Huilende huizenbezitters

27 januari 2012 om 08:45 door Ebru Umar

De grootste leugen aller tijden is niet de Armeense genocide, maar de bewering dat de huizenmarkt op slot zou zitten. Iets belachelijkers bestaat niet. Overal staan woningen te koop. Nieuwbouw wordt uit de grond gestampt. En kantoorpanden worden gebouwd tot aan de hemel. Ontkennen hiervan is een gotspe. Niets huizencrisis of bouwsectorellende. Het enige wat heerst, is hebberitis.

Marktwerking is een simpel concept: ik bied iets aan, jij betaalt de prijs die ik vraag. Als ik van mijn product af wil, zal ik met je onderhandelen. Genoegen nemen met minder winst. Geen winst. Of zelfs verlies. Als ik gehecht ben aan mijn product of er geen noodzaak tot verkoop is, verkoop ik het niet, dan hou ik het nog even bij me. De waarde van élk product, of het een woning of een paar schoenen is, is wat de gek ervoor geeft. Er is maar één argument dat rechtvaardigt dat een paar schoenen op de PC een veelvoud kost aan een paar schoenen op de Kalverstraat: lucht. Imago. Verkopers, of het nou de foute makelaar of criminele bankier is, ze liegen je voor dat het product zijn prijs waard is. Alleen verwacht niemand dat als je je schoenen doorverkoopt, ze meer zullen opleveren. Maar bij de verkoop van huizen is winst opeens een vanzelfsprekendheid geworden. Een eis. Nee, een recht!

Het is een idioterie die ik niet kan begrijpen. Mijn huis is een miljoen of 7,5 waard. Vind ik. De Woz-taxatie ligt op een twintigste ervan. Maar voor minder dan 7,5 miljoen verkoop ik het niet. Dikke kans dat ik over tien jaar nog met een onverkoopbaar huis zit. Wat natuurlijk een leugen is. Geen enkel huis is onverkoopbaar. De waarde van je woning is niet wat jij ervoor betaald hebt. Of de hypotheek die op je woning rust. Nee. De hypotheek die op je woning rust, is de prijs die jij bereid was om voor dat paar schoenen op de PC te betalen. Lucht. Sommige mensen vinden het pijnlijk om te realiseren dat ze lucht hebben gekocht en wijzen naar de banken en makelaars: “Zij zeiden dat het goed was! Zij spraken over waardestijging. En hypotheekrenteaftrek.” Ja. Zij dachten aan hun commissie. En jij kocht lucht. Die je kon betalen dankzij de hypotheekrenteaftrek. Omdat je “dief van je eigen portemonnee zou zijn als je niet maximaal zou lenen”. Dom. Maar het is helemaal niet erg dat je lucht hebt gekocht. Je hebt lucht nodig om te leven. En daar is een huis voor bedoeld: om in te leven. Eventuele winst bij verkoop is bijzaak. Geen recht. Het zou wettelijk verboden moeten zijn om te beweren dat een huis bedoeld is om winst mee te maken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!