Burgers boeien politici niet

27 april 2012 om 08:25 door Ebru Umar
Burgers boeien politici niet

Waarom gaan we eigenlijk nog naar de stembus als degenen die we het mandaat geven te regeren er een puinzooi van maken? Omdat het democratisch is? Omdat het hoort? Omdat het een recht is? Omdat je je stem mag laten horen? Omdat je niet moet zeuren als je niet stemt? Omdat het een kans is? Omdat omdat omdat?

Waarom wordt het land geregeerd door lieden die er een puinzooi van maken? Omdat er geen kwalificatie-eisen zijn? Omdat er geen ervaring voor gevraagd wordt? Omdat de selectieprocedure ondoorzichtig is? Omdat ze megalomaan en van God los zijn? Omdat Den Haag de vrijplaats voor incapabele mensen is? Omdat we op ze stemmen?

Het aantal politici dat zich daadwerkelijk iets van Nederland aantrekt is aan de vingers van één hand te tellen; politici die pleiten voor verkiezingen in september doen dat per definitie niet. SEPTEMBER! Dat is vierenhalve maand verder! In vierenhalve maand kan de ABN Amro én de ING omvallen (hóp, doe ‘es vallen!), Spanje én Italië failliet gaan (hóp, doe ‘es even driehonderd miljard euro bijdrukken!), kunnen hele winkelstraten sluiten, fabrieken failliet gaan, werklozen zich opstapelen en de kenniseconomie in elkaar denderen (welke kennis hadden wij ook alweer?!). En dan heb ik het nog niet eens over de staatsschuld die per dag met 100 miljoen euro oploopt. Ach, welke politicus boeit dat nou, 100 miljoen euro per dag. Het komt toch niet uit hun zak. En de kans dat Nederland failliet gaat is net zo groot als de kans dat zich twee vliegtuigen in het WTC boren. Reëel dus.

Gelukkig is er een reden waarom de verkiezingen in september plaatsvinden: het is zo oneerlijk tegenover de kleine partijen! OMFG, het is onéérlijk! Alsof er ooit een kleine partij een deuk in een pakje boter heeft kunnen slaan. De eenmansgroep Lazrak. De eenmansgroep Verdonk. De eenmansgroep Brinkman. De eenmansgroep Gonny. Ja, tijdens verkiezingscampagnes worden eenmansafsplitsinkjes ook zoveel zendtijd gegund hè bij Publieke Omroep, nee, daar moeten we rekening mee houden!

De hele week smachtte ik naar één politicus die luid en duidelijk in de camera verkondigde dat het oneerlijk is voor óns, burgers, kiezers, om al zo lang door incompetente apies geregeerd te worden. Oneerlijk voor óns, dat de staatsschuld oploopt en beslissingen uitgesteld worden. Ik smachtte naar excuses. Maar niets van dat alles. Het enige wat oneerlijk is in de ogen van politici is dat ze opeens 48 uur aan de bak moeten voordat het mei-reces ingaat. Godzijdank duurt dat dan wel weer twee weken, twee weken om bij te komen van alle idioterie die ze in het Den Haag en op het Catshuis uitspoken. En wij dan Mark? En wij dan?

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!