Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Columnisten 31 aug 2018 / 04:00 uur

Yuppen klussen niet

„Yuppen klussen niet.” Ik las deze uitspraak in Het Parool, een paar dagen geleden inmiddels. Het zit nog steeds in mijn hoofd.

Wat was er aan de hand? IJzerhandel De Haan sluit noodgedwongen na 87 jaar zijn deuren, want er komen niet genoeg klanten. Een van de redenen: „De echte Amsterdammer is vertrokken. De Pijp is een yuppenbuurt geworden en die mensen klussen niet. Ze kunnen het niet, of ze denken dat ze het niet kunnen”, zegt een medewerker tegen de krant. Laat ik toevallig ook in deze buurt wonen. En een rolmaat nodig hebben. Niet dat ik zelf ga klussen, hoor. Maar ik moet mijn muren opmeten, zodat ik de maten kan doorgeven aan mijn, uhm, mannetje.

Hoewel het me op liefdesgebied nog niet is gelukt, heb ik al zeven jaar een relatie met twee mannen. Een verhuis- en klusrelatie. De één verhuisde mij van studentenkamer naar studio naar appartement. De ander schroefde telkens weer de boekenkasten, plantenplankjes en Ikeabanken vast. In de loop der jaren hebben we lief en leed gedeeld. En ik leen ze ook uit – maar alleen aan leuke vrienden.

„Ik heb voor 500 euro mijn hele appartement laten doen. Superchill!”, vertelt een goede vriendin. Ze schilderde zelf één muur en was er meteen klaar mee. En heeft toen de rest laten oplappen door mijn klusjesman. Sindsdien Airbnb‘t ze haar appartementje voor een veel hoger bedrag.

Op dit moment zijn er in mijn buurt 2417 Airbnb-advertenties, waarvan 2058 (!) hele appartementen. Er wordt hier dus genoeg geklust – die huizen moeten tenslotte toch verhuurklaar zijn – alleen niemand doet het nog zelf. Logisch. Met een drukke baan en een nog drukker sociaal leven ga je niet een heel weekend lang in je huis aan de slag.

Er zijn drie mannen van middelbare leeftijd als ik de ijzerwinkel betreed. De enige vrouw is het model op de verpakkingen voor badkameraccessoires. Lachend prijst ze douchekoppen en zeepbakjes aan. Dan komt er meisje binnen. Hippe witte sneakers, prachtige leren tas. Ze spreekt Engels en is ongeveer mijn leeftijd. Vast een expat. Ze zoekt haakjes om planten aan op te hangen. Maar hoe draai je zoiets in de muur? Is ook lastig. „I know, but this is the third day since I’ve been here”, begint ze verontschuldigend. Maar niemand die dat erg vindt, hoor.

Misschien is er nog hoop: die yuppen mogen dan niet meer klussen, de expats doen het gelukkig nog wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yuppen klussen niet
Sluiten