Ook voor de hoofddoek een bijsluiter

11 oktober 2011 om 08:31 door Annelies van der Veer
Ook voor de hoofddoek een bijsluiter

Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat je de hoofddoek gebruikt. Bewaar de bijsluiter. Heb je nog vragen, raadpleeg dan niet je vader, broer, neef of imam maar een vrouw die bewust geen hoofddoek draagt, of herlees de bijsluiter.

Wat is de hoofddoek en waarvoor wordt deze gebruikt
De hoofddoek heeft een beschermende functie. Bij vrouwen en meisjes vanaf ± 9 wordt de hoofddoek gebruikt om lustgevoelens bij mannen en jongens te verminderen. De hoofddoek bedekt het haar van de gebruikster integraal waardoor mannen zich kunnen beheersen en respect voor deze bedekte vrouwen gaan tonen. De hoofddoek wordt niet toegepast bij mannen.

Wat je moet weten voordat je de hoofddoek gebruikt
In het Westen is de hoofddoek bewezen overbodig. Mannen en vrouwen zijn er gelijkwaardig en genieten evenveel respect. Daarom staat de hoofddoek gelijkheid tussen man en vrouw in de weg. Vermeende voordelen van de hoofddoek zijn onbewezen. Wens je desondanks een hoofddoek te dragen dan is dat volledig voor eigen risico. Het dragen van de hoofddoek veroorzaakt vrijwel altijd ongewenste bijwerkingen. In moderne, niet-islamitische landen nog een paar extra.

Mogelijke bijwerkingen
De kans op vitamine D-deficiëntie door gebrek aan zonlicht op de huid is groot. Tekort aan vit. D veroorzaakt aandoeningen van de botten: rachitis, osteomalacie, myopathie en osteoporose. Voorts kan het dragen van de hoofddoek, ook al gebeurt dat vrijwillig, ten koste gaan van je carrière. Zo worden topfuncties moeilijker bereikbaar aangezien de hoofddoek hier een anachronisme is, een achterhaald idee. Zie: ‘Wat je moet weten voordat je de hoofddoek gebruikt’. Het is vastgesteld dat de hoofddoek groepsvorming bevordert wat weer ten koste gaat van de individualiteit. Door genoemde redenen kunnen anderen zich in je nabijheid ongemakkelijk voelen. Een andere bijwerking is dat de hoofddoek nadelige gevolgen heeft voor vrouwen die er geen (willen) dragen. Zij ontvangen minder respect en lopen meer kans op seksuele intimidaties.

Verdere informatie
Er zijn verschillende ‘hoofddoeken’ in omloop: chador, nikaab, boerka. Ze hebben allemaal eenzelfde werking, het enige verschil is wat centimeters stof en een boete van 380 euro. Draag je de hoofddoek onvrijwillig ga dan eens praten met Fatima Elatik of Annelies Moors. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!