"Daderkenmerken onthouden is veiliger en vergoot pakkans overvaller"

15 februari 2012 om 09:56 door Ahmed Aboutaleb voor Metro
"Daderkenmerken onthouden is veiliger en vergoot pakkans overvaller"

Zelf die overvaller te grazen nemen. Dat is toch wat vaak door je hoofd schiet als je verhalen hoort van overvallen ondernemers. Of vaak nog erger, van mensen die thuis overvallen zijn. Voor soms maar een paar euro wordt onschuldige mensen voor jarenlang een trauma bezorgd.  Laffe daden. “Als ík daar gestaan had”, denk je dan soms…

Tussen droom en daad staan wetten in de weg. En praktische bezwaren. Soms lijkt het zo logisch om zelf op te treden. Zoals kort geleden bij een overval in een café in Rotterdam. Een man met bivakmuts kwam daar binnen met een pistool. De stamgasten trokken zich eerst niets aan van de ongewenste gast. Maar toen de overvaller na een paar minuten vertrok, ging het halve café erachteraan. En ze wisten hem te overmeesteren. Moedig. De politie sloeg hem vervolgens in de boeien. Het pistool bleek gelukkig nep te zijn.

De stamgasten in het café hebben natuurlijk een heldendaad verricht. Maar het had helemaal verkeerd kunnen aflopen. Stel dat het wapen wel echt was geweest. Overvallers hebben vaak steekwapens op zak en handlangers in de buurt, die klaar staan om te helpen.
Waar het mij om gaat is dat de overvallers gepakt worden. En ze de straf krijgen die ze verdienen. Aangifte doen is daarom essentieel en een goede getuigenverklaring is goud waard. Alle aanwijzingen die kunnen leiden naar een overvaller zijn zeer bruikbaar voor de politie. Mede door veel goede tips van Rotterdammers is het ons politiekorps gelukt om vorig jaar 247 overvallers aan te houden. Daarmee is de pakkans in Rotterdam in één jaar voor overvallers met 50 procent vergroot.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarbij je zelf in actie kan komen. Maar bedenk wel dat daderkenmerken onthouden veiliger is voor jezelf én de pakkans vergroot. Dat geeft de dader pas echt een klap in zijn gezicht.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!