert deze gerechtelijke dwaling ongedaan te maken. Het zal mij benieuwen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!