Lezerscolumn: Vader Met Kinderwagen

29 januari 2012 om 12:00 door Anne Haakmeester
Lezerscolumn: Vader Met Kinderwagen

Zaterdagmiddag en het is druk in de stad. In de winkel waar ik werk is het zoals gebruikelijk chaos op dit tijdstip. Collega S. en ik staan aan de kassa. Tussen de bedrijven door geven we klanten cijfers. We beoordelen slechts op uiterlijk. Flauw, ik weet het. Net als de ergste drukte voorbij is, komt ie binnen: de Vader Met Kinderwagen.

Nu moet ik hier eerst uitleggen dat ik - zoals het gros van de vrouwen zonder kinderen - een gruwelijke hekel heb aan vrouwen met kinderen en dan vooral aan de degenen die met hun kinderen op zaterdagmiddag de stad in gaan. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp heus wel dat ze niet zonder dat ene snoezige jasje kunnen, en dat er nu 70 procent korting is bij die grote keten met een H en een M. Maar laat dan die kinderwagen thuis, hij of zij is vijf en kan prima zelfstandig lopen.

Eén graad erger is de Vader Met Kinderwagen. De VMK. Vaders die onder het mom van ‘quality time’ met hun kleine de stad in gaan en vrouwlief thuis laten. Of in die ene keten met een H en een M. Luister, mannen willen helemaal niet de stad in, laat staan met een kwijlend wezentje, maar mannen weten wel hoe ze aandacht krijgen. En dat is zonder vrouw, maar met kind.

Vader met Kinderwagen staat nu midden in de winkel en scant de zaak op vrouwelijke medewerkers. Collega S. is vrij. VMK ruikt zijn kans en loopt met een zogenaamd kwetsbare blik op haar af. Hij checkt eerst of dat zij wel ziet dat hij een zoet kindje in de wagen heeft en geeft dan zijn meest charmante lach. Ze kijkt, eerst naar de baby, dan naar VMK. In de ogen van de man verandert er iets. De blik gaat van charmant naar ‘kijk-mij-mannelijk-en-volwassen-met-kind’. Nu is het slechts een kwestie van tijd. Na wat vragen en een kort advies, gebeurt het. VMK zegt gedag en daar is ‘ie. De ‘lig-ik-nog-in-de-markt-ook-al-heb-ik-een-kind-blik’. De ‘zou-je-me-nog-doen-blik-want-ik-jou-wel’. Sukkel.

Mijn lieftallige collega weet wat ze moet doen. Ze lacht een keer extra en loopt dan van hem weg. “Een zeven”, zegt ze. Ik grijns: “Min. Een zeven min. De kinderwagen is puntenaftrek”. Samen kijken we hoe Vader met Kinderwagen de winkel verlaat. Uit de wagen klinkt gekrijs. Hij draait zich nog een keer om en lacht verontschuldigend. Dag Vader Met Kinderwagen. Je vrouw wacht. De baby heeft honger.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!