Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 4 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Bravo VVD

Mijn woorden zijn op.

Het aantal onderwerpen waaraan je als columnist woorden kunt besteden is zalig hoog, maar die Nederland voorliegende Stef Blok is eigenlijk geen enkel woord waard. Binnenskamers melden dat integratie kansloos is, immigratie een drama, Suriname een failed state, ons de belastingbetaler én dus zijn broodheer voorhouden dat integratie, immigratie en islam topperdepop zijn… Morgen mag hij zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor zijn uitspraken – laat het maar aan de VVD over om het kromme recht te praten – en na afloop van die plas drinken ze een glas en blijft alles zoals het was.

Bravo VVD. Nederland voorliegen kan makkelijk als je geen visie hebt voor waar we staan over twintig jaar. Beter vecht je je in.

Mark Harbers dan, die weinig aansporing nodig had om illegaal crimineel huizenkrakend asieltuig een verblijfsvergunning te verlenen. Inmiddels zijn de vrouwelijk We Are Here-creeps beland waar ze thuis horen: op de grachtengordel. Eindelijk tussen het volk dat over elkaar heen buitelt om te beweren dat het zielige vluchtelingen zijn die in Nederland horen. Er passen nog wel 10.000 vrouwen in de backyard van de grachtengordel, maar voor twee kinderen die niet beter weten dan dat Nederlands hun moedertaal is en Nederland het land is waar ze juist horen, is geen ruimte. Het is Gümüs Revisited (Google!).

Bravo VVD. Asielprocedures verkorten is duidelijk niet gelukt de afgelopen twintig jaar. Kan ook niet anders, als je geen idee hebt hoe asielzoekers eruit zien en wie je wél binnen de landsgrenzen wil houden zodat ze over twintig jaar kunnen bijdragen aan dit land.

Halbe Zijlstra dan? Over een #metoo-dingetje? Terecht dat hij tig jaar geleden een stagiaire meldde aangifte te doen. Als puntje bij paaltje komt, gebeurt het alleen niet. Mannen die vrouwen aanranden en verkrachten zijn per definitie fout. Maar vrouwen die mannen een volgende kans hierop geven door geen aangifte te doen, zijn geen haar beter. Ze bevestigen de man in zijn niet-foute gedrag en balen daar een leven lang van. Uiteindelijk volgt het drama alsnog.

Bravo VVD. Meisje geïmponeerd geen aangifte te doen, jaren na dato een medewerker voor de bus gegooid die toch geen carrièrekansen meer kreeg omdat er blijkbaar een risico aan zijn verleden kleeft. Hoe vinden jullie zelf dat het gaat?

Mijn woorden zijn op.

In een ver verleden had ik respect voor politici. Dacht ik dat ze een nobel beroep uitoefenden. Vertrouwde ik ze de toekomst van Nederland toe. Vond ik stemmen een plicht tegenover een verkregen recht. Tegenwoordig weet ik met het geluid uit wat ze zullen zeggen als er een microfoon onder hun neus wordt geschoven. Politici liegen nog beter dan overspelige mannen en verkeren in de veronderstelling dat hun moeder trots op ze is.

Hoe lang nog, VVD?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.