Zwijg!

2 maart 2012 om 08:41 door Ebru Umar
Zwijg!

Elke columnist krijgt de man die ze verdient. Hoewel je je in het geval van Naema Tahir moet afvragen of ze niet meer dan een omhooggevallen allochtoons meisje is in plaats van columnist. Hunkerend naar acceptatie door het establishment. Door hen die erbij horen. Smachtend naar grachtengordelvriendjes, die keeping up appearances doen op hun uitgewoonde A-locaties met afgedragen maatpakken, tiendehands Saab’jes, NRC-abonnementen en geaffecteerde uitspraak die geldt als toelatingscode voor het clublidmaatschap tot de bende van Oud Geld en Fatsoen.

Naema Tahir is door haar opvoeding geïndoctrineerd dat meisjes minderwaardig zijn en uiteindelijk aan een man toebehoren. Naema Tahir heeft heel dapper ‘gebroken’ met ouders en islam en heeft haar eigen keuzes gemaakt (Gelooft u het? Ik niet. Nooit gedaan ook. Dit soort jankverhalen verkopen, we – jullie – vreten het en het is ideaal voor een vliegende start in tv-, radio- en medialand. Uiteindelijk krijg je er als allochtoons meisje zelfs een column voor bij Buitenhof en hoor je er helemaal bij.). Van een allochtoons moslimmeisje met minderwaardigheidscomplex zoals Naema, verwacht ik een column die vrijheid van meningsuiting beperkt. Het zit diep, dat morele gelijk. Die morele superioriteit.

Wat allochtone moslimmeisjes met minderwaardigheidscomplex kenmerkt, is hun drang tot erkenning. Erkenning door de bende van Oud Geld en Fatsoen. Zo’n column in Buitenhof is aardig, maar slechts een begin. Als vrouw word je alleen toegelaten als je trouwt met zo’n bendelid. Inmiddels heeft Naema zich laten bezwangeren door een aartsconservatieve katholieke hoogleraar uit Zeeland (!), die niet onderdoet voor een agressieve orthodoxe moslim. Ja het zit diep hoor, dat minderwaardigheidscomplex van allochtone moslimmeisjes die hunkeren naar aanzien.

Het columnistenschap leidt per definitie niet tot aanzien, tenzij je een man bent of Brandt Corstius heet. En het leidt al helemaal niet tot vermogen – niet onbelangrijk voor meisjes met een minderwaardigheidscomplex. Gelukkig biedt het huwelijk de ambitieuze vrouw uitkomst. Het komt in de beste kringen voor: Jannetje Koelewijn trouwde een neurochirurg zodat zij de scribent kon blijven uithangen bij NRC. En dacht in een leugenachtige coproductie met haar man in naam van het ‘nationaal belang’ óók ‘ns aanzien te verwerven. Trouwens, wie zegt dat Naema haar column zélf heeft geschreven?! Ja, het huwelijk legt meer bloot dan je lief is.
Gelukkig biedt de morele superioriteit van beide koppels houvast. Of om Andreas Kinneging te citeren: “Jouw manieren zijn zo onfatsoenlijk. Kereltje.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!