Er was een sjeik in Nederland

28 februari 2012 om 08:55 door Annelies van der Veer
Er was een sjeik in Nederland

Er was een sjeik in Nederland. Wat is eigenlijk een sjeik? Een man die aanzien heeft als leider, zowel op geestelijk als op wereldlijk gebied. Toch was deze sjeik omstreden. De sjeik houdt niet van Joden, afvalligen en vrouwen. Voor hen heeft hij aparte regels in petto. Die regels heeft hij niet zelf bedacht, die staan in een boek en dat boek is zijn lust en zijn leven, zijn enige waarheid. Fijn voor de sjeik maar wat hebben wij ermee te maken?
Gek genoeg verlangen studenten van de Vrije Universiteit hevig naar sjeiks middeleeuws gedachtegoed, ze willen dat hij hun al die aparte regels uitlegt want zij kennen ze nog niet uit hun hoofd of begrijpen ze maar half en daarom nodigen ze hem uit want de sjeik kent ze wel, die weet van de hoed en de rand, hij is immers een sjeik, een man van aanzien. Twee dagen willen ze met hem zijn, naar hem luisteren, hem vragen stellen en nou ja hem gewoon een beetje eren, want hij is een sjeik, hun sjeik.

Oei! Bijna komt er een kink in de kabel en gaat het geplande feestje niet door. Een kamermeerderheid wil de sjeik de toegang tot NL weigeren, die ziet de sjeik niet zo zitten vanwege die jodenhaat en zo. De VU krijgt slappe knieën en haakt af maar wat een geluk voor de sjeik dat het in NL wemelt van de ridders van het vrije woord, echte mannen, echte helden, die nimmer censuur vooraf dulden, dat zou pas schandalig zijn! Zij gaan met iedereen in debat, met nazi’s… Nazi’s? Nou nee, nazi’s deugen niet natuurlijk maar zo’n exotische sjeik? Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, aarzelt geen moment, in ruil voor een open debatje stelt hij #DeBalie beschikbaar.

‘t Is net een sprookje want het mooie is dat Albrecht geen ongesluierde vrouwen aan tafel uitnodigt voor dat open debatje, want daar houdt de sjeik niet van, is niet volgens sjeiks heilige regels. Wat een toeval dat de organisator daar geen weet van heeft! Ja, áls hij het had geweten dan had hij, vrijheidslover, zeker een vrouw aan tafel geprogrammeerd maar Albrecht en zijn ridders Kustaw Bessems en Tofik Dibi, altijd dezelfden, hebben geen idee, ook niet nadat ‘s middags op televisie een presentatrice op gezag van de sjeik van de debattafel verdwijnt omdat haar haren onbedekt zijn. Oh wat een geluk dat de (toch nog!) op het laatste moment opgetrommelde vrouwen ‘s avonds op gepaste afstand in de zaal zitten en niet aan tafel! Kun je je voorstellen wat een mediaspektakel dat had opgeleverd?! Of juist niet en was de sjeik weggebleven. Maar zo is het gelukkig niet gegaan dankzij de ridders van het vrije woord. Er was een sjeik in Nederland, een heuse sjeik.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!