Koningsdrama Beau van Erven Dorens

29 december 2011 om 09:26 door Luuk Koelman
Koningsdrama Beau van Erven Dorens

Beau van Erven Dorens. Het is lief dat hij zijn grenzen niet kent. Gisteren vonden in La Bonbonnière in Maastricht de opnamen plaats van zijn oudejaarsconference. Het was druk bij de kassa, want via Twitter was uitgelekt dat Beau betaalt voor zaalvulling: 22,50 euro per persoon. De gehele clientèle van de Maastrichtse daklozenopvang bleek plots geïnteresseerd.

Druk overleg tussen Beau en ‘Hebbes Casting’, het bureau dat verantwoordelijk is voor de zaalvulling. Veel zwervers zagen er niet uit, maar met hen erbij was de zaal toch maar mooi voor een derde gevuld. Daarom wer­den in allerijl colberts en enkele potten gel gere­geld. De mevrouw van Hebbes Casting sprak de zwervers streng toe. Als ze zich netjes gedroegen en regelmatig lachten, kregen ze na afloop die tweeëntwintig en een halve euro. Toen kon de conference beginnen. Na een minuut of acht gestommel in de zaal. De opnamen werden stilgelegd. De zwervers wilden weg. Commotie. De mevrouw van Hebbes Casting riep op hoge toon dat ze hun geld enkel kregen wanneer ze de gehele rit uitzaten. Wegwerpgebaren van de zwervers. Dan maar niet. Na een half uur was de rust weergekeerd, alleen was de zaal nu zo goed als leeg. We bleven met zijn dertienen over. De regisseur klom op het podium. Of we misschien met zijn allen heel even plaats wil­den nemen op het balkon links? En daarna op het balkon rechts? Kon de cameraman mooi wat shots maken. Zo gezegd, zo gedaan. Uit­ein­delijk moesten we allemaal op de eerste rij plaatsnemen. Ik zat naast Selly, de echtgenote van Beau. Ze was met hun zoontje Bobbie. Ze zuchtte vaak. Toen Beau de pauze aankondigde, hoorde ik Bobbie zeggen: “Kunnen we nu naar huis mama? Dan ga ik wel meteen naar bed.”

Ook na de pauze werd het er niet beter op. De conference sleepte zich verder. Na afloop schuifelden we met zijn dertienen stilletjes naar buiten. Toch was ik diep onder de indruk. Wanneer je deze conference ziet als een inktzwarte monoloog waarin Beau een mislukte cabaretier speelt die op de laatste dag van het jaar met een sierlijke duik keihard op de bodem van het zwembad des levens klapt, is het onovertroffen theater. Een koningsdrama. Allemaal kijken dus, zaterdag 31 december, SBS6 om 20.30 uur.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!